Raskol u hrvatskoj vladi zbog "Za dom spremni"?

"Hrvatskoj javnosti mora da postane jasno da ima vlast koju je sramota antifašizma i koja podstiče fašizam", kazao je predsjednik SDP, Davor Bernardić
60 pregleda 2 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.08.2017. 17:06h

Hrvatska narodna stranka poručila je da ploča sa natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu mora da bude brzo uklonjena kako je i dogovoreno s premijerom Plenkovićem.

HNS je navela i da to "nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u sprovođenju postignutih dogovora".

HNS je koalicioni partner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Nakon što je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković iz HDZ u intervjuu za "Večernji list" izjavio da će ta ploča vjerovatno ostati u Jasenovcu barem do marta 2018, HNS je objavio snimljenu izjavu člana predsjedništva stranke Tomislava Stojaka koji je naveo da je HNS postigao sa premijerom dogovor oko brzog uklanjanja ploče i da očekuje da se taj dogovor poštuje.

"Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih opterećuju raspravama o temi koja mora da ima samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku. Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u sprovođenju postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma", kazao je Stojak, prenosi "Jutarnji list".

Navodi se da je Bošnjakovićev istup komentarisao i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Davor Bernardić, koji je o tome napisao status na Fajsbuku.

"Danas nam je HDZ-ov ministar pravosuđa poručio da ploča sa pozdravom 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu. HDZ se time jasno odredio: Za dom spremni, ustaški pozdrav pod kojim su ustaše ubijale u vrijeme NDH, za njih je prihvatljiv! HDZ je sa današnjim danom i službeno pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevicu, HDZ je danas djeci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav", naveo je Bernardić.

On je dodao sa "hrvatskoj javnosti mora da postane jasno da ima vlast koju je sramota antifašizma i koja podstiče fašizam".

"Jer dati legitimitet pozdravu 'Za dom spremni' jeste podsticanje fašizma", napisao je Bernardić.

Bonus video: