Mišel: Evropska unija da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine

"Proširenje više nije san, vrijeme je da se krene napred. Ima još posla, biće teško, kompleksno, ponekad bolno i za kandidate i za EU", dodao je Mišel

7565 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Šarl Mišel, Foto: Reuters
Šarl Mišel, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je danas u Sloveniji da Evropska unija treba da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine.

"Ako želimo da budemo kredibilni, moramo razgovarati o rokovima. Dok pripremamo sljedeću stratešku agendu EU, moramo sebi postaviti jasan cilj, moramo biti spremni, sa obje strane, do 2030. da se proširimo", rekao je on danas na otvaranju Bledskog strateškog foruma.

Dodao je da će lideri EU o proširenju razgovarati na sljedećim sastancima Evropskog savjeta, te da pored država koje su već kandidati, očekuje da se ponovo razgovara i o BiH i Gruziji.

Paket proširenja Evropske komisije koji se očekuje u oktobru, dodao je, dobra je prilika da se istaknu konkretni detalji ubrzane integracije.

"Proširenje više nije san, vrijeme je da se krene napred. Ima još posla, biće teško, kompleksno, ponekad bolno i za kandidate i za EU", dodao je Mišel.

Pred neophodnih reformi, naveo je on, zemlje kandidati moraju da riješe pitanja iz prošlosti da ona ne bi bila "uvezena u EU".

"Prošli konflikti ne smiju biti uvezeni u EU ili korišćeni kao sredstvo za blokiranje pristupanja komšija i budućih zemalja članica", istakao je Mišel.

Premijer Slovenije Robert Golob je na otvaranju skupa izjavio da je uspjeh već samo prisustvo lidera svih država Zapadnog Balkana, te da se zbog rata u Ukrajini "mijenja zamah u kontekstu proširenja EU".

"Stvari se brzo mijenjaju, u narednih 12 mjeseci proces proširenja će dobiti novu perspektivu i pozivam vas sve da nastavite sa reformama, ali i da budete svjesni transformacija u samoj EU. Moraćemo da reformišemo naše procese u Uniji i zato kažem da to mora da se desi u narednih 12 mjeseci ili se neće dogoditi još dugo", rekao je on.

Pored proširenja, kao važnu temu istakao je mir u Ukrajini i klimatske promjene.

U tom kontekstu pomenuo je nedavne poplave u Sloveniji i zahvalio svima za pomoć i solidarnost.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da su dva prioriteta za Sloveniju zaustavljanje rata u Ukrajini i proširenje EU na Zapadni Balkan.

Zahvalila je svima u Sloveniji i iz inostranstva koji su pomogli zemlju za vrijeme poplava.

Odmah poslije obraćanja, Mišel i Golob učestvuju na prvom panelu, zajedno sa premijerima zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, Kosovo, Albanija), Hrvatske i Bugarske.

Srbiju na Bledskom strateškom forumu predstavljaju premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Bonus video: