Porodice ubijenih u školi u Beogradu medijima: Promijenite način izvještavanja

U otvorenom pismu se urednici medija pozivaju da prestanu da objavljuju tekstove i priloge o ubici i njegovoj porodici "i izjave čija je svrha bilo kakav oblik relativizacije ili veličanja njegovog zločina"

8054 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Beograda, Foto: Reuters
Detalj iz Beograda, Foto: Reuters

Roditelji i najbliži članovi porodica ubijenih u beogradskoj Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, pozvali su danas u otvorenom pismu glavne i odgovorne urednike televizija i drugih elektronskih i štampanih medija da promijene način na koji informišu javnost o masovnom ubistvu koje je 3. maja počinio učenik te škole K. K. ubivši deset učenika i radnika obezbjeđenja.

"Svakodnevnim objavljivanjem 'senzacija' ili 'ekskluzivnih saznanja' (koji su najčešće puni neistina ili poluistina), propraćenih fotografijama maloljetnog ubice, kao i sažaljivim objavama i nastupima pojedinih medijskih radnika, političara i drugih učesnika u javnom životu postiže se samo to da nas iznova traumatizujete", pišu oni.

Medijim dalje poručuju da time "u društvu hranite i gajite kult nasilja i zla. Kako se ovakva tragedija nikada više ne bi ponovila, djeca i njihov čuvar - žrtve su ti koje treba da pamti svaki građanin, a ne ubicu koji je njihove živote ugasio", navodi se u pismu koje je objavljeno na Javniservis.net.

U otvorenom pismu se urednici medija pozivaju da prestanu da objavljuju tekstove i priloge o ubici i njegovoj porodici "i izjave čija je svrha bilo kakav oblik relativizacije ili veličanja njegovog zločina".

U otvorenom pismu medijima i urednicima piše i: "Treće, prestanite da objavljujete bilo kakve fotografije maloljetnog ubice i učinite sve što je u vašoj moći da fotografije koje su trenutno dostupne na internet stranicama medijskih kuća u kojima obavljate ključne funkcije budu izbrisane. Takođe zahtijevamo da se u bilo kom tekstu ili prilogu o žrtvama ne objavljuju fotografije počinioca zločina ili njegove porodice".

Urednici i mediji su pozvani da i kroz prizmu tekstova o djeci koja su stradala u Ribnikaru, pišu uz uvjerenje "da počinilac zločina i njegova porodica ne smiju dobiti niti jedno slovo podrške u javnim glasilima".

"Snažno vjerujemo da su građani Srbije na strani dobra, a protiv zla, da ih zanimaju priče iz života ubijene djece, njihove dobre duše, vrijednosti i talenti koje su razvijali; njihovog čuvara Dragana, koji je činio da se svako dijete osjeća posebno, njemu omiljeno i važno", navode porodice.

"Osjećamo potrebu i odgovornost da vam prenesemo, kako se mi, roditelji čija su djeca ubijena, osjećamo svakoga dana, prolazeći pored kioska sa vašim novinama, prateći televizijske programe i društvene mreže. To je nanošenje svakoga dana, svakoga sata, svakoga trena, iznova neopisivog bola", navodi se u pismu.

Pismo su potpisale porodice Anđelković, Asović, Aćimović, Božović, Vlahović, Dukić, Kobiljski, Martinović, Negić i Čikić.

Bonus video: