U olujnom nevremenu oštećeni djelovi Petrovaradinske tvrđave, u Zaječaru izgorjelo pet kuća nakon oluje

Novi Sad je u srijedu i u petak uveče bio na udaru olujnog nevremena, praćenog jakim udarima vjetra, obilnom kišom i grmljavinom

18592 pregleda 0 komentar(a)
Petrovaradinska tvrđava, Foto: Shutterstock
Petrovaradinska tvrđava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.07.2023. 14:33h

Djelovi Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu oštećeni su u olujnom nevremenu zbog čega je kabinet gradonačelnika Milana Đurića danas apelovao na građane da redukuju šetnje i posjete tom spomeniku kulture.

Novi Sad je u srijedu i u petak uveče bio na udaru olujnog nevremena, praćenog jakim udarima vjetra, obilnom kišom i grmljavinom.

"Snažnim naletima vjetra tokom stravičnog nevremena oštećenja je pretrpio i simbol Novog Sada - Petrovaradinska tvrđava", saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Naveli su da je Grad preduzeo hitne mjere za sanaciju oštećenih objekata i apelovali na građane da "ukoliko nije neophodno", redukuju šetnje po Tvrđavi dok ti radovi ne budu završeni.

Iz kabineta gradonačelnika su zahvalili na "svesrdnoj podršci" Gradu Beogradu, opštinama Vrbas, Temerin, Bečej, Inđija, Beočin i "društveno odgovornim kompanijama" koje kako se navodi, pomažu sa mehanizacijom i ljudstvom u sanaciji nastale štete.

"Svi smo mi čuvari našeg kulturnog naslijeđa i odgovornošću prema njemu doprinosimo da Novi Sad bude još ljepše i bezbjednije mjesto za život", navodi se u saopštenju.

Javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo saopštilo je danas da je u proteklih 36 sati imalo 354 intervencija na 135 lokacija.

"Stradao je veliki broj stabala, ali će Zelenilo, čim na jesen krene sezona sadnje na mjestima uništenog drveća posaditi nova stabla. Tamo gdje bude moguće posadićemo i veći broj od onog koji je bio prije oluje. Sada, kada smo nabavili moderni kamion za sadnju, moći ćemo da posadimo već odrasla stabla, tako da će naš grad ponovo biti zelen", rekao je direktor tog preduzeća Miloš Egić.

Zbog radova na uklanjanju posljedica nevremena i moguće opasnosti po posjetioce i dalje su zatvoreni svi gradski parkovi i gradska plaža Štrand.

Snažno nevrijeme u Zaječaru, bez struje djelovi grada i pojedina sela

Posle olujnog nevremena koje je sinoć pogodilo Zaječar, u najvećem gradskom naselju "Kotlujevac" izbio je požar u kom je izgorjelo pet kuća za socijalno stanovanje ali nije bilo povrijeđenih.

Požar je izbio oko 23 časa a pričinjena je velika materijalna šteta.

Bez krova nad glavom je ostalo oko 30 stanara, među kojima ima i djece.

Bonus video: