Dodik poručio da bi dolazak Šmita u RS mogao izazvati nasilje, verbalno napao novinarku BN televizije

"Obaviješten sam da postoji animozitet, odnosno da je stvorena takva atmosfera da nije više moguće odbraniti njegovo (Šmitovo) prisustvo u RS, a da se eventualno ne pojave elementi koji bi ugrozili ukupnu, pa i njegovu bezbjednost", rekao je Dodik

7171 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da bi dolazak visokog predstavnika Kristijana Šmita u Republiku Srpsku mogao izazvati nasilje.

"Bilo šta da on odluči, mi nećemo prihvatiti, nije dobrodošao u RS, neće mu biti dozvoljeno da dođe u bilo koju instituciju RS", kazao je Dodik, ponovivši da bi dolazak Šmita u RS mogao dovesti do nasilja.

Upitan o kakvo bi t nasilje bilo i kakve su mjere preduzete, Dodik je kazao da je to stvar organa bezbjednosti.

"Obaviješten sam da postoji animozitet, odnosno da je stvorena takva atmosfera da nije više moguće odbraniti njegovo (Šmitovo) prisustvo u RS, a da se eventualno ne pojave elementi koji bi ugrozili ukupnu, pa i njegovu bezbjednost", rekao je on.

Po riječima Dodika, opredjeljenje RS je da štiti svou stabilnost i bezbjednost, ne želeći bilo kakvo nasilje ni prema kome, pa ni "prema turisti", kako je nazvao Šmita.

"Ali to još uvijek ne znači da možemo da utičemo ili da spriječimo određene strukture da djeluju na način kako oni misle", kazao je predsjednik RS poslije sjednice Izvršnog odbora vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider.

Dodik je ponovio da visoki predstavnik u BiH Krsitijan Šmit nema legitimitet i da vlast RS neće prihvatiti nijednu njegovu odluku.

On je ocijenio da političku situaciju u RS ugrožavaju Šmit i pojedini ambasadori svojim intervencionizmom i izjavama protiv zvaničnika RS i same Republike Srpske.

"Taj intervencionizam ima predznak kolonijalnog djelovanja i vidljivo je to najviše po djelovanju američkog, britanskog i još nekih ambasadora u BiH", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je situacija u BiH bezbjednosno stabilna, dodavši da se SNSD slaže sa produžetkom mandata EUFOR-a, pod uslovom da u tom kontingentu ne budu vojnici Velike Britanije, što će tražiti i od Savjeta bezbjednosti UN.

Predsjednik RS je rekao da ona ima "veliki broj prijatelja" u svijetu, koji, kako je kazao, razumiju njene poteze i "daju joj priliku".

Optužio je SAD da prijetnjama pokušavaju da opstruišu finansijski sistem u RS, pozivanjem određenih bankara, što, kako je istakao, vlasti RS smatraju "neprijateljskim činom".

Izvršni komitet SNSD, naveo je Dodik, ocijenio je da je ekonomska i politička situacija u RS stabilna, da je bezbjednosna situacija u RS dobra, da su dobri odnosi u vladajućoj koaliciji i najavio da će se dalje raditi na jačanje institucija u RS.

Govoreći o aktivnostima na državnom nivou, Dodik je kazao da je u prethodnih mjesec dana usvojeno par zakona iz "evropske agende", koji su ranije bili dogovoreni, navodeći da time nisu prekršeni zaključci Narodne skupštine RS.

Najavio je da bi do kraja septembra u parlamentu trebalo da bude "problematizovano pitanje" odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i promjene pravilnika.

Po njegovim riječima, srpski predstavnici u državnom institucijama će u narednim danima procijeniti da li će se povući iz tih institucija, navodeći da su obavili razgovore sa pripadnicima Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske i da su oni spremni da se povuku iz državnih oružanih snaga.

"Stoji nama niz mjera na raspolaganju... Masovna većina pripadnika Oružanih snaga BiH iz RS izražava spremnost da se na poziv odmah povuče u Republiku Srpsku. Ako neko hoće da proba, nek' proba, mi nećemo odustati. Mi branimo republiku, mi znamo šta branimo, a oni ne znaju šta napadaju", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da je IK SNSD danas predložio i zakon o djelovanju nevladinih organizacija u RS.

Tokom konferencije za novinare verbalno je napao novinarku BN televizije, navodeći da je ta televizija "sramotna i izdajnička", najavljujući da će novinarima te televizije zabraniti ulazak u prostorije SNSD.

Cvijanović: Dodik ima punu podršku SNSD-a, proces protiv njega politički

Srpska članica Predsjedništva BiH i visoka funkcionerka Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) Željka Cvijanović izjavila je da je Izvršni komitet SNSD danas dao punu podršku predsjedniku RS i lideru stranke Miloradu Dodiku povodom optužnice protiv njega koju je potvrdio Sud BiH.

"To je politički progon od onih koji su neizabrani, a proganjaju one koji su izabrani. To se neće desiti", rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci poslije sjednice IK SNSD-a.

Ona je proces protiv Dodika pred državnim pravosuđem ocijenila kao "lakrdiju i apsulutno maltretiranje".

"BiH je posljednja šansa oduzeta otvaranjem prostora za djelovanjem onih kojima tako nešto ne bi bilo dozvoljeno bilo gdje u svijetu… Ovo je opasna lakrdija, koja može da nas dovede do ivice ponora", upozorila je Cvijanović.

Po njenim riječima, visoki predstavnici, čak i kada su legalno izabrani, nemaju pravo da mijenjaju zakone i ustave entiteta, dodavši da RS to neće dopustiti.

Rekla je da visoki predtavnik Kristijan Šmit nema legatitimitet, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a.

Sud BiH je u ponedjelljak potvrdio optužnicu protiv Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića, mjesec dana pošto ju je podiglo Tužilaštvo BiH tereteći Dodika i Lukića za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Optužnica je uslijedila pošto je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona: o neprimjenjivanu odluka Ustavnog suda BiH i o neobjavljivanju odluka visokog predstavnikau Službenom glasniku RS.

Dodik je kao predsjednik RS potpisao ukaze o proglašenju ta dva zakona, a Lukić ih je objavio u Službenom glasniku RS.

Visoki predstavnik u BiH Kristiijan Šmit je 1. jula donio odluku kojom je poništio oba zakona.

Po izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik, Dodik i Lukić mogu biti kažnjeni sa šest mjeseci do pet godina zatvora, uz zabranu obavljanja dužnosti i smjenjivanje s funkcija.

Bonus video: