Predsjednici mediteranskih država zahtijevaju akciju protiv klimatske krize

U saopštenju se navodi da je posebno mediteranski region izložen rizicima od nestašice vode i dezertifikacije

14615 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednici šest mediteranski država pozvali su na preduzimanje hitnih koraka za rješavanje "klimatske krize" nakon što su veći dio Evrope pogodili veliki toplotni talasi, šumski požari i poplave.

"Ekstremne prirodne pojave uništavaju ekosistem i ugrožavaju naš svakodnevni život, naš način života", navodi se u saopštenju koje su potpisali predsjednici Italije Serđo Matarela, Grčke Katerina Sakelaropulu, Hrvatske Zoran Milanović, Slovenije Nataša Pirc Musar, Malte Džordž Velja i Portugalije Marselo Rebelo de Souza.

Ističe se da "nema više vremena za gubljenje", kao ni za "kompromis iz političkih ili ekonomskih razloga", prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da je posebno mediteranski region izložen rizicima od nestašice vode i dezertifikacije.

“Sve mediteranske zemlje moraju da koordiniraju, reaguju i da se uključe u kolektivne napore da se zaustave i preokrenu efekti klimatska kriza”, dodaje se u saopštenju.

Saopštenje je izdato na inicijativu Matarele i Sakelaropulu nakon njihovog telefonskog razgovora, prenosi Tanjug.

Velika područja Mediterana su prošlog mjeseca bila na udaru intenzivnog toplotnog talasa, a smrtonosni požari buktali su od Alžira do Turske.

Strahuje se da će ovakva ekstremna ljeta u Južnoj Evropi nanijeti štetu turističkoj industriji, ali i žetvi, što su dva glavna oslonca ekonomija tog regiona.

Bonus video: