Dodik: Sramno podizanje optužnice, američki ambasador pokazuje srbofobiju

"Tužilaštvo BiH nema ustavni osnov i Ustav nije dao ovlašćenje BiH da se bavi ovim pitanjima. Očekujem da Sud ima više sluha nego Tužilaštvo koje je bilo primorano da ovo učini", rekao je Dodik i najavio pokretanje tužbe protiv tužioca

8502 pregleda 8 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da je sramno podizanje optužnice proti njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, da to nema veze sa pravom i da je riječ o političkom nasilju.

On je najavio pokretanje tužbe protiv tužioca zbog zloupotrebe službenog položaja.

"Iza svega zapravo stoji sila iza koje stoji američki ambasador u BiH koji pokazuje svoju srbofobiju", rekao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da ne postoji zakon prema kojem mogu da podignu optužnicu.

"Mogli ste vidjeti da su se samo američka ambasada i nepostojeća kancelarija OHR-a oglasili. Nisam imao dileme između toga šta da uradim, radio sam svoj posao predsjednika, potpisao sam ukaz i to ću nastaviti činiti. Uvjereniji sam u sve ovo što radim sada", rekao je Dodik.

"Tužilaštvo BiH nema ustavni osnov i Ustav nije dao ovlašćenje BiH da se bavi ovim pitanjima. Očekujem da Sud ima više sluha nego Tužilaštvo koje je bilo primorano da ovo učini", rekao je Dodik i najavio pokretanje tužbe protiv tužioca.

Dodik je rekao da je spreman na svaku vrstu legitimne borbe i apelovao na građane da se okupe oko institucija.

Predsjednik RS je najavio i da će 22. avgusta nastaviti razgovore u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Smatram da je ozbiljna prilika da dobijemo prava sistemska rješenja za Sud i Tužilaštvo", naveo je Dodik.

Tužilaštvo BiH je juče potvrdilo da je podiglo optužnicu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Bonus video: