Lajčak o dijalogu Beograda i Prištine: Nadali smo se boljem ishodu

„Stanje u dijalogu zajedno sa napetom situacijom na sjeveru Kosova će biti predmet predstojećih strateških razgovora sa našim američkim i evropskim partnerima da se utvrde naši naredni koraci“, napisao je Lajčak

3491 pregleda 4 komentar(a)
Lajčak, Foto: Boris Pejović
Lajčak, Foto: Boris Pejović

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je EU očekivala bolji ishod najnovije runde dijaloga i da će o dijalogu i narednim koracima razgovarati dalje sa evropskim i američkim partnerima.

„Prošlu nedjelju sam proveo u Briselu, gdje sam se zajedno sa svojim timom pripremao za sastanak dijaloga na viskom nivou u četvrtak, čiji domaćin je bio visoki predstavnik EU Žozep Borelj. Kao što je visoki predstavnik već rekao u izjavama za medije, nadali smo se boljem ishodu“, napisao je sinoć Lajčak na Fejsbuku u svom redovnom osvrtu na prethodnu nedjelju.

On je rekao da je dobro napraviti osvrt i razmisliti o posljednjih nekoliko dana prije nego što uskoči u „vrtlog nedjelje na visokom nivou u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“.

„Stanje u dijalogu zajedno sa napetom situacijom na sjeveru Kosova će biti predmet predstojećih strateških razgovora sa našim američkim i evropskim partnerima da se utvrde naši naredni koraci“, napisao je Lajčak.

Rekao je da je poslije završetka nove runde dijaloga na visokom nivou govorio ambasadorima zemalja članica EU u Briselu i izrazio zahvalnost na njihovom interesovanju za dijalog i njihovoj snažnoj podršci.

Takođe se sastao sa direktorom za politička pitanja i spojne poslove Savjeta Evrope Miroslavom Papom koga je informisao o dijalogu.

„Cijenim interesantnu razmjenu o tome šta se događa u Savjetu Evrope i potvrdu naše produžene saradnje u promovisanju evropskih standarada na Zapadnom Balkanu“, rekao je Lajčak.

Bonus video: