Protest "Srbija protiv nasilja": Od RTS-a zatraženo da ne bude "propagandno glasilo SNS-a i Vučića"

Demonstranti traže da se istinito i blagovremeno izvještava o svim važnim temama

9085 pregleda 14 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Na protestu "Srbija protiv nasilja", koji je večeras održan ispred Radio-televizije Srbije (RTS), pročitani su posebni zahtjevi upućeni tom javnom medijskom servisu, od koga se traži da istinito i blagovremeno izvještava o svim važnim temama.

Zatraženo je da se na RTS-u čuje različito mišljenje, kao i da "ne bude propagandno glasilo Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

Fotograf Dragoljub Zamurović izjavio je ispred zgrade RTS-a da bi, da ne govori na večerašnjem protestu, "sa nekog krova" snimao povorku koja protestuje protiv nasilja.

"Nasilja u porodici, nasilja u vrtićima, kao u Pećincima, nasilja u školama, nasilja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, nasilja na ulicama, nasilja u opštinama, skupštini, 'pećini strogoj u kojoj živi babaroga', kako ja zovem REM-u", kazao je Zamurović.

Srbija protiv nasilja
foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Podsjetio je na slučajeve nedavnog napada na aktivistu Lokalnog fronta Predraga Voštinića, kao i paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj.

"Svi ovi nasilnici imaju nešto zajedničko - svi su oni u jednoj jedinoj mafiji", ocijenio je Zamurović.

Pjesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević iz Čačka ocijenio je da okupljeni na protestu nisu pristali na nepravdu koja je donijeta kada zahtjevi "nošeni najstrašnijom tragedijom" nisu ispunjeni.

"Moje je da vas podsjetim da dok oni kažu da ne daju Gašića i Vulina, dok oni brane tirane i ljude koji su psi na lancu krupnog kapitala, mi govorimo da ne damo rijeku, da ne damo Homolje, ne damo Mlavu, ne damo Jadar", kazao je Dimitrijević.

Srbija protiv nasilja
foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Dodao je da u Jadru ljudima trenutno bespravno ruše kuće, kao i da aktivisti na planini Kablar dobijaju kazne kada uklanjaju barikade koje je postavilo nečije privatno obezbjeđenje.

"Prouzrokovali su to da kada vidimo mašine, mi ne mislimo da se gradi, nego mislimo da se bespravno ruši. U prvoj kategoriji zaštite na Kablaru hoće da stave stakleni vidikovac za potrebe Ane Brnabić i njenog brata", naveo je Dimitrijević.

Srbija protiv nasilja
foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Na kraju svog govora, pjesnik je poručio "Nemoj rode stajati po strani, ulicom se Ustav brani".

Na kraju protesta, pročitani su i zahtjevi dijela opozicionih parlamentarnih stranaka, koje tehnički organizuju proteste "Srbija protiv nasilja", koje su ranije ove nedjelje zatražile od Radio-televizije Srbije (RTS) proporcionalnu zastupljenost svih opozicionih grupa u skupštini Srbije u informativnim emisijama javnog servisa.

Srbija protiv nasilja
foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Zahtjev su na pisarnici RTS-a predali poslanici Demokratske stranke, Ekološkog ustanka, Zajedno, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Novog lica Srbije i poslaničke grupe Pravac Evropa.

Te stranke su navele da je nužno da zastupljenost ne bude manja od 20 odsto u Jutarnjem programu, Prvom dnevniku, Beogradskoj hronici, emisiji OKO, Drugom dnevniku, emisiji Takovska 10 i svim drugim sadržajima koji su informativnog i društveno-političkog karaktera.

Tražili su da ta primjena počne odmah, nevezano za predizbornu kampanju, jer bi se, ako to bude tokom te kampanje, zastupljenost koju traže, svela na 45 dana prije dana izbora.

Po njihovim riječima, model proporcinalnog predstavljanja stranaka na javnim servisima postoji u mnogim zemljama EU, poput Njemačke.

Taj dio opozicije je tražio i pokretanje nove debatne emisije u večernjem terminu na prvom programu RTS-a, u skladu sa nalazima OEBS/ODIHR, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i mogućnost da te stranke pored grupnog, dobiju pozive u informativne emisije i samostalno, bez nužnog prisustva predstavnika "režimskih stranaka".

Bonus video: