Tolkač: Sve više glasova u ukrajinskom društvu podržava priznanje nezavisnosti Kosova

Ambasador Ukrajine u Srbiji navodi da stav Ukrajine o priznanju ostaje nepromijenjen jer pitanje "formiranja i sprovođenja spoljne politike u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom pripada predsjedniku Ukrajine".

7820 pregleda 19 komentar(a)
Tolkač, Foto: Screenshot/Youtube
Tolkač, Foto: Screenshot/Youtube

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač saopštio je 8. avgusta da sve više glasova u ukrajinskom društvu podržava priznanje nezavisnosti Kosova, kao i da u ukrajinskom parlamentu postoji određeni broj poslanika - pristalica ideje o mogućem priznanju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tolkač ipak navodi da stav Ukrajine o priznanju ostaje nepromijenjen jer pitanje "formiranja i sprovođenja spoljne politike u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom pripada predsjedniku Ukrajine".

Ukrajina, inače, nije priznala nezavisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Ovaj komentar Tolkača dolazi nakon što su u medijima u Srbiji objavljeni djelovi intervjua sa Oleksandrom Merežkom, predsjednikom Odbora za spoljne poslove Vrhovne rade Ukrajine.

Oleksandr Merežko rekao je 7. avgusta za T7, prema pisanju medija u Srbiji, da se u Kijevu razgovara o priznavanju Kosova.

Tolkač u saopštenju 8. avgusta navodi da je za Ukrajinu "posebno važno da poštuje i obezbijedi zaštitu normi međunarodnog prava od strane svih država, naročito u pogledu teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih državnih granica".

"Stav Ukrajine je principijelan i stabilan – Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije", navodi se u saopštenju ambasadora.

Ipak, Tolkač ističe da postoji "nedvosmislen stav kosovskog rukovodstva u pogledu osude agresije Rusije na Ukrajinu, posebno pridruživanja sankcijama protiv agresora".

On navodi da stoga ne čudi što sve više glasova u ukrajinskom društvu podržava priznanje nezavisnosti Kosova.

"Ukrajina, kao demokratska država koja poštuje slobodu govora, ne može ograničiti slobodno izražavanje drugih mišljenja političara, stručnih krugova ili javnosti", navodi se u saopštenju.

Tolkač ističe da Srbija, iako se izjašnjava o podršci Ukrajini, razvija aktivan politički dijalog i ekonomsku saradnju sa Rusijom.

"Stoga još jednom pozivamo državu kandidata za članstvo u EU Srbiju da svoju spoljnu politiku, posebno u pogledu agresije Ruske Federacije na drugu zemlju kandidata – Ukrajinu, uskladi sa stavom zajedničke evropske porodice", ističe Tolkač.

Ambasada Ukrajine u Beogradu i ranije je pozivala Srbiju da se pridruži sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije, rekao je juče da bi Ukrajina priznavanjem Kosova napravila sama sebi veliku štetu, jer bi narušili princip zaštite teritorijalnog integriteta država.

"Pažljivo ćemo pratiti njihove stavove o ovom pitanju", poručio je Dačić za Kurir.

Prethodno je analitičar Edvard Džozef rekao da je Ukrajina bliža priznavanju nezavisnosti Kosova.

Bonus video: