Američki ambasador: Bez napretka u dijalogu nema članstva Kosova ni u EU ni u NATO

On je rekao da njegova vlada, kao i EU, traži od Kosova da napreduje u pregovorima o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom i dodao da garantuje da ZSO neće biti opasnost za funkcionisanje države Kosovo

7570 pregleda 2 komentar(a)
Hovenijer, Foto: Printscreen
Hovenijer, Foto: Printscreen

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je danas da Kosovo neće moći da postane članica EU, neće moći da uđe u Partnerstvo za mir, a zatim da postane članica NATO-a, dva osnovna cilja SAD koji žele da se ostvare, bez napretka u dijalogu uz pomoć EU.

On je novinarima, kako prenosi TV Klan Kosova rekao da zahtjevi koje njegova vlada ima u vezi sa sjeverom zemlje, nisu pritisak, već su jednostavno zahtjevi za dobrobit Kosova.

Dodao je da mu je, kao američkom ambasadoru na Kosovu, veoma prijatno šta se od Kosova traži da uradi ono što traži narod Kosova.

On je rekao da njegova vlada, kao i EU, traži od Kosova da napreduje u pregovorima o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom i dodao da garantuje da ZSO neće biti opasnost za funkcionisanje države Kosovo.

"Bili smo jasni o tome kako vidimo Zajednicu. Da to nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova, da nije protivno odluci Ustavnog suda i da nije dodatni nivo upravljanja", rekao je on.

Dodao je da su u zahtjevima za formiranje ZSO bili veoma jasni. Da misli da je to dobra politika i da je legitimno očekivati da se u tome napreduje.

Podvukao je da SAD imaju dugoročnu i odlučnu posvećenost narodu Kosova.

Prema njemu, američka ambasada u Prištini ima tri glavna strateška cilja za Kosovo.

Prvi je, kako je rekao, podrška Kosovu da zauzme svoje mjesto u evropskim i evroatlantskim strukturama, drugi i treći se odnose na podršku privredi i vladi Kosova da bude efikasnija za građane.

Bonus video: