Borelj: Bez normalizacije odnosa ni Kosovo ni Srbija nemaju evropsku budućnost

Borelj je rekao da šest mjeseci poslije dogovora Vučića i Kurtija u Ohridu "još nije počela primjena najvažnijih tačaka" Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, i ocijenio to kao "veoma žalosno"

8575 pregleda 12 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu, poslije nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da bez normalizacije odnosa neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo ni za Srbiju, i ukazao da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ključni element u tom procesu.

Poslije zajedničkog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borelj je novinarima rekao da evropski put obje strane zavisi od dijaloga i da Kosovo i Srbija "rizikuju da zaostanu dok se drugi partneri iz regiona kreću ka Evropi".

"To naročito zabrinjava u trenutku kada se EU jasno kreće naprijed ka proširenju", kazao je Borelj, navodeći da će informisati članice EU o ishodu sastanka i odlučiti o daljim koracima.

Naveo je da je Kurti danas insistirao na faktičkom priznanju Kosova kao prvom koraku u primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a da je Vučić prihvatio kompromisni predlog EU, i dodao da, uprkos velikom trudu, "nije bilo moguće prevazići razlike".

Borelj je rekao da šest mjeseci poslije dogovora Vučića i Kurtija u Ohridu "još nije počela primjena najvažnijih tačaka" Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, i ocijenio to kao "veoma žalosno".

"To govori o nedostatku stvarne posvećenosti strana normalizaciji odnosa. Svaka strana se ocjenjuje po sopstvenim zaslugama, a izostanak akcija obje strane znači da su i Srbija i Kosovo u direktnom i ozbiljnom kršenju obaveza preuzetih u dijalogu", kazao je španski diplomata.

Naveo je da je Upravljački tim u maju predstavio nacrt Statuta ZSO i da se za više od četiri mjeseca "ništa drugo nije desilo", iako je formiranje ZSO "stara obaveza za strane koja je uvijek bila ključni element u procesu normalizacije odnosa".

Borelj je rekao da su on i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak danas iznijeli Vučiću i Kurtiju kako bi proces primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa mogao da izgleda.

"Strane su krenule sa suprotnih pozicija. Premijer Kurti je želio da se prvo bavimo političkim aspektima normalizacije odnosa, a Srbija je željela početak formiranja ZSO prije ispunjavanja svojih obaveza. Zato smo predložili jedini mogući kompromis, da se ta dva procesa odvijaju paralelno", kazao je Borelj.

Naveo je da Kurti, poslije prilično dugog sastanka, "nije bio spreman da krene naprijed" i da započne "kredibilan proces koji bi vodio formiranju ZSO", već da je umjesto toga "insistirao na faktičkom priznanju Kosova kao prvom koraku".

Borelj je rekao da danas nije bilo napretka ni po pitanju eskalacije tenzija na sjeveru Kosova, podsjetivši da je svih 27 članica EU u junu tražilo preduzimanje konkretnih koraka na rješavanju krize.

"Danas ponovo pozivamo obje strane da odmah preduzmu korake radi deeskalacije situacije, izbjegavanja dalje destabilizacije i omogućavanja održavanja lokalnih izbora na sjeveru Kosova. Ovo mora da bude učinjeno odmah", kazao je Borelj.

Povodom dvije mogućnosti za održavanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, podnošenja ostavki gradonačelnika i prikupljanja potpisa građana za njihov opoziv, Borelj je rekao da EU prvu opciju smatra "najbržim i najboljim načinom" za raspisivanje izbora.

"Skupljanje potpisa je duži i neizvjestan proces. Od kosovskih Srba se očekuje da pokažu konstruktivnost i da se bezuslovno angažuju u izbornom procesu. Oni moraju da učestvuju ili je cio taj proces besmislen. Dobio sam uvjeravanja od predsjednika Vučića u tom pogledu", naveo je Borel.

Dodao je da će "rizik nove eskalacije nastaviti da lebdi nad procesom normalizacije" ako ne bude napretka po pitanju održavanja novih izbora na sjeveru Kosova, budući da su aprilske Srbi bojkotovali.

Bonus video: