Bivši pripadnik Armije BiH osuđen na 20 godina za ratni zločin u Vitezu

U istom predmetu su optužbe oslobođeni ratni komandanti 325. brdske brigade ARBiH, Ibrahima Purić i Ibrahim Tarahija, te još pet njima podređenih pripadnika ove brigade, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Šaćir Omanović, Sadik Omanović i Kasim Kavazović

4186 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud Bosne i Hercegovine je 19. septembra na dvadeset godina zatvora osudio Almira Sarajlića, bivšeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), za ratni zločin počinjen u Opštini Vitez 22. decembra 1993. godine.

U istom predmetu su optužbe oslobođeni ratni komandanti 325. brdske brigade ARBiH, Ibrahima Purić i Ibrahim Tarahija, te još pet njima podređenih pripadnika ove brigade, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Šaćir Omanović, Sadik Omanović i Kasim Kavazović.

U predmetu Purić i ostali, osmorica bivših pripadnika ARBiH optuženi su za ubistva najmanje 12 zarobljenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i dvije žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada ARBiH na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza, opštine u srednjoj Bosni.

Time su prekršili odredbe Ženevske konvencije iz 1949. godine, kojima je propisano postupanje sa ratnim zarobljenicimao i kao i zaštita civilnih osoba za vrijeme rata, stajalo je u optužnici protiv osmorke.

Prema izvještaju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz 2014. godine, procjenjuje se da je u sukobima nakon raspada bivše Jugoslavije ubijeno 140.000 osoba.

Od toga broja, 100.000 ubijenih je u Bosni i Hercegovini.

Presude pred sudovima u BiH su, prema zvaničnim podacima zaključno s krajem 2022. godine, donesene u oko 600 predmeta.

Za ratne zločine izrečene su pravosnažne presude u trajanju od više od 3.200 godina zatvora.

Bonus video: