Bešić: Opozicija u Srbiji ima ozbiljne šanse ako izađe u dvije kolone

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka smatra da su protesti “Srbija protiv nasilja” oslabili vlast i da su energija i kapacitet SNS-a u padu

36456 pregleda 51 reakcija 17 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Skupštine Srbije, Foto: BETAPHOTO
Sa jučerašnje sjednice Skupštine Srbije, Foto: BETAPHOTO

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Miloš Bešić izjavio je juče da opozicija u Srbiji ima ozbiljne šanse za dobar rezultat ukoliko na predstojeće izbore izađe u dvije kolone.

Bešić je agenciji Beta kazao da očekuje održavanje svih izbora do kraja ove godine, ali da neće doći do značajnijih promjena izbornih uslova.

Predstavnici opozicionih partija koje organizuju proteste “Srbija protiv nasilja” zatražili su juče hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, da bi, kako su naveli, opozicija kao svoj prvi korak nakon smjene naprednjačkog režima ispunila zahtjeve građana.

“Zahtijevamo hitan odgovor predsjednika države Aleksandra Vučića. Organizatori protesta će blokirati ovu sjednicu Skupštine dok ne dobijemo odgovor o raspisivanju izbora”, rečeno je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Vučić je donio je odluku da vanredni parlamentarni izbori budu održani u decembru, objavio je portal N1

Komentarišući odluku opozicije da blokira rad parlamenta, Bešić je rekao da će bojkot izvršiti dodatni pritisak na vlast i slabljenje Srpske napredne stranke (SNS).

“Ključno je da li će bojkot rada parlamenta proizvesti jedinstvo u opoziciji ili će opozicione partije na izborima nastupiti u više kolona. Bojkot parlamenta će svakako izvršiti dodatni pritisak na vlast, slabljenje SNS-a i jačanje opozicionih snaga uz podršku građana”, ocijenio je Bešić.

Prema njegovim riječima, vlast će do kraja godine sigurno organizovati beogradske izbore.

Predsjednik Srbije i doskorašnji lider SNS-a Aleksandar Vučić donio je odluku da vanredni parlamentarni izbori budu održani u decembru, objavio je portal N1 pozivajući se na izvor blizak rukovodstvu naprednjaka. Izvor je naveo da je informaciju o tome dobio dan prije nego što je dio opozicije istakao zahtjev da novi izbori za poslanike budu održani do kraja godine.

Konferencija za novinare predstavnika opozicionih stranaka
Konferencija za novinare predstavnika opozicionih stranakafoto: BETAPHOTO

Naprednjaci su već održali sastanke sa članstvom u više lokalnih odbora stranke, na kojima je tema bila upravo priprema za predstojeće izbore, naveo je izvor N1. Prema njegovim riječima, naprednjaci trenutno vrše nezavisna istraživanja javnog mnjenja o tome kako stranka stoji na republičkom, ali i na lokalnom nivou.

“Nije isključeno da u istom terminu budu održani i lokalni izbori u pojedinim gradovima i opštinama za koje se procijeni da mogu da se dobiju, a možda čak i u svim. O tome će se odlučivati narednih dana, jer još ima dovoljno vremena da se ispoštuju zakonski rokovi za održavanje vanrednih izbora na lokalu do kraja godine”, dodao je sagovornik portala N1.

Profesor Bešić je ocijenio da su protesti građana “Srbija protiv nasilja” oslabili postojeću vlast i da su energija i kapacitet SNS-a su u padu.

“Građani koji žele promjene sve više izražavaju potrebu za političkom participacijom kako bi došlo do smjene vlasti”, rekao je Bešić.

Opozicija je odlučila da blokira rad Skupštine Srbije tražeći održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine

Na pitanje Bete da li bi opozicija trebalo da izađe na izbore ako ne dođe do promjene izbornih uslova, Bešić je kazao da se izborni uslovi neće promijeniti.

“Ako se izborni uslovi i promijene, to će biti nešto karikaturalno. Uslovi nisu ravnopravni niti će biti. Vlast bi demonstrirala slabost ukoliko bi popustila opoziciji u zahtjevima da izborni uslovi budu ravnopravni. Suštinska stvar je da se opozicija ujedini i na narednim izborima, čak i pod sadašnjim uslovima, ona će imati ozbiljne šanse ukoliko na izbore izađe u najviše dvije kolone”, zaključio je Bešić.

Vučić je više puta najavljivao vanredne parlamentarne izbore pomjerajući rok za njihovo održavanje, a krajem avgusta je prvi put pomenuo mogućnost da novo glasanje za republički parlament bude održano u toku 2023. godine.

“E, pa nije ovo fontana želja, da tražite beogradske, a druge nećete. Imaćete izbore veoma brzo. Da li će biti za tri ili šest mjeseci... Svakako u narednih šest-sedam mjeseci će biti izbora”, naglasio je tada Vučić.

Nastavlja se borba u parlamentu

Dio opozicije, kao što su ranije i najavili, “blokirao je” jučerašnju sjednicu Skupštine Srbije time što su prišli govornici i zviždali. Dok su u salu ulazili članovi Vlade, propraćeni su zvižducima i povicima “lopovi”, prenio je N1.

Predsjednik parlamenta Vladimir Orlić i premijerka Srbije Ana Brnabić uporno su govorili dok je opozicija ometala sjednicu, poručujući opoziciji da treba da ih bude stid i sram.

Orlić je za danas najavio nastavak rasprave, kao i glasanje za ministra privrede. Predstavnici opozicije nisu htjeli da otkriju da li će ponovo ometati sjednicu, ali su najavili da će nastaviti borbu u parlamentu.

Predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je da se u Skupštini Srbije prvi put dogodilo da predstavnici vlade u parlament ulaze sa naoružanim obezbjeđenjem. On je na konferenciji za novinare u Skupštini rekao da je 18 pripadnika skupštinskog obezbjeđenja sprečavalo kretanje poslanika i da je oko zgrade bilo pripadnika vojske i policije.

“Danas je najobezbjeđenije mjesto u zemlji bilo Skupština, jer se vlast uplašila poruka da ništa nisu uradili da nam se majske tragedije ne bi ponovile”, rekao je Grbović i dodao da takav parlament ne treba da opstane.

Bonus video: