Vučić negira da je naručio spotove protiv nezavisnih medija

U novom spotu protiv novinara N1, Nove S, Danasa i Insajdera, kaže se da je njihov zadatak “da satru srpsku kulturu i pravoslavlje u Srbiji”

11160 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Vučić tokom posjete Priboju, Foto: Beta
Vučić tokom posjete Priboju, Foto: Beta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema pojma o čemu priča direktor vijesti na televiziji Nova S Slobodan Georgiev, povodom njegove izjave da je on naručilac spotova protiv nezavisnih novinara i medija.

Vučić je juče, odgovarajući na pitanja novinara tokom posjete Priboju, pozvao Georgieva da "pokaže dokaze" za takvu tvrdnju, prenijela je Beta.

"Nemam pojma. To je isti čovjek koji bi sve nas stavio u koncentracione logore. Ne znam o kakvim spotovima priča. Oni imaju sve vrijeme cijelog svijeta da ništa ne rade i samo da tvituju nešto. Nemam pojma ni o čemu priča", rekao je Vučić.

Georgiev je ranije juče za televiziju N1 rekao da je "Aleksandar Vučić naručilac spotova protiv nezavisnih novinara i medija", kao i da ima dokaze za to.

On je naveo kao primjer da je 2015. godine, nakon "bot napada na društvenim mrežama" koje su sadržale i prijetnje po život, nazvao Vučića koji je tada bio premijer, da mu je objasnio situaciju i rekao da ga zove kao predsjednika Srpske napredne stranke, kao i da je Vučić tada rekao da "ne zna ništa o tome", ali da su napadi nakon tog poziva "onda prestali, jedno šest mjeseci".

Na društvenim mrežama se prije četiri dana pojavio još jedan spot protiv novinara N1, Nove S, Danasa i Insajdera, u kome se kaže da je njihov zadatak "da satru srpsku kulturu i pravoslavlje u Srbiji".

Prikazujući fotografije sadašnjih i bivših novinara i urednika tih medija, ali i nekih opozicionih političara, u spotu se navodi da su oni "mračan svijet medija".

U spotu se ovi mediji optužuju da su "inkarnacija antisrpske propagande", a da je "njihova zla namjera da zatru srpski identitet, kulturu, tradiciju i vjeru". U spotu se navodi da se sve to finansira stranim novcem.

Glavni urednik nedjeljnika NIN Milan Ćulibrk smatra da je targetiranje profesionalnih novinara postala svakodnevna pojava u društvu i još jedan dokaz da živimo u nenormalnoj zemlji

United Media (UM) zahtijeva od državnih organa da istraže i otkriju ko stoji iza najnovijeg spota, prenijela je televizija N1.

U trećem nepotpisanom spotu, N1, Nova i Danas su okarakterisani kao neprijatelji srpskog identiteta i kulture, odnosno pripisana im je navodna namjera zatiranja srpskog naroda i miješanja u političke procese u Srbiji, navela je ta televizija na svom sajtu.

U saopštenju piše da su mediji koji godinama predano rade u interesu građana Srbije, izvještavajući ih nepristrasno i objektivno i pružajući im pravo na informaciju i kritičko razmišljanje, sada optuženi za antisrpsko djelovanje.

"Novinari N1, Nove i Danasa zbog ovakvih i sličnih kampanja u kojima se šire lažne tvrdnje mogu biti izloženi zastrašivanju, pritiscima i čak fizičkim napadima, što predstavlja grubo kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava", dodaje se u saopštenju.

UM će se, navodi se, obratiti državnim organima i iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva, uključujući tužbe, i krivične prijave, kako bi zaštitila svoje novinare i partnere, te i javnim putem poziva nadležno tužilaštvo da reaguje i javnost obavijesti ko stoji iza ovih prijetećih objava.

"Samo promptna reakcija šalje jasnu poruku da se nasilje i prijetnje novinarima neće tolerisati, i da će svaki pokušaj ugrožavanja njihovih sloboda biti sankcionisan", ističe se u saopštenju.

Glavni urednik nedjeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je juče da je targetiranje profesionalnih novinara postala svakodnevna pojava u društvu i još jedan dokaz da živimo u nenormalnoj zemlji.

Ćulibrk je agenciji Beta kazao da će svako ko kaže bilo šta što ne odgovora sadašnjim ljudima na vlasti biti proglašen za stranog plaćenika i domaćeg izdajnika ili neko ko želi sve najgore svom narodu i državi.

"Međutim, za razliku od predstavnika vlasti, mi želimo sve najbolje i državi i narodu. Vlast radi da nam bude sve gore. Radi se o klasičnoj zamjeni teza, da se pažnja skrene s loših stvari koje nam se dešavaju u svakodnevnom životu", ocijenio je.

Ćulibrk je naveo da vlastima smeta kada nezavisni novinari objave činjenice da je Srbija treća zemlja u Evropi po visini inflacije, "jer nas oni ubjeđuju da živimo sve bolje, što nije tačno".

"Onaj ko kaže da mi ne živimo sve bolje, proglašava se za neprijatelja države i naroda. Bez obzira na prijetnje i targetiranja od strane vlasti, stalno treba ukazivati na njihove propuste i pogrešne mjere koje nas sve više udaljavaju od normalnog svijeta. Napadi na novinare samo potvrđuju da mi živimo u nenormalnoj zemlji", naglasio je Ćulibrk.

Bonus video: