Vučić: Sastanak završen neuspješno jer Kurti nije prihvatio kompromisni predlog EU

"Ako bismo utvrdili da ima kredibilnog procesa, onda bismo mi paralelno krenuli da radimo na onom što su naše obaveze. Oni znaju da prvo mora da ide ZSO, ali kada pitate Kurtija da li hoće da prihvati formiranje ZSO, nikada ne dobijete pozitivan odgovor", naveo je Vučić

9273 pregleda 12 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2023. 14:54h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je današnja runda dijaloga neuspješno završena jer Priština nije prihvatila kompromisni predlog Evropske unije o putu ka normalizaciji odnosa.

"Razgovori su neuspješno završeni, u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. EU je rekla kako stvari moraju da se odvijaju i mi smo prihvatili taj predlog, iako nije nimalo lak za nas, a (kosovski premijer Aljbin) Kurti nije želeo i tako je sastanak završen", rekao je Vučić srpskim novinarima.

Vučić je kazao da je kompromisni predlog EU podrazumijevao da se najprije razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO), "da se vidi da li tu ima kredibilnog procesa ili ne", ali da je "jasno da Kurti izbjegava da formira ZSO" i da je to "suština svega".

"Ako bismo utvrdili da ima kredibilnog procesa, onda bismo mi paralelno krenuli da radimo na onom što su naše obaveze. Oni znaju da prvo mora da ide ZSO, ali kada pitate Kurtija da li hoće da prihvati formiranje ZSO, nikada ne dobijete pozitivan odgovor", naveo je Vučić.

On je izrazio uvjerenje da će EU biti "objektivna i nepristrasna" kada bude govorila o tome, i dodao da je Srbija bila konstruktivna i "odgovoran partner" međunarodnoj zajednici.

O novim lokalnim izborima na sjeveru Kosova, Vučić je rekao da je ukazao "da će dati sve od sebe da razgovara sa Srbima o njihovom učešću", ako albanski gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom podnesu ostavke.

"Kurtiju sam rekao da je najbolji odgovor da se ide na ostavke, a ne na pokretanje peticija. U slučaju peticija, potrebno je 118 dana da bismo došli do trenutka raspisivanja izbora. To je namjerno izmišljeno da bi se izbjegao izborni proces. Ali sad je bezveze da pričamo o tome, te teme sada ne postoje", kazao je Vučić.

Naveo je da je "poslije svega što je vidio i čuo, još zabrinutiji za poziciju" Srba na Kosovu i da očekuje reakciju EU.

Vučić je rekao i da je na sastanku ukazao da je od 3. juna, kada je EU iznijela mjere za deeskalaciju na sjeveru Kosova, Priština povukla "22 eskalatorna poteza".

"I danas je bilo takvih poteza, u opštini Zvečan, provocirali su, pokušali da zastraše ljude. U posljednja dva mjeseca, za vrijeme Kurtija, bilo je 50 odsto više incidenata nego u najgoroj godini bilo koga drugog na vlasti u Prištini", kazao je Vučić.

On je rekao i da je Beograd danas "pokrenuo pitanje ilegalne eksproprijacije (srpske) imovine i iseljavanja Srba iz institucija u kojima rade".

"Ne vjerujem da je tu postignut napredak. Kurti će morati da odgovori Uniji u vezi sa eksproprijacijom, a ne vjerujem da je to slučaj za iseljavanje", naveo je.

Vučić je rekao i da se ne osjeća dobro, da je "jedva doputovao" u Brisel, ali da sada ide automobilom u Budimpeštu, na Demografski samit, i da se noćas vraća u Beograd.

Bonus video: