Lajčak pozdravio odluku o povlačenju 25 odsto pripadnika kosovske policije

"Ovo je važan korak ka punoj deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova", napisao je

16113 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Prištine i Beograda, Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o smanjenju 25 odsto broja pripadnika kosovske policije u i oko opštinskih objekata na sjeveru Kosova.

Odluka je donijeta na sastanku predstavnika kosovske policije, Euleksa i Kfora.

"Ovo je važan korak ka punoj deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova", napisao je Lajčak na Tviteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je Policija Kosova saopštila da je bezbjednosna situacija na sjeveru dobra, da će od petka započeti druga faza povlačenja policije iz i oko opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Dogovor su 10. juna postigli specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi.

“Prema zajedničkoj procjeni Policije Kosova, Eulex-a i Kfor-a, bezbJednosna situacija unutar i oko objekata opština na sjeveru je dobra”, navodi se u saopštenju i dodaje da će od danas početi povlačenje još 25 odsto pripadnika policije.

Kosovo je prethodno već povuklo 25 odsto specijalaca unutar i oko opština na sjeveru, kako je predviđeno sporazumom o deeskalaciji.

Tenzije na sjeveru Kosova su podignute krajem maja kada su gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Srbi, koji čine većinu stanovništva na sjeveru Kosova, bojkotovali su poslednje aprilske izbore i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz redova albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku sa zahtjevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa sjevera povuče specijalna jedinica Policije Kosova.

Bonus video: