Novi protest "Srbija protiv nasilja", blokiran auto-put u Beogradu

Najavljeno je da će blokada saobraćaja na "Gazeli" trajati do 22 sata.

7458 pregleda 47 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Beogradu se večeras održava 14. protest "Srbija protiv nasilja".

Učesnici protestne povorke, koji su oko 20 sati po jakoj kiši krenuli od Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu, stigli su do cilja - mosta "Gazela" na auto-putu kroz grad i blokirali ga.

Najavljeno je da će blokada saobraćaja na "Gazeli" trajati do 22 sata.

Reporter agencije Beta javlja da su građani, učesnici protestne povorke, na jednoj strani mosta "Gazela", a na drugoj strani su aktivisti ekoloških organizacija koji od 18 sati blokiraju saobraćaj auto-putem.

Učesnici povorke su, na putu ka "Gazeli", prolazeći pored zgrade Vlade Srbije skandirali: "Ostavke, ostavke!", "Vučiću odlazi!" i "Ima nas dovoljno!".

Beograd je danas pogodilo nevrijeme, a na protestu je znatno manje učesnika nego ranije.

Učesnici protesta i ekološki pokreti protive se nedavno usvojenom Zakonu o planiranju i izgradnji, za koji predstavnici opozicije navode da je "velika pljačka građana".

Građani nose transparente "Zakon o konverziji je zakon o pljački", "Režim vrši pravno nasilje", "Isključi RTS, uključi mozak", "Vladimire Đukanoviću, nemaš ti ni malo empatije".

Nekoliko građana donijelo je pred Skupštinu transparent "Protiv nasilja, izdaje, podjele" i reporteru agencije Beta reklo da je to podrška Vuku Jeremiću, predsjedniku Narodne stranke čiji kažu da su članovi.

Među zahtjevima protesta koji traju od maja, pokrenuti s dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je poginulo 20 mladih, su smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta čiji su tehnički organizatori stranke iz dijela proevropske opozicije, traže i smjenjivanje Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio-televizije Srbije, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi jer "promovišu nasilje" i gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Bonus video: