HDZ odlučio: U Jasenovcu ostaje ploča s ustaškim pozdravom

Hrvatski ministar pravosuđa je ponovio da je grb Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), na kome je ustaški pozdrav "Za dom spremni", zvanično registrovan i priznat, navodi Hina
53 pregleda 10 komentar(a)
Jasenovac, Foto: Jan Kempenaers
Jasenovac, Foto: Jan Kempenaers
Ažurirano: 26.08.2017. 14:53h

Ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, poručio je danas hrvatski ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković.

Ministar pravosuđa, u intervjuu koji je dao "Večernjem listu", tvrdi kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče - ne postoji, prenosi Tanjug.

On je ponovio da je grb Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), na kome je ustaški pozdrav "Za dom spremni", zvanično registrovan i priznat, navodi Hina.

"Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a noseći taj grb ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom rat bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima", tvrdi Bošnjaković.

On je dodao da Vijeće za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima radi na tome i ono bi trebalo da objavi preporuke kako u budućnosti tretirati takve stvari, a za to imaju rok do marta 2018. godine.

"Kada vijeće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i preduzeti druge mjere", kaže Bošnjaković.

Bonus video: