Tužilaštvo podiglo optužnicu: 13 nekadašnjih pripadnika Armije BiH se tereti za ratne zločine nad Srbima

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece", saopštilo je Tužilaštvo BiH

3731 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Јošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

U Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno deset osoba, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaje se da je najstarija žrtva bio starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine, uz napomenu da su neke od žrtava mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba Teritorijalne odbrane, dodatno se tereti za zločine nad srpskim civilima u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad 8. avgusta 1992. godine.

Tada je ubijeno osam civila srpske nacionalnosti, a najstarija žrtva bila je starica od 90 godina, dok je jedan civil ranjen, a troje civila je zarobljeno.

Optuženi Ferid Buljubašić, jedan od komandanata u Armiji BiH, dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je u napadu vojnika Armije BiH, koji su stigli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, ubijeno 11 civila srpske nacionalnosti.

Među ubijenima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, dok je ranjeno pet civila.

Osim Sejdića i Buljubašića optuženi su i Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Јamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Navode optužbe, najavljeno je, Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem više od 400 svedoka kao i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.

Bonus video: