Zavrnuti slavinu autokratskim režimima

Poslanik Bundestaga Josip Juratović smatra da Srbija igra lošu ulogu u regionu i da postoji opasnost da stvara krize

13865 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Rojters
Aleksandar Vučić, Foto: Rojters

Režime koji su nastali na Zapadnom Balkanu ne treba podržavati finansijski, izjavio je poslanik njemačkog Bundestaga Josip Juratović, odgovarajući na pitanje kakvi koraci bi mogli biti preduzeti prema Srbiji i režimu predsjednika Aleksandra Vučića.

“Ja sam mišljenja da treba zavrnuti slavine na onim mjestima i u onim slučajevima gdje se krše demokratska pravila igre”, rekao je Juratović za N1.

On je kazao da Njemačka i EU ne treba da finansiraju projekte, a zauzvrat dobijaju autokratske režime koji ne poštuju slobodu medija i stvaraju krize u regionu. Na pitanje N1 da li se to odnosi na njemačke investicije, odgovorio je da se ne može uticati na kompanije, ali može na subvencije i projekte koje Njemačka sufinansira iz državnih fondova.

Upitan da li bi Vučić postao prihvatljiv partner kada bi uveo sankcije Rusiji, čak i ako situacija u Srbiji ostane ista, rekao je da je od odnosa prema Moskvi mnogo bitnija uloga Srbije po pitanju mira i stabilnosti u regionu, a tu Vučić “igra strašno negativnu ulogu”.

Postoji shvatanje da je strategija bivše kancelarke Angele Merkel bila pogrešna

“On je predstavnik jedne države u koju niko više nema povjerenja, i to je najgore što se jednoj državi može desiti”, kazao je Juratović.

Povodom nedavnih tekstova njemačkih medija koji su bili kritički intonirani prema Srbiji, on je rekao da se već duže prati politički razvoj u Srbiji i da postoji shvatanje da je strategija bivše kancelarke Angele Merkel bila pogrešna.

Juratović je ocijenio da Srbija igra lošu ulogu u regionu i da postoji opasnost da stvara krize.

“Tu prije svega Vučić igra ključnu ulogu. Sve što se dogovorimo s Vučićem, na terenu kao da ništa nije bilo”, kazao je Juratović. On je dodao da je taj sentiment medija dio politike Njemačke i politike EU.

“Moramo gledati kako ćemo se dalje ponašati sa politikom Srbije, koja više i nije politika, nego jedan autokratski režim, koji postoji i u Rusiji, Turskoj, Mađarskoj”, kazao je Juratović.

Bonus video: