Neredi na utakmici lokalnih klubova u Hrvatskoj: "Vrijeđaju nas jer smo Crnogorci"

"Nadam se da sve ovo što se dogodilo nije na nacionalnoj osnovi, nego da je to nered huligana", kazao je gradonačelnik Vodnjana. Kazao je da, ako nekome smetaju identitet i pismo perojskih Crnogoraca, "treba da poradi na multikulturalnosti"

7145 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Vodnjan (ilustracija), Foto: Shutterstock
Vodnjan (ilustracija), Foto: Shutterstock

Hrvatski Jutarnji list piše da je prije par sedmica došlo do nasilja na lokalnoj fudbalskoj utakmici između navijača dvaju istarskih klubova Vodnjan i Peroj.

Peroj je mjesto u Istri poznato po crnogorskom stanovništvu.

Klubovi Vodnjan i Peroj potiču iz područja istog grada - Vodnjana. Treniraju na istom igralištu i koriste ga kao svoj domaći teren.

Jutarnji list piše da su u sukobu navijača posljednjeg vikenda u avgustu, koji su pokrenuli navijači iz Vodnjana, lakše povrijeđena i dva djeteta - jedno iz Vodnjana, a drugo iz Peroja. Na tribine su bacane baklje, boce i petarde.

Utakmica je, dodaje se, unaprijed bila označena kao susret visokog rizika, prekinuta je u 67. minutu, a intervenisala je i policija.

List piše da između dva mjesta nikad nije bilo klasičnog lokalnog animoziteta. Vodnjan je, kako se navodi, nekad bio pretežno italijanski gradić koji je u posljednjih nekoliko godina postao dom mnogim porodicama iz Slavonije, ali i Bosne i Hercegovine.

"Mi smo uvijek bili njihovo more. Tu su stari Bumbari (naziv za italijansko stanovništvo u Vodnjanu) dolazili prati i sušiti svoju pšenicu. Uvijek su bili dobrodošli. Kao i mi tamo. Ovo što se događa su gluposti. Perojci nikad nisu bili u svađi s Bumbarima, ali od 90-ih naovamo je u Vodnjan došlo novo stanovništvo, tako da se i to mijenja", kazala su za Jutarnji dva Perojca, a svoje objašnjenje je dala i njihova sugrađanka.

"Na toj utakmici je igrao i moj sin. I to nije prvi put da se ovako nešto događa. Stalno su ta vrijeđanja na nacionalnoj osnovi zato što smo Crnogorci. Žalosno je da se u današnje doba broje krvna zrnca", rekla je ona.

Neki od stanovnika Vodnjana kažu da nikad nije bilo animoziteta između njih, dok se neki sjećaju starog fudbalskog kluba Peroj iz 60-ih godina prošlog vijeka i njihovih "okršaja" s Vodnjanom.

"Pitajte stare Vodnjance pa će vam oni reći. Uvijek je na tim utakmicama bilo ‘barufe‘. To je poznata tradicija od nekad", komentariše jedan Vodnjanac. Ipak, drugi smatraju da je ovo ipak drugačija priča. "Šteta je da se ovako nešto događa u Vodnjanu zbog nekoliko huligana. Nikada nije bilo baš tako. Mi Vodnjanci to osuđujemo. Ovo im nije prvi put", kazao je Marko Blažević.

Čelnici fudbalskog kluba Vodnjan, koji su zbog izgreda njihovih navijača morali platiti kaznu od 400 eura, ističu da im je žao što se sve to dogodilo.

"Žao nam je zbog svega što se dogodilo, ali nikad ni u jednoj priči novčić ne zvoni sam. Prije par godina jedan je njihov navijač bacio skejt na igrače, bacali su boce, jednom su došli s transparentom na ćirilici ‘Ovo je Peroje‘, jednom su na vrata svlačionica stavili crvenu zvijezdu. Lično nikad s Perojcima nisam imao problem", kazao je za Jutarnji predsjednik kluba Željko Džijan.

"I ja sam na toj utakmici imao dijete na tribinama. Bio sam između dvije vatre. Najgore je kada se nađe šest, sedam budala koje prave nerede, a onda fudbal padne u drugi plan", rekao je Džijan, dodajući da nikad na utakmicama nije doživio ovakvo nasilje.

Vodnjan i Peroj su u četiri godine odigrali međusobno samo četiri utakmice.

U klubu Peroj pojašnjavaju da netrpeljivosti traju od 2019. godine, kada se klub osnovao. Perojci nemaju svoje fudbalsko igralište iako imaju svoj klub, pa dolaze u Vodnjan, gdje koriste gradski teren koji je oduvijek bio domaći teren Vodnjana. Predsjednik tog kluba Nenad Štokovac priča da je problem nastao već na prvom sastanku u Vodnjanu.

"Prije nego što smo otišli u Gradsku upravu zamoliti ih da formiramo klub i da ih obavijestimo da nemamo svoje igralište, posjetili smo i NK Vodnjan. Tada je na čelu kluba bio jedan čovjek koji nije danas na toj funkciji. Odmah nam je dao do znanja da nismo dobrodošli i da nisu zadovoljni predlogom da dođemo igrati na njihovo igralište, iako se radi o gradskom igralištu. A u sve te četiri godine plaćali smo korišćenje terena", prepričava on.

Potom su, kako je kazao, na njihove utakmice, koje su igrali u Vodnjanu, ali ne protiv Vodnjana, dolazili vodnjanski navijači koji su ometali utakmice i svađali se s publikom.

"Naši navijači, koji imaju od sedam do od sedam do 77 godina, nikada nisu dolazili na njihove utakmice, pravili nerede i izazivali prekide, ali oni jesu. Trpjeli smo vrijeđanja do ove posljednje utakmice, kada je sve kulminiralo. Ni naši ni njihovi igrači koji su prijatelji nisu im dali nimalo povoda za sve ovo zajedno", ističe Štokovac.

"To nisu dvije, tri pijane budale. Riječ je o organizovnoj grupi nasilnika za koju znaju i gradske vlasti i policija. Ovo što su napravili nije prvi njihov izgred. Na Bumbarskoj fešti u Vodnjanu potukli su se kod škole s navijačkom grupom NK Istre Demonima, na fešti u Galižani isto. Zbog toga su parkovi u Vodnjanu bolje osvijetljeni, češće su policijske patrole", navodi Štokovac.

Objašnjava da nikad nisu izazivali navijače Vodnjana, niti da je natpis "Ovo je Peroje" bio na ćirilici.

"Taj je transparent bio navijački i odgovorno tvrdim da nije bio na ćirilici. Isto tako, što se tiče zvijezde petokrake, naši su igrači na vrata svlačionica nalijepili staru naljepnicu nekadašnjeg NK Peroja koji je tada u znaku imao i tu petokraku. Radi se o maloj naljepnici i njome niko ništa nije htio reći, osim da smo ponosni na tradiciju kluba", ističe Štokovac, čiji pak klub za izgrede navijača mora platiti kaznu od 150 eura.

Gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, kako prenosi Jutarnji list, rekao je kako ne želi vjerovati da se u njegovom gradu gleda ko je šta po nacionalnosti.

"Nadam se da sve ovo što se dogodilo nije na nacionalnoj osnovi, nego da je to nered huligana. To je netrpeljivost koja je nastala nakon 90-ih godina jer je neko poistovjetio perojske Crnogorce s agresijom na Hrvatsku. No, perojski Crnogorci se 90-ih nikad nisu deklarisali prosrpski. To su ljudi koji su išli braniti Hrvatsku. Ako nekome smetaju njihov identitet i pismo, mislim da bi trebalo da porade na multikulturalnosti, čime smo se uvijek hvalili. Vodnjan nikad nije bio getoiziran kao drugi multikulturalni gradovi, svi tu živimo zajedno. Ne smijemo to dozvoliti. To je poraz za nas. Jako me to rastužuje", zaključuje vodnjanski gradonačelnik.

Bonus video: