SAD: Zvaničnici Republike Srpske sankcionisani zbog ugrožavanja suvereniteta BiH, a ne jer su Srbi

Ambasada je navela da SAD blisko sarađuju i pomažu ljudima širom BiH, uključujući Republiku Srpsku, dugi niz godina

12297 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada SAD sankcionisala je članove rukovodstva Republike Srpske, jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a ne zbog njihove etničke pripadnosti, saopštila je danas američka ambasada u BiH.

U saopštenju se navodi da je svima sasvim jasno zašto su SAD 31. jula sankcionisale srpsku članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića i ministra pravde Miloša Bukejlovića, naglašavajući da je "apsurdna tvrdnja da su sankcije antiisrpske, jer su neki od sankcionisanih Srbi".

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je ranije danas u Banjaluci da američke sankcije uvedene kompletnom rukovodstvu RS nisu lake, ocijenivši da SAD vode antisrpsku politiku.

"Dodik i društvo mogu da dočaraju priče i teorije zavjere da su on i njegovi saradnici žrtve nekih izmišljenih antisrpskih politika, ali istina je da je Vlada SAD sankcionisala te pojedince, jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a ne zbog njihove etničke pripadnosti", navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je dodala da se "ignoriše činjenica da je jedan od sankcionisanih Hrvat (ministar pravde Miloš Bukejlović), a ne Srbin", dodavši da se ostale sankcionisane osobe "predstavljaju kao avatari srpskog naroda".

"Oni to nisu. Oni su pojedinci i sami su odgovorni za svoje postupke i za snošenje posljedica tih radnji, kao što su (bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne službe BiH) Osman 'Osmica' Mehmedagić i (bivši predsjednik Federacije BiH iz HDZ BiH) Marinko Čavara", dodaje se u saopštenju.

Ambasada je navela da SAD blisko sarađuju i pomažu ljudima širom BiH, uključujući Republiku Srpsku, dugi niz godina, "ulažući stotine miliona dolara da podrže njih i njihove težnje da žive u mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja omogućava njima, njihovoj djeci i njihovim unucima prilike da napreduju".

"Postupci četiri neodgovorna političara ne mijenjaju i neće promijeniti posvećenost SAD ovim zajedničkim ciljevima", navela je američka ambasada u BiH.

Bonus video: