Priština: Grafitima pokušavaju da betonske površine transformišu u privlačnije i živahnije oblasti

Više od 100 umjetnika iz 28 zemalja prekrilo je 2.000 kvadratnih metara zidova u ulici Rruga B (ulica B) na festivalu koji je održan protekla tri dana

9794 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poznata kao prijestonica betona, Priština pokušava da revitalizuje svoju dosadnu i sivu sliku živopisnim grafitima na zidovima i zgradama, pomažući da se javni prostori transformišu u privlačnije i živahnije oblasti.

Kako prenosi agencija Rojters, više od 100 umjetnika iz 28 zemalja prekrilo je 2.000 kvadratnih metara zidova u ulici Rruga B (ulica B) na festivalu koji je održan protekla tri dana.

Ovaj put dijeli stare komunističke zgrade na zapadu od novih na istoku, koje sve imaju jedno zajedničko - oskudan prostor za javnu upotrebu i obilje betona.

"Kada vidite beton, odaje se utisak da je još u izgradnji", rekao je Agon Dželili, organizator festivala Meeting of Stiles Kosovo.

"Kada umjetnici vide ove lokacije, kažu: ’dođavola, ovo je najbolje mjesto za slikanje‘".

Neprofitna organizacija istog imena, Meeting of Stiles, nastala je sredinom 90-ih u Njemačkoj, podržavajući umjetnike koji su mogli legalno da slikaju hiljade kvadratnih metara napuštenih površina.

Od svog nastanka, organizovala je više od 400 događaja poput onog u Prištini, pomažući hiljadama umjetnika širom sveta.

Danijel Šeron, umjetnik iz Londona koji je sa bratom učestvovao na događaju, slikao je motive iz crno-bijelog horor filma iz 1950-ih, Stvorenje iz Crne lagune.

"Mislim da bi bilo zaista pozitivno (vizuelno i za turizam) ako bi dozvolili više javnih umjetničkih murala", rekao je Šeron.

Nakon završetka rata 1999. godine, Kosovo je, prenosi Rojters, doživjela bum u građevinarstvu, iako je vlada rekla da je više od 70 odsto svih stanova i kuća izgrađeno bez odobrenja.

Vlada je obećala da će većinu njih legalizovati.

Bonus video: