Albanija: Više od 230 uhapšenih zbog sumnje da su dilovali drogu u blizini škola

"Dvadeset tri kriminalne grupe koje se bave distribucijom narkotika u blizini škola u prostorijama i stambenim blokovima pogođene su u okviru operacije kodnog naziva Tempulli. Govorimo o narkoticima poput kokaina, heroina, kanabisa, a tu su i vatreno i hladno oružje. Operacija je proširena na Tiranu, Drač, Korču, Elbasan i Valonu"

8008 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlasti u Albaniji uhapsile su u četvrtak 233 osobe u okviru operacije protiv distribucije droge.

Prema njihovim navodima, traga se za još 82 osobe.

Istog dana odobrena su rješenja za pretres 356 objekata.

Prema riječima direktora Državne policije Muhameta Rumbulakua, u okviru ove akcije pogođene su 23 kriminalne grupe.

"Dvadeset tri kriminalne grupe koje se bave distribucijom narkotika u blizini škola u prostorijama i stambenim blokovima pogođene su u okviru operacije kodnog naziva Tempulli. Govorimo o narkoticima poput kokaina, heroina, kanabisa, a tu su i vatreno i hladno oružje. Operacija je proširena na Tiranu, Drač, Korču, Elbasan i Valonu", rekao je on.

Operacija je istovremeno sprovedena u više gradova.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Taulant Balja ocijenio je alarmantnim činjenicu da sve veći broj mladih koriste opojne supstance.

"Upotreba droga među mladima je u porastu, a opada i starost onih koji prvi put koriste droge, počev od škola. Povećana je i upotreba sintetičkih droga. I danas, tokom policijske akcije, otkrivene su droge koje su za nas u Albaniji ranije bile nepoznate. Ovo je neka vrsta alarma za institucije. Roditelji i društvo moraju zajedno da reaguju", poručio je ministar.

Balja je najavio novi plan mjera bezbjednosti u školama.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova je posvećeno da nastavi ovu borbu.

Zatražio je da se institucije, škole, porodice i civilno društvo zajedno uključe u prevenciji upotrebe droga.

"Biće konkretnih mjera na terenu kako bi se eliminisala prijetnja po javno zdravlje i bezbjednost od upotrebe droga. Učinićemo sve da spriječimo kriminalne grupe da priđu školama u granicama bezbjednosti", naveo je Balja.

Najavio je da će vrlo brzo biti objavljeni i prijedlozi izmjena Krivičnog zakona kojima bi se udvostručila kazna za krivična djela koja se dešavaju u blizini škola.

Bonus video: