Dodikov kabinet: Optužnica pokušaj poništavanja institucija RS

"Predsjednik RS je optužen jer je izvršavao eksplicitne odredbe Ustava RS i nije dozvolio da se Ustavu RS i njegovim institucijama nadredi bilo ko i bilo šta, a posebno ne dekret neizabranog stranca bez ikakvog legitimiteta"

2972 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je saopštio da je današnje podizanje optužnice protiv Dodika direktan pokušaj Tužilaštva BiH i "političkog" Sarajeva da se, uz svesrdnu podršku međunarodne zajednice u BiH, ponište institucije Republike Srpske izabrane voljom naroda na demokratskim izborima.

"Podizanje optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika direktan je pokušaj Tužilaštva BiH i političkog Sarajeva, uz svesrdnu podršku i asistenciju, odnosno kreaciju američke Ambasade u Sarajevu i direktno ambasadora Majkla Marfija, kao i Velike Britanije i EU, da ponište institucije Republike Srpske izabrane voljom naroda na demokratskim izborima", rečeno je novinskoj agenciji Srna u Dodikovom kabinetu.

Dodali su da je podizanje optužnice protiv Dodika zbog potpisivanja ukaza kojim se proglašava Zakon o nesprovođenju odluka visokog predstavnika u BiH, koji je izglasan u Narodnoj skupštini RS, i namera da se poništi i parlament RS, kao najviši zakonodavni organ vlasti, pa i sam Ustav RS, po kojem je "eksplicitno postupao predsjednik RS".

Dodikov kabinet je ocijenio da je cilj podizanja optužnice ima "poništenje srpskog naroda u RS koji je izabrao svoje predstavnike u Narodnu skupštinu i predsjednika RS i obavezao ih da postupaju prema Ustavu".

Dodikov kabinet je optužnicu okvalifikovao kao političku, te "klasičan akt ugnjetavanja srpskog naroda u RS, kojem se želi oduzeti pravo na vlastite predstavnike, institucije i vlastiti Ustav".

"Predsjednik RS je optužen jer je izvršavao eksplicitne odredbe Ustava RS i nije dozvolio da se Ustavu RS i njegovim institucijama nadredi bilo ko i bilo šta, a posebno ne dekret neizabranog stranca bez ikakvog legitimiteta - (visokog predsrtavnika međunarodne zajednice) Kristijana Šmita", poručio je Kabinet.

Na kraju je ocijenjeno da je, pored "političkog" Sarajeva, današnjom optužnicom najzadovoljniji ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, u čijem je kabinetu u Ambasadi SAD, kako su rekli, "ova optužnica i napisana i koji je njen istinski tvorac".

Dodik je najavio da će sjutra održati konferenciju za novinare.

Tužilaštvo BiH je danas potvrdilo da je podiglo optužnicu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Bonus video: