Plenković u Atini: Micotakis garantovao bezbjednost uhapšenih hrvatskih navijača, istraga može trajati nekoliko sedmica

"Radimo kako treba, došli smo ovdje da poštujemo nezavisnost pravosuđa. Ne sjećam se da smo imali ovakvu situaciju da nam je pritvoreno u jednoj državi toliko hrvatskih državljana", napomenuo je Plenković

16054 pregleda 25 reakcija 3 komentar(a)
Plenković i Micotakis na sastanku u Atini, 21. avgusta 2023. godine, Foto: Reuters
Plenković i Micotakis na sastanku u Atini, 21. avgusta 2023. godine, Foto: Reuters

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u Atini je razgovarao s premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom o uhapšenim navijačima Dinama i neredima u toj zemlji.

"Naša je pozicija jasna, snažno smo osudili huliganizam i izrazili smo žaljenje zbog gubitka života, protivimo se navijačkom nasilju", rekao je Plenković na početku izjave u Atini, prenosi Hina.

"Grčki premijer rekao je da može garantovati bezbjednost pritvorenih hrvatskih državljana u grčkim zatvorima, tražili smo da oni imaju pravedan proces, pravedno suđenje, treće, tražili smo da oni koji budu prekršajno odgovorni da se oni vrate u Hrvatsku i četvrto, rekli smo da je Hrvatska spremna sprovoditi mjere nadzora i opreza ukoliko bi neki naši državljani bili upućeni u našu zemlju dok traje postupak u Grčkoj", dodao je hrvatski premijer.

Radman i Malenica razgovaraće, kazao je on, o ovoj temi popodne sa svojim kolegama te će, kako je naveo, posjetiti neke hrvatske državljane u dva zatvora.

"Ne sjećam se da smo imali ovakvu situaciju", rekao je Plenković.

On je izjavio da grčka policija i dalje sprovodi istragu, kaže da je vidio novi snimak, da prate medije, ali da ne može prejudicirati ništa o krivcu i oslobađa li snimak hrvatske navijače. Napominje kako je sve u rukama grčke policije i istrage grčkih vlasti.

"Micotakis mi je rekao da istraga može trajati još nekoliko sedmica, oni očito provjeravaju sve, sve snimke, razgovaraju s osumnjičenicima i to sve zahtijeva vrijeme. Sama istraga bi trebala trajati još nekoliko sedmica. Ponavljam da smo premijeru izrazili žaljenje i saučešće zbog smrti grčkog državljanina", rekao je.

Kaže da su hrvatske vlasti grčkim vlastima predale papir sa zahtjevima, odnosno molbom.

"Radimo kako treba, došli smo ovdje da poštujemo nezavisnost pravosuđa. Ne sjećam se da smo imali ovakvu situaciju da nam je pritvoreno u jednoj državi toliko hrvatskih državljana", napomenuo je Plenković.

Bonus video: