Organizatori protesta u Srbiji predali zahtjev za raspisivanje izbora

U dokumentu piše, između ostalog, da se Srbija nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi

5543 pregleda 2 komentar(a)
Beograd (ilustracija), Foto: Shutterstock
Beograd (ilustracija), Foto: Shutterstock

Predstavnici organizatora protesta "Srbija protiv nasilja" predali su u Predsjedništvu Srbije zahtjev za raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora.

U pomenutom dokumentu piše, između ostalog, da se Srbija nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi: "Svakodnevno institucionalno, pravno, verbalno i fizičko nasilje u društvu se ne smanjuje, ekonomska i socijalna kriza pogađa široke slojeve društva, zahtjevi građana koji protestuju mjesecima su ignorisani. Potrebni su nam odgovorni ljudi u politici koji će rješavati probleme umjesto što ih ignorišu“.

„Zahtijevamo raspisivanje ovih izbora zato što se nalazimo u dubokoj društveno-ekonomskoj krizi, i zato što nema snage niti volje da se iz te krize izađe od strane ove vlasti. Imali smo erupciju nasilja, a vrhunac početkom maja ove godine, nakon čega su građani izašli na proteste. Oni su izašli da bi iskazali nezadovoljstvo zbog opšteg nasilja u društvu. To nasilje je institucionalno, pravno, verbalno, i ono ne jenjava“, rekao je predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, kako prenosi N1.

Ocjenjuje da je nasilje u Srbiji svakodnevno.

„Očekujemo odgovor vrlo brzo. Ne odugovlačenje. Zahtijevamo izbore koji će biti razdvojeni i od onih koji dolaze redovno, a to su pokrajinski i lokalni. Zahtijevamo ih do kraja ove godine… Ako ne dobijemo slobodne izbore, oni će dobiti kampanju na ulicama do kraja godine“, istakao je Lutovac.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je naglasila da je u Srbiji pravno nasilje najizrazitije, jer se ustav i zakoni te zemlje "krše svakodnevno".

„Sastavni dio ovog našeg zahtjeva je i insistiranje na primjeni preporuka OEBS-a, ODIHR-a, Evropskog parlamenta i Evropske komisije u pogledu predizbornih uslova, da bi demokratski izbori mogli biti mogući“, kazala je Tepić i pomenula najuočljivije primjere tih preporuka – provjera jedinstvenog biračkog spiska, smanjenje pritiska na birače u javnom sektoru i pravilan rad REM-a.

Poslanica „Zeleno-lijevog fronta“ Jelena Jerinić je objasnila da je formalan zahtjev za izborima upućen prošle nedjelje i u parlamentu.

„Prošle nedjelje zahtjev je formalno upućen i u Narodnoj skupštini, tako što smo se obratili kao narodni poslanici, tamo gdje je nama mjesto. Međutim, to je ponovo rezlativizovano“, rekla je Jerinić.

Ocijenila je da je od trenutka podnošenja zahtjeva u parlamentu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo u intenzivnu političku kampanju.

Zbog toga, je, kako kaže, odlučeno da se uputi još jedan formalan zahtjev za izbore.

Bonus video: