Dodik: Pripremamo uredbu o hapšenju i deportaciji Šmita, čim policija sazna da je ta bjelosvjetska lopuža u RS...

"Ako on dođe na neki sastanak u Republici Srpskoj, biće izbačen", rekao je Dodik, prenijela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS)

14800 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Dodik, Foto: BETAPHOTO
Dodik, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da se u RS priprema uredba o hapšenju i deportaciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijana Šmita.

"Ako on dođe na neki sastanak u Republici Srpskoj, biće izbačen", rekao je Dodik, prenijela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Istakao je da će policija RS imati zadatak u vezi s tim.

"Čim saznaju da je ta bjelosvjetska lopuža u RS, imaju zadatak da organizuju jedinice i da ga izbace", naveo je Dodik.

On je ponovio da za njega Šmit nema legitimitet visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) i da Šmit nije taj koji može da govori o vladavini prava.

"Koja Evropa? Šta on priča? Kao, važno je da iza njega stoji sila. Pa neka stoji, vidjećemo kako će. I mi imamo neku silu, naša sila je karakter", kazao je Dodik.

Dodao je da "mogu slomiti Milorada Dodika, ali ne mogu slomiti karakter ovog naroda".

Tužilaštvo BiH je podnijelo optužnicu protiv Dodika nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, prema kojima se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u Službenom glasniku RS, pa tako ni sprovoditi u ovom entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je optužen jer je kao predsjednik RS potpisao ukaz o proglašenju ova dva zakona, poslije čega su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona, a nametnuo je i izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima je propisano da će se bilo kakve radnje koje narušavaju ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo, isto kao i nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika.

Crnadak: Ako se Dodikova prijetnja ostvari, moguć je oružani sukob

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS, Igor Crnadak, pozvao je danas da se ne dozvoli da RS uđe u oružane sukobe.

"Obezbjeđenje Kristijana Šmita je naoružano i ako će se ova Dodikova prijetnja ostvariti, postoji realna mogućnost oružanog sukoba“, rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

Crnadak je rekao da će opozicione stranke danas održati "parlament na otvorenom" ispred zgrade Narodne skupštine RS u Banjaluci.

NSRS je ranije usvojila zaključke prema kojima predstavnici RS neće razgovarati o rješavanju bilo kog od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, dok se ne riješe pitanja odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.

Bonus video: