Završen protest 'Srbija protiv nasilja' - "tužilaštvo godinama ćuti na afere, a najgromoglasnije to čini Dolovac"

Za vrijeme protesta pred ulazom u Republičko javno tužilaštvo okačeni su nazivi brojnih afera "Vulin", "Jovanjica", "Oliver Ivanović", "Hercegovačka"...

7263 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Screenshot/N1
Foto: Screenshot/N1
Ažurirano: 29.07.2023. 22:27h

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" su večeras ispred sjedišta Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu poslali poruku njegovom šefu, Zagorki Dolovac dugim uzvikivanjem "Ua", sviranjem u pištaljke i vuvuzele i skandiranjem "Ostavka".

Moderator skupa Smiljan Banjac je u obraćanju na protestu rekao da "Tužilaštvo godinama ćuti na afere, a da najgromoglasnije to čini Dolovac".

Pravnica Sofija Mandić je ocijenila da je tužilaštvo "krpa političke vlasti koja je zloupotrebljava da briše svoja zlodjela - Hercegovačku, Jovanicu, krađu glasova i druga".

"Sistem je truo i opasan, svaki dan vreba svoju novu žrtvu", poručila je Mandić.

Ona je rekla da će u Srbiji "organizovano državno nasilje protiv građana prestati kada tužilaštvo bude nezavisno".

"Moramo pojačati pritisak do ispunjenja zahtjeva", rekla je Mandić.

Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica je rekao da "Aleksandar Vučić stranim lešinarima i domaćim tajkunima rasprodaje našu Srbiju".

"Za Vučića ne postoji Ustav i zakon. Borićemo se institucije i van institucija, da nas sve više bude na ulici", rekao je Kokanović.

Brucoš Fakulteta političkih nauka Vuk Aleksić je poručio da se studenti neće zaustaviti dok se zahtjevi protesta ne ispune.

"Ovo neće, stati ima nas dovoljno", rekao je Aleksić.

Pri kraju skupa Smiljan Banjac je rekao da se danas na društvenim mrežama pojavio novi spot protiv novinara televizija N1, Insajdera i Nove S, kao i lista Danas, i pozvao okupljene da im daju podršku, što su oni glasno i uradili.

Protest je završen čitanjem zahtjeva i porukom "nećemo odustati".

Za vrijeme protesta pred ulazom u Republičko javno tužilaštvo okačeni su nazivi brojnih afera "Vulin", "Jovanjica", "Oliver Ivanović", "Hercegovačka", i druge.

Među zahtjevima protesta koji su istaknuti nakon njegovog prvog održavanja u maju, poslije dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je stradalo 20 osoba, su smjene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta, čiji su tehnički organizatori stranke iz dijela proevropske opozicije, traže i smjenu svih članova savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi uz obrazloženje da "promovišu nasilje", kao i smjenu rukovodstva Radio televizije Srbije.

Bonus video: