Srbija pojačava lobiranje na Zapadu

Kako se navodi u ugovoru objavljenom na veb stranici 'Akt o registraciji stranih agenata' (FARA) pri američkom Ministarstvu pravde, KARV će Vladi Srbije pružiti podršku u strateškim komunikacijama i odnosima sa medijima.

10867 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Promocija i objašnjavanje različitih političkih inicijativa Vlade Srbije kroz kontakt sa medijima i relevantnim grupama sa sjedištem u SAD - obaveza je američke PR kompanije "KARV Communications" iz ugovora potpisanog u julu.

Ovo je drugi ugovor o lobiranju, koji vlasti Srbije imaju sa lobističkim kućama u Americi. Vrijednost ugovora sa KARV, koji je oročen na godinu dana sa mogućnošću produžavanja, iznosi 60 hiljada dolara mjesečno.

Kako se navodi u ugovoru objavljenom na veb stranici 'Akt o registraciji stranih agenata' (FARA) pri američkom Ministarstvu pravde, KARV će Vladi Srbije pružiti podršku u strateškim komunikacijama i odnosima sa medijima.

Specifične usluge će, kako se objašnjava, uključivati između ostalog, kontakt sa medijima i relevantnim grupama sa sjedištem u SAD, kako bi se objasnile inicijative srpske politike kroz kreiranje i dijeljenje govora i izjava, kao i dodatno strateško savjetovanje, slanje poruka i uređivačku podršku.

Ugovor su 11. jula potpisali direktor firme KARV, Endru Frenk, i ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić.

KARV će, dodaje se, raditi sa Srbijom na pomoći u promociji zemlje, kao i na tome da dopre do nove publike informacijama koje će im pomoći da razumiju poziciju Srbije u globalnoj areni.

Kako se navodi, to će biti urađeno putem standardnih i društvenih medija, zajedno sa direktnim interakcijama i govorima sa grupama širom Sjedinjenih Država.

Do objave ovog teksta, ni KARV, ni ambasador Srbije u SAD nisu odgovorili na pisani upit RSE o detaljima ugovorenog posla, kao ni o specifičnostima budućih aktivnosti.

O kakvoj kompaniji je riječ?

Kako se navodi na sajtu kompanije, KARV Communications je globalno priznata kompanija za strateške komunikacije specijalizovana za sofisticirane korporativne i finansijske komunikacije, krizno upravljanje i upravljanje ličnom reputacijom, podršku u sudskim sporovima i javne poslove.

Kompanija za sebe navodi i da klijentima nudi pravne savjete, savjetovanje u vezi sa upravljanjem, lobiranje, finansijsko savjetovanje, tehnologiju, upravljanje rizikom i druge savjetnike u kompaniji ili van kuće.

"Politico" je u martu 2022, u tekstu o lobistima, advokatima i profesionalcima za odnose s javnošću koji podstiču pomoć Ukrajini, ubrojala kompaniju KARV u dvije firme koje predstavljaju ukrajinsko udruženje industrije nafte i gasa i koje su "postale de fakto emisari za ukrajinsku stvar".

Politico je naveo da je i Endru Frenk, predsjednik "KARV Communications", rekao da je primio pozive od drugih stručnjaka za odnose s javnošću koji su pitali kako mogu da pomognu ili kako je KARV stupio u kontakt sa svojim ukrajinskim klijentom, Udruženjem za naftnu i gasnu industriju zemlje.

Prije rata, između ostalih, rad i ove firme bio je fokusiran na gasovod Sjeverni tok 2, preneo je "Politico".

Sjeverni tok 2 projektovan je da udvostruči količinu gasa koji teče iz Rusije direktno u Njemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu, na dnu Baltičkog mora. Gasovodu su se dugo protivile Sjedinjene Države i neke evropske zemlje koje smatraju da bi to povećalo oslanjanje starog kontinenta na ruske isporuke energenata.

Vašington je takođe saopštio da će nanijeti ekonomsku štetu Ukrajini, omogućavajući Moskvi da preusmjeri izvoz gasa preko Ukrajine, lišavajući je milijardi dolara godišnje zarade od tranzitnih taksi.

Kao rezultat, Njemačka je obustavila 2022. proces sertifikacije, bez čega on ne može da bude pušten u funkciju.

Prema izveštaju "Politico", i bivši malezijski premijer Najib Razak, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog svoje uloge u pljački državnog investicionog fonda, angažovao je na dva mjeseca u avgustu 2022. "KARV Communications" kako bi kompanija obezbjedila strateške komunikacije i podršku u odnosima sa medijima.

Kod koga još Srbija trenutno lobira?

Srbija je krajem 2019. godine angažovala američku kompaniju "Yorktown Solutions" za "strateške savjetodavne usluge" oko ekonomskih odnose između SAD i Srbije.

Potpisnik ugovora sa kompanijom je Privredna komora Srbije. Ugovor, koji ističe 8. novembra ove godine, Privrednu komoru Srbije je koštao 840.000 dolara.

Koliko je Srbija potrošila na lobiranje?

Na sajtu 'Akt o registraciji stranih agenata' (FARA) navodi se da je potpisano 34 ugovora o lobiranju u korist Srbije. Neki od ovih ugovora produžavani su više puta.

Vrijednosti koje su plaćane za lobiranje kretale su se od nula do preko dva miliona dolara.

Lobiranje

Ugovori o lobiranju su uobičajena praksa u SAD, a detalji o njima objavljuju se na web stranici 'Akt o registraciji stranih agenata' (FARA) pri američkom Ministarstvu pravde.

Samo u 2022. ukupna potrošnja na lobiranje u Sjedinjenim Državama iznosila je oko četiri milijarde dolara, prema podacima Statiste.

Ugovore o lobiranju, aktuelne ili u prošlosti, ima većina država Zapadnog Balkana.

Kako je RSE pisao u julu, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova angažovalo je za lobiranje u SAD kompaniju "Aferdita Rakipi Communications" i "Ambal".

Vlasnici ove dvije kompanije, Afrdita Rakipi i Avni Mustafaj, honorarno su angažovani na "unaprjeđenju bilateralnih odnosa između SAD i Vlade Kosova".

Na osnovu ugovora, koji su 26. juna potpisani na godinu dana, kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore će im isplatiti po 147.000 eura za njihove aktivnosti.

Bonus video: