Cerar upozorava Hrvatsku da prihvati arbitražnu presudu

Na pitanje je li moguće jednostrano primeniti arbitražnu odluku bez saglasnosti Hrvatske, Cerar je odgovorio da je granicu na moru arbitražna presuda jasno odredila, dok je granicu na kopnu u nekim detaljima još potrebno konkretizovati
1 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Reuters
Miro Cerar, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2017. 18:15h

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da će Slovenija odlučno reagovati ako Hrvatska ne promjeni stav i ne prihvati odluku arbitražnog suda o hrvatsko-slovenačkoj granici.

Cerar je najavio reakciju Ljubljane ako Zagreb, kako je naveo, ne prihvati "ponuđenu ruku", prenijela je agencija Hina.

"Vlada intenzivno djeluje prema odluci državnog vrha da se Hrvatskoj da dovoljno mogućnosti da promjeni svoj stav i pristupi primjeni presude", rekao je Cerar novinarima.

On je rekao da se Hrvatskoj mora dati prilika da prestane s kršenjem međunarodnog i evropskog prava i dodao da Zagreb mora da poštuje obaveze iz arbitražnog sporazuma.

"Mislim da Hrvatska mora pokazati da poštuje vladavinu prava i da je odgovorna država. Slovenija joj tu nudi ruku, no ako ponuda ne bude prihvaćena vrlo brzo, onda ću kao predsjednik vlade zajedno sa svim slovenačkim ustanovama odlučno djelovati", rekao je slovenački premijer.

Na pitanje je li moguće jednostrano primeniti arbitražnu odluku bez saglasnosti Hrvatske, Cerar je odgovorio da je granicu na moru arbitražna presuda jasno odredila, dok je granicu na kopnu u nekim detaljima još potrebno konkretizovati.

Bonus video: