BiH: Protest u Jablanici u znak podrške radnici koju je pretukao vlasnik hotela jer je tražila platu

"Nisam mogla ni da zamislim da može doći do fizičkog napada na mene na poslu, ali ni ogromnu podršku koja je uslijedila sa svih strana nakon napada", rekla je ranije Enisa Klepo za Radio Slobodna Evropa (RSE), koju je poslodavac napao 1. avgusta

6371 pregleda 4 komentar(a)
Sa protesta u Jablanici, 9. avgusta 2023. godine, Foto: Printscreen YouTube
Sa protesta u Jablanici, 9. avgusta 2023. godine, Foto: Printscreen YouTube

Građani iz gradova širom Bosne i Hercegovine okupili su se u Jablanici na protestnoj šetnji protiv nasilja nad ženama i u znak podrške pretučenoj radnici hotela. Enisu Klepo pretukao je i nanio joj teške tjelesne povrede vlasnik hotela Jablanica u kojem je radila nakon što je najavila da daje otkaz i tražila zarađenu platu.

Protestni skup podrške, 9. avgusta, počeo je dramskim performansom mladih glumaca Udruženja Dignitet u kojem je predstavljena situacija napada, ali i iznesena svjedočenja radnika "koji pate u tišini", s porukom "niste sami".

Na proteste u srijedu 9. avgusta u grad na jugu BiH pozvala su nevladina udruženja iz nekoliko gradova.

"Nisam mogla ni da zamislim da može doći do fizičkog napada na mene na poslu, ali ni ogromnu podršku koja je uslijedila sa svih strana nakon napada", rekla je ranije Enisa Klepo za Radio Slobodna Evropa (RSE), koju je poslodavac napao 1. avgusta.

Slični protesti podrške održani su i u Bihaću i Gračanici.

Podrška za Enisu Klepo, ali i osuda nasilja stigla je i iz Agencije za ravnopravnost polova BiH, iz koje podsjećaju da je čak 48 posto žena u Bosni i Hercegovini doživjelo neki oblik nasilja nakon svoje 15. godine.

Navode i da korijen uzroka nasilja nad ženama leži u neravnopravnosti polova, kao i da "kriza u društvu, ekonomska nejednakost, uključujući i ekonomsku zavisnost, povećavaju ranjivost žena na sve oblike nasilja u privatnom i profesionalnom životu".

"U takvim uslovima, radni odnosi i borba za prava koja proističu iz radnog odnosa lako mogu postati prostor za ispoljavanje polne nadmoći i neravnopravnosti, koje je u slučaju Enise Klepo poprimilo oblike brutalnog nasilja kao ekstremne forme diskriminacije na osnovu pola", stoji u saopštenju Agencije.

Izvještaj Helsinškog parlamenta građana Banja Luka o rodno zasnovanoj diskriminaciji u radu u BiH pokazalo je da je 46 posto žena i 15 posto muškaraca imalo iskustva sa diskriminacijom na osnovu pola na radnom mjestu. Većina žena, čak 78 posto nikada ne prijavi svoje iskustvo nadležnim institucijama.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada i Lloyd's Register fondacije, među onima koji su radili u nekom trenutku svog života, jedna od pet osoba izjavila je da je doživjela neki od oblika nasilja i uznemiravanja na poslu.

Bonus video: