Komandant KFOR-a: Situacija na Kosovu i dalje veoma nestabilna, primjećujemo napetosti zbog neriješenih pitanja

"Ako bismo morali da uspostavimo dijagnozu onoga što se dogodilo, rekao bih da najviše zabrinjava nepovjerenje - nepovjerenje među stranam", rekao je komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća

5901 pregleda 3 komentar(a)
Detalj tokom sukoba KFOR-a i Srba, Foto: Reuters
Detalj tokom sukoba KFOR-a i Srba, Foto: Reuters

Kosovo je i dalje "veoma nestabilno" iako se bezbjednosna situacija smirila od nasilja u maju, rekao je u srijedu komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća, prenosi Glas Amerike.

Više od 90 pripadnika KFOR-a ranjeno je u sukobima sa Srbima koji su protestovali na sjeveru Kosova, saopšteno je ranije iz NATO-a. Povrijeđeno je oko 50 učesnika protesta.

Sukobi su izbili kada su gradonačelnici albanske nacionalnosti, izabrani na glasanju koje je bojkotovala srpska zajednica, uz asistenciju kosovske policije pokušali da uđu u opštinske kancelarije u tri opštine sa srpskom većinom: Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Ristuća je rekao da su napetosti između dvije strane i dalje velike zbog političkih razlika.

"Situacija je mirna nakon događaja 29. maja. Međutim, na neki način, i dalje je veoma nestabilna. Primjećujemo napetosti zbog više neriješenih pitanja", rekao je novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu.

"Ako bismo morali da uspostavimo dijagnozu onoga što se dogodilo, rekao bih da najviše zabrinjava nepovjerenje - nepovjerenje među stranama. To znači da nema vojnog rešenja. Jedino rješenje je političko", poručio je komandant KFOR-a.

Dijalog predstavnika Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa biće nastavljen 14. septembra, potvrdio je prošle nedjelje Žozep Borelj, šef diplomatije Evropske unije.

Bonus video: