Stano: EU smatra da vanredni izbori na sjeveru Kosova moraju što prije da se održe

Stano je naveo da rokovi za smirivanje prilika i rezultati u dijalogu zavise od "sposobnosti Prištine i Beograda da ispune nužne zahtjeve, mjerila, obećanja"

3026 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Peter Stano, Foto: Screenshot/Youtube
Peter Stano, Foto: Screenshot/Youtube

Evropska unija (EU) smatra da vanredni izbori na sjeveru Kosova moraju što prije da se održe, da na njima učestvuju kosovski Srbi i da se nastavi istinski dijalog Prištine i Beograda i rješavanje jednog po jednog pitanja, a najvažnije je primjena aneksa Ohridskog sporazuma", izjavio je danas u Briselu portparol u Evropskoj komisiji (EK) Peter Stano.

Poslije najave smanjivanja broja specijalnih policajaca na sjeveru Kosova, kazali su iz EU, dalji koraci nužni za popuštanje zategnutosti da bi EU razmotrila povlačenje kaznenih mjera protiv vlasti u Prištini.

Stano je naveo da rokovi za smirivanje prilika i rezultati u dijalogu zavise od "sposobnosti Prištine i Beograda da ispune nužne zahtjeve, mjerila, obećanja".

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li EU očekuje neke hitne, opipljive rezultate u sređivanju odnosa Prištine i Beograda do kraja godine, imajući u vidu da se iduće održavaju izbori za Evropski parlament i druge važne događaje.

Na pitanja novinara da li će EK povući sankcije Prištini, ako tamošnje vlasti najave sazivanje novih izbora u opštinama na sjeveru Kosova, Stano je naglasio da su EU i njeni međunarodni partneri u više navrata vrlo jasno predočili da sankcije prema Prištini mogu biti povučene ako kosovske vlasti krenu u smanjivanje zategnutosti.

To znači, podvukao je, da odmah povuku specijalne policijske snage iz i oko opština na sjeveru Kosova, a da gradonačelnici moraju obavljati dužnosti izvan opštinskih prostorija.

EU je ocijenila povoljno prve korake Prištine, dodao je Stano, a to je najava povlačenja 25 odsto specijalnih policajaca iz i oko opštinskih zgrada na sjeveru Kosova.

Bonus video: