Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika

Optužnica je podignuta nakon što je Skupština Republike Srpske 27. juna usvojila dva sporna zakona

4342 pregleda 8 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Sud Bosne i Hercegovine je danas potvrdio optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora entitetskog Službenog glasnika Miloša Lukića, potvrđeno je za regionalnu televiziju N1.

Optužnicom, koju je Tužilaštvo BiH podiglo prije mjesec dana, Dodik i Lukić se terete za neizvršavanje odluka Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Sud BiH je prvobitno vratio optužnicu na doradu zbog tehničkih manjkavosti, a u međuvremenu je Dodikov advokatski tim tražio izuzeće sudije Jasmine Dedović Ćosić, koja je odlučivala da li će optužnica biti odbačena ili potvrđena. Zahtjev Dodikove odbrane je odbijen.

Optužnica je podignuta nakon što je Skupština Republike Srpske 27. juna usvojila dva sporna zakona, o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i o neobjavljivanju odluka Visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske.

Dodik je potom, kao predsjednik Republike Srpske, potpisao ukaze o proglašenju ta dva zakona, a Lukić ih je objavio u Službenom glasniku.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit 1. jula je donio odluku kojom je poništio oba zakona.

Prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je Šmit nametnuo, Dodik i Lukić mogu biti kažnjeni zatvorom od šest mjeseci do pet godina, zabranom obavljanja dužnosti i smenjivanjem sa funkcija.

Bonus video: