Kosovo: Ubijen policajac i trojica napadača, više uhapšenih, "oko manastira u Banjskoj pronađen arsenal oružja"

„Vidimo naoružane ljude, radi se o teškom naoružanju, puca se na nas, pucamo mi. Mislimo da su strani ljudi u uniformi sa teškim naoružanjem“, rekao je v.d. direktor Kosovske policije za region Sjever

213709 pregleda 467 reakcija 403 komentar(a)
Detalj sa Kosova: Patrola pripadnika kosovske policije, Foto: Reuters
Detalj sa Kosova: Patrola pripadnika kosovske policije, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2023. 23:10h

Kosovski policajac ubijen je u nedjelju rano ujutro u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova, potvrdila je kosovska policija.

23:09 DPS: Osuđujemo eskalaciju nasilja na Kosovu, odsustvo hrabrosti i integriteta Vlade i ovaj put obrukalo državu

Demokratska partija socijalista (DPS) osuđuje eskalaciju nasilja na Kosovu i napad terorista na kosovsku policiju, saopšteno je iz te stranke.

Više o tome OVDJE

23:08 Brnabić: Krv albanskog policajca je na rukama Kurtija

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da je krv albanskog policajca koji je poginuo u sukobu na Kosovu na rukama premijere Kosova Aljbina Kurtija i da nije njegove politike ni taj čovjek ne bi bio mrtav.

Ona je navela i da je veliki dio odgovornosti na međunarodnoj zajednici.

"Ni albanski životi Kurtiju nisu važni. Ovako nešto moglo je da se desi bilo kog dana, u bilo koje doba. Niko od nas odavde ne može da zamisli kako je Srbima na sjeveru Kosova, oni trpe stalno sistemsko ponižavanje i teror", rekla je Brnabić na televiziji Pink.

22:27Određena mjera policijskog zadržavanja za šest osoba osumnjičenih za napad na policiju na Kosovu

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo (STRK) je večeras saopštilo da je određena mjera policijskog zadržavanja do 48 sati za šest osoba osumnjičenih za napad u kojem je ubijen jedan policijac.

STRK je naveo da je od dobijanja prvih informacija o napadu koji se jutros dogodio u selu Banjske u opštini Zvečan, na mjestu napada, izašao tužilac STRK da nadgleda današnju akciju.

"Specijalno tužilaštvo takođe saopštava da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u napadu na Policiju Kosova zbog krivičnih djela 'teška djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo', 'napad na ustavni poredak Republike Kosovo', 'pripremanje terorističkih akata ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo' i 'neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posjedovanje oružja' Krivičnog zakonika Kosova", dodaje su u saopštenju.

Takođe, iz današnje akcije kosovske policije zaplijenjena su vozila u kojima se nalazila značajna količina naoružanja raznih vrsta.

U saopštenju se navodi da se uviđaji sa lica mjesta nastavljaju u saradnji i koordinaciji sa svim relevantnim nadležnim institucijama.

Odlukom tužioca Specijalnog tužilaštva, pritvorenicima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Specijalno tužilaštvo je izrazilo saučešće porodici ubijenog policajca, a policajcima povrijeđenim u ovoj akciji želi brz oporavak.

22:17 Policija Kosova: Uhapšena još jedna osoba u vojnoj uniformi i naouržana dugim cijevima

Policija Kosova saopštila je večeras da je usljed posvećenosti i zalaganja nadležnih policijskih jedinica, u okviru bezbjednosnog perimetra uhapšen još jedan napadač, koji je takođe bio u vojnoj uniformi i naoružan dugim puškama i municijom.

"U kasnim satima intenzitet napada na policijske službenike je smanjen, ali je bezbjednosna situacija i dalje napeta, dok su policijske jedinice tokom kontrole na pojedinim lokacijama, stambenim objektima i u pojedinim vozilima koja su se nalazila oko manastira u Banjskoj, pronašle arsenal oružja", navedeno je u saopštenju kosovske policije.

Prema prvim informacijama, riječ je o pronalaženju desetina, stotina komada naoružanja različitih vrsta i kalibara, uniformi i logističke opreme, među kojima je i vojno naoružanje teškog kalibra poput granata, pištolja, mitraljeza, kalašnjikova, zolja i drugo.

Policija je potvrdila da je pod rukovodstvom tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom, ušla u prateće objekte manastira Banjska, radi obavljanja službenih dužnosti.

22:16 Brnabić: Vučić upozorio da je oružani sukob na sjeveru Kosova izvjestan

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je predsjednik države Aleksandar Vučić upozoravao u svom govoru u Ujedinjenim nacijama da je moguće i izvjesno da do sukoba, kao što je današnji u Banjskoj, može doći na Kosovu i Metohiji.

Ona je u gostovanju na televiziji Pink oijcenila da je za sukob jedini krivac premijer Kosova Aljbin Kurti i da je ovo njegov životni san.

"Pokušaćemo da kao država nađemo najbolje rješenje za Srbe na Kosovu i Metohiji. Situacija u koju nas je doveo Aljbin Kurti i ćutanje međunarodne zajednice je katastrofalno. Ima li Kurti kard blanš da ubija ljude na Kosovu kako mu se hoće", rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da ne zna da li je u ovom trenutku pametno i u državnom interesu da komentariše i govori o dešavanjima na sjeveru Kosova i Metohije.

22:15 Ponedjeljak dan žalosti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedjeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjakuu.

"Predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, je u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, odlučila da ponedjeljak, 25. septembar 2023. godine, bude proglašen nacionalnim danom žalosti u čast policajca Afrima Bunjakua, ubijenog na sjeveru Kosova", navodi se u saopštenju njenog kabineta.

U napadu jutros na policiju Kosova u blizini naselja Banjska ubijen je jedan a povrijeđena dva pripadnika kosovske policije.

U razmjeni vatre sa napadačima je kasnije povrijeđen još jedan kosovski policajac.

Policija Kosova je zvanično objavila da su ubijena tri napadača, uhapšena dvojica napadača i da su uhapšene četiri osobe osumnjičene kao podrška napadačima kod kojih su pronađene radio veze, kao i velike količine oružja, municije i razne opreme.

21:07 Kurti: Propao pokušaj Srbije da destabilizuje Kosovo napadom na policiju Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti je večeras izjavio da je napad na pripadnike policije u selu Banjska, kada je jedan ubijen i dvojica ranjena, bio "pokušaj Srbije da destabilizuje Kosovo, koji je propao".

Nakon što je zajedno sa ministrima i u prisustvu američkog ambasadora Džefrija Hovenijera zapalio svijeće ispred glavne policijske stanice u Prištini u čast ubijenog policajca Afrima Bunjakua, rekao da su u napadu učestvovali pripadnici "najamničke strukture koju politički i finansijski podržava zvanični Beograd".

"Riječ je o profesionalnoj terorističkoj i kriminalnoj formaciji koja je isplanirala i pripremila ono što se danas dogodilo i koja ne predstavlja švercersku bandu, već plaćeničku strukturu koju politički i finansijski podržava zvanični Beograd", naveo je Kurti.

20:43 Borelj osudio napad na Kosovu, razgovarao sa Kurtijem i Vučićem

Poslije današnjeg napada na službenike kosovske policije, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borelj razgovarao je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštila je EU.

Borelj je najoštrije osudio današnji napad i izrazio saučešće porodici, kolegama i najbližima policajca koji je izgubio život na dužnosti i poželio brz oporavak povrijeđenim policajcima.

Visoki predstavnik EU je imao i telefonski razgovor sa Vučićem.

"Borelj je ponovio svoj poziv napadačima da se odmah predaju i puštaju hodočasnike (koji su) u manastiru Banjska, da bezbjedno odu. On je pozvao na vraćanje mira i stabilnosti", navodi se u saopštenju.

Dodao je da EULEKS prati situaciju na terenu i spreman je da podrži kosovske institucije u održavanju stabilnosti i bezbjednosti svih njenih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa KFOR-om, dok je specijalni predstavnik EU i šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Šnujog na terenu u bliskom kontaktu sa vlastima.

U napadu na kosovsku policiju rano jutros ubijen je jedan pripadnik policije, dok su dvojica povrijeđena, dok je tokom dana povrijeđen još jedan policajac.

Policija je zvanično objavila da su ubijena tri napadača, uhapšen jedan od napadača ida su uhapšene četiri osobe osumnjičene kao podrška napadačima kod kojih su pronađene radio veze, kao i velike količine oružja, municije i razne opreme.

(BETA)

20:42 Obraćanje Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je, prema saznanjima države, u selu Banjska ubijeno troje Srba sa Kosova i Metohije, a da je dvoje teško ranjeno.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da su dvojica Srba ubijena snajperom sa velike udaljenosti, kao i da "postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo".

Opširnije o tome šta je govorio predsjednik Srbije OVDJE

20:15 Svečlja: Možemo slobodno reći da je bilo opreme za nekoliko stotina drugih napadača

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da su u akciji u nedjelju u Banjskoj ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno - dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radio veze.

On se novinarima obratio sa sjevera Kosova uz napomenu da se akcija traganja za napadačima na pripadnike kosovske policije nastavlja.

Svečlja je rekao da je kosovska policija otkrila i veliku količinu oružja, uključujući eksploziv, uniforme, logistiku, hranu, opremu za barikade.

"Možemo slobodno reći da je bilo opreme za nekoliko stotina drugih napadača. To znači da su se neko vreme pripremali da se masovno napada kosovska policija, institucije Republike Kosova i da se ozbiljno naruši teritorijalni integritet", rekao je Svečlja.

On je rekao da postoje informacije da je riječ o "terorističkoj grupi".

U razgovoru za javni servis Kosova, Svečlja je rekao da je napad na kosovsku policiju izveden uz podršku "države Srbije" i direktno optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Sa Srbijom imamo izuzetno dugu graničnu liniju i ulazak ovih terorista nije nemoguć, ali njihova aktivnost sada postaje nemoguća", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

"Cijela teritorija zemlje je pod kontrolom", dodao je on.

Svečlja je prethodno u nedjelju rekao da je manastir u selu Banjska na sjeveru Kosova "izvor oružanih napada" u okolnom području.

U napadu u Banjskoj je u nedjelju ubijen kosovski policajac, a bilo je i povrijeđenih.

Policija Kosova saopštila je da je u nedjelju u 2.34 primećeno da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

"Jedinice iz Zvečana stigle su u blizinu mjesta blokade, a tamo su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe", saopštila je policija.

(Radio Slobodna Evropa)

20:11 Pale se svijeće za ubijenog policajca Afrima Bunjakua

Mnogi građani su, uprkos jakoj kiši, ispred centralne policijske stanice paljenjem svijeća odali počast ubijenom policajcu Afrimu Bunjakuu.

Pored premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministara prisutan je i američki ambasador Džefri Hovenijer koji su u znak saučešća i bola za ubijenim policajcem i ranjenima zapalili svijeće.

Fotografija Afrima Bunjakua, policajca ubijenog jutros na severu zemlje, postavljena je u policijskoj stanici Centar u Prištini.

U jutrošnjem napadu na kosovsku policiju ubijen je jedan pripadnik policije, dok su dvojica povrijeđena, dok je tokom dana povređen još jedan policajac.

Policija je zvanično saopštila da su ubijena tri napadača, uhapšen jedan od napadača ida su uhapšene četiri osobe osumnjičene kao podrška napadačima kod kojih su pronađene radio veze, kao i velika količina oružja, municije i razne opreme.

(BETA)

19:56 Eparhija raško-prizrenska: Naoružana lica koja su provalila kapiju napustila manastir Banjska, primijećeno prisustvo kosovske policije i Euleksa ispred ulazne kapije i u dvorištu

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još uvijek osjeća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira.

"Naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, a trenutno je primijećeno prisustvo kosovske policije i Euleksa ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira. U konaku manastira se još uvijek nalazi iguman sa bratijom, kao i grupa poklonika iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloljetne djece. Iz uprave manastira javljaju da su za sada svi dobro, da se vrše redovna bogosluženja u kapeli konaka, u nadi da će se ova drama što prije okončati", poručili su iz Eparhije raško-prizrenske.

19:45 MVP: Crna Gora najstrožije osuđuje napad na policiju Kosova, apelujemo na deeskalaciju tenzija

Crna Gora najstrožije osuđuje današnji napad na policiju Kosova, saopšteilo je Ministarstvo vansjkih poslova (MVP). Opširnije o tome OVDJE

19:24 Mediji: Unutar manastira pronađena velika količina oružja...

Specijalna jedinica kosovske policije ušla je večeras u manastir Banjska, gdje se nalazila "naoružana srpska kriminalna grupa i više desetina hodočasnika", javili su prištinski mediji.

Prenijeli su da je 49 vjernika u pratnji policije prebačeno do stanice Regionalne policije u Južnoj Mitrovici gdje će biti podvrgnuti testiranju na parafin.

Mediji javljaju da je unutar manastira pronađena velika količina oružja, kao i unutar vozila koja su se nalazila u blizini manastira.

U međuvremenu, identifikovana je osoba koja je ranije uhapšena kao učesnik napada, radi se o B.S. (1992), iz Severne Mitrovice, a koji je pripadnik Civilne odbrane.

Inače, Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je ranije danas najoštrije i eksplicitno osudila današnji oružani napad neidentifikovanih i teško naoružanih napadača na kosovsku policiju.

Crkva je osudila i nasilnu intervenciju naoružanih lica u manastiru Banjska, ugrožavajući živote sveštenstva i 40 hodočasnika prisutnih na nedjeljnoj liturgiji.

"Mir i red na Kosovu moraju biti očuvani i svi građani moraju biti adekvatno zaštićeni", navodi se u reagovanju crkve.

U jutrošnjem napadu na kosovsku policiju ubijen je jedan pripadnik policije i dvojica su povrijeđena, dok je tokom dana povrijeđen još jedan policajac.

Policija je zvanično saopštila da su ubijena tri napadača, uhapšen jedan od napadača i da su uhapšene četiri osobe osumnjičene kao podrška napadačima kod kojih su pronađene radio veze, kao i velika količina oružja, municije i razne opreme.

(BETA)

18:27 Mediji: Specijalna jedinica kosovske policije ušla u manastir Banjska

Specijalna jedinica je danas ušla u manastir Banjska, gdje se krije naoružana kriminalna grupa, javljaju prištinski mediji.

Agencija Kosovapres pozivajući se na svoje izvore javila je da je tačno da je policija Kosova ušla u manastir i da se sada očekuje da u roku od nekoliko sati završe akciju.

Nisu precizirali da li su policajci ušli u manastir ili su u njegovom dvorištu.

U jutarnjem napadu na kosovsku policiju ubijen je jedan pripadnik policije, dok su dvojica povrijeđena, a tokom dana povrijeđen je još jedan policajac.

Policija je zvanično objavila da su ubijena tri napadača, uhapšen jedan od napadača i da su uhapšene četiri osobe osumnjičene kao podrška napadačima kod kojih su pronađene radio veze, kao i identifikovana značajna količine oružja, municije i razne opreme.

(BETA)

18:08 Vojni analitičar Vlade Radulović ocijenio je u izjavi za N1 da je "blindirano" vozilo koje je korišćeno u noćašnjem napadu na jedinicu kosovske policije u selu Banjska na sjeveru Kosova najvjerovatnije modifikovano terensko vozilo TAM-110.

Više o tome OVDJE

17:35 Kosovska policija: Do sada ubijena tri napadača, uhapšen jedan u uniformi i četiri u civilu

Policija Kosova saopštila je danas da je prema zvaničnim informacijama sa terena prilikom razmjene vatre, potvrđena pogibija još dvojice napadača.

U saopštenju se navodi da su u sukobu policije i maskiranih napadača u selu Banjska na sjeveru Kosova stradala trojica napadača koji su bili teško naoružani.

Takođe, policija je potvrdila da je jedan napadač uhapšen, kao i da je jedan pripadnik policije lakše povrijeđen.

Iz kosovske policije su saopštili da je u Banjskoj bezbjednosna situacija i dalje napeta, kao i da se napadi vatrenim oružjem na policijske jedinice nastavljaju istim intenzitetom, u zavisnosti od kretanja kriminalnih grupa.

"Policijske akcije sprovode se prema planovima i dešavanjima na terenu, reaguje se u samoodbrani na napade na policijske službenike, čiji su životi ugroženi", napisali su iz kosovske policije u saopštenju.

Dodali su da je tokom policijske akcije na jedan stambeni lokalitet, koji su koristili napadači, pronađena logistička oprema, sumnjiva vojna vozila, vojne uniforme, kao i oružje i municija različitog kalibra.

"Takođe, policijske jedinice su tokom obavljanja rutinske kontrole vozila, na području sela Rudare, lišile slobode četvoricu osumnjičenih kod kojih su nađeni uređaji radio veze, a za koje se sumnja da su povezani sa kriminalnim grupama", saopštili su iz kosovske policije.

Dodali su da policija nastavlja da poziva kriminalne grupe da se predaju pravosudnim organima i istovremeno poziva građane na saradnju sa organima za sprovođenje zakona, u interesu smirivanja situacije i opšte bezbjednosti.

Uviđaj na licu mesta se nastavlja u saradnji i koordinaciji sa svim relevantnim institucijama, uključujući Policijski inspektorat Kosova, stoji još u saopštenju.

(BETA)

16:55 Kosovska policija navodi da su ubijena tri napadača na sjeveru Kosova

Policija Kosova je saopštila da su, prema zvaničnim informacijama, do sada ubijena tri "napadača".

Kosovska policija navodi da su četvorica napadača uhapšena i da su kod njih pronađene radio veze, kao i značajne količine oružja, municije i različite opreme.

U ranim jutarnjim satima je ubijen jedan kosovski policajac, dok su dvojica povrijeđena. Potom je još jedan policajac lakše povrijeđen tokom sukoba s nepoznatim licima.

Kosovo policija
foto: Reuters

Policija navodi da je situacija i dalje napeta, kao i da se čuju pucnji.

(Radio Slobodna Evropa)

16:47 Gervala: Sramna reakcija Borelja na napade na policiju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala nazvala je sramnom reakciju visokog predstavnika EU Žozepa Borelja na jutrošnje napada ne Policiju Kosova u kojoj je jedan policajac ubijen i dvojica povrijeđena.

Gervala je rekla da nijedna Boreljova riječ nije bila u prilog kosovskoj policiji ili protiv terorista.

"Gospodine Borelj, zaista? Teroristi ubijaju policajce - a vi zovete "strane"? Nema riječi podrške policiji? Čak ni protiv terorista? Da li ste i terorističke napade u Španiji nazivali neprijateljskim", napisala je Gervala na platformi X.

Upitala je kako članice EU mogu da tolerišu, kako je navela, ovaj cinizam.

Borelj je u izjavi poslije napada i ubistva jednog policajca na platformi X napisao "Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane bande na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na sjeveru Kosova, u kojem je jedan policajac mrtav, a dva povrijeđena. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom".

Dodao je da su EU i njene države članice više puta pozvale sve aktere da rade na de-eskalaciji situacije na sjeveru Kosova.

(BETA)

16:44 Ambasador EU: Stravičan napad naoružane bande na kosovske policajce u Banjskoj

Ambasador Evropske unije na Kosovu Tomaš Šunjog ocijenio je da je danas došlo do stravičnog napada naoružane bande na kosovske policajce u Banjskoj na sjeveru Kosova.

Šunjog je izrazio saučešće porodici i kolegama policajca koji je izgubio život na dužnosti.

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano rekao je da je užasnut napadom na sjeveru Kosova i uputio saučešće porodici poginulog.

"Euleks, kao drugi bezbjednosni odgovor na Kosovu, potpuno je angažovan i pomno prati situaciju na licu mjesta i spreman je da podrži kosovske institucije u najvećoj mogućoj mjeri, u održavanju stabilnosti i bezbjednosti za sve zajednice, u bliskoj saradnji sa Kforom", napisao je Barbano na platformi X.

15:55 KFOR: Nastavljamo da pratimo situaciju, spremni da odgovorimo ako treba

Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) saopštile su danas da nastavljaju da pomno prate situaciju u Banjskoj nakon napada na pripadnike Policije Kosova kada je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena.

Kosovo
foto: Reuters

Iz komande KFOR-a je saopšteno da su na području Banjske prisutne trupe te vojne organizacije i da su njeni pripadnici spremni da odgovore, ako bude potrebno.

"Kosovska policija, kao linija koja prva reaguje u ovakvim situacijama, ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu. Komandant Kfora je u bliskom i kontinuiranom kontaktu sa svim međunarodnim akterima, uključujući Evropsku uniju (EU), načelnika Generalštaba Vojske Srbije i institucije na Kosovu, i intenzivno radi na pronalaženju izlaza iz ove situacije", napisali su iz komande KFOR-a u saopštenju koje je proslijeđeno medijima.

Dodali su da misija KFOR-a predvođena NATO-om najoštrije osuđuje napad na Kosovsku policiju i upućuje svoje najdublje saučešće porodici preminulog.

15:50 Vučić se obraća u 20 časova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 20 časova povodom eskalacije tenzija na sjeveru Kosova, prenois N1.

Kako je najavljeno, Vučić će se obratiti iz Predsjedništva Srbije.

Prethodno je bilo najavljeno da će o situaciji poslije incidenta kod sela Banjska, govoriti direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ali je ubrzo otkazano njegovo obraćanje.

15:27 Prištinski mediji: Ubijena četiri napadača na kosovsku policiju

Prištinski mediji, pozivajući se na svoje izvore, prenijeli su da su u napadu na pripadnike Policije Kosova jutros kod sela Banjska, ubijena četiri napadača.

U medijima se navodi da postoji mogućnost da su osobe koje su pucale na policiju pripadnici nekadašnje ruske paravojne formacije "Vagner grupa" ali agencija Beta potvrdu te informacije nije mogla da dobije u institucijama Kosova.

Prethodno je kosovska policija potvrdila da je u razmjeni vatre u ataru sela Banjska ubijen jedan iz grupe od oko 30 "teško naoružanih i maskiranih pripadnika kriminalne grupe".

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare prikazao snimke osoba naoružanih teškim naoružanjem, koji su sa šest vozila bez registarskih tablica i jednim blindiranim vozilom, u maskirnim uniformama, ušle u manastir Banjska u kome se i oko koga još nalaze.

Kurti je rekao da su pripadnike te grupe opkolile specijalne snage kosovske policije i pozvao ih da se predaju.

Vlada Kosova saopštila je da je u razmjeni vatre sa "kriminalnim grupama" u ataru sela Banjska ne severu Kosova, ubijen jedan od "napadača" na policiju.

U saopštenju Vlade se navodi da je situacija u tom mjestu "i dalje napeta" i da "kriminalne grupe povremeno vatrenim oružjem napadaju policijske jedinice na terenu".

"Uprkos napadima, policijske jedinice nastavljaju svoj angažman stvaranjem bezbjednosnog perimetra, u interesu smirivanja situacije, obezbjeđenja bezbjednosti i vladavine zakona i reda na Kosovu", saopšteno je iz Vlade Kosova.

Navodi se da u napadu na policiju učestvuje "značajan broj maskiranih profesionalaca u različitim uniformama, naoružanih teškim naoružanjem, granatama, ručnim bacačima raketa, oklopnim vozilima" i da koriste "različite privatne prostore, uključujući prostor u i oko manastira Banjska, za kretanje, skrivanje i pucanje na policijske jedinice".

"U skladu sa situacijom i opasnosti koju predstavljaju sporadični napadi kriminalnih grupa, policija je u samoodbrani i zaštiti građana tog područja, prinuđena da reaguju na dejstvo kriminalnih grupa i po dosadašnjim informacijama, jedan od napadača je ubijen", stoji u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da su zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova zatvoreni prelazi Brnjak i Jarinje a policija je pozvala građane da koriste druge prelaze i izbjegavaju kretanje u blizini ta dva prelaza.

"Nastavlja se saradnja i koordinacija Kosovske policije sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, u cilju održavanja reda i javne bezbjednosti, i izvođenja pred organe pravde izvršilaca kontinuiranih napada na policijske službenike, a istovremeno ih pozivamo da se predaju organima reda", piše u saopštenju kosovske policije.

(BETA)

15:22 Borelj osudio napade na sjeveru Kosova, Lajčak se pridružio osudama

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj snažno je danas osudio "užasni" napad na kosovsku policiju na sjeveru Kosova i naveo da "sve činjenice" oko napada moraju biti utvrđene i odgovorni počinioci izvedeni pred lice pravde.

Izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak je u odvojenoj poruci preko platforme X, uz koju je priložio saopštenje Borelja o situaciji, rekao da osuđuje noćašnji "strahotni" napad na kosovsku policiju i naglasio da je "bilo koji oblik nasilja neprihvatljiv".

"Osuđujem na najsnažniji mogući način užasan napad naoružane bande protiv pripadnika Policije Kosova u Banjskoj na sjeveru Kosova u kome je jedan policajac poginuo a dva su ranjena. Sve činjenice oko napada se moraju utvrditi, a odgovorni počinioci moraju da se suoče sa pravdom", rekao je Borelj u saopštenju koje je danas objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Borelj je upozorio da je "još života" pod rizikom u neprijateljstvima koja se nastavljaju u okolini manastira Banjska i naglasio da "ti napadi moraju odmah da stanu".

Misija EU za vladavinu prava Euleks je na terenu i u bliskom kontaktu sa vlastima i sa Kforom, dodaje se u saopštenju Borelja.

"EU i njene zemlje članice ponavljaju pozive svim akterima da rade na deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova", napisao je Borelj.

Lajčak je kao i Borelj rekao da "počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde" i naglasio da "svi treba da se vrate dijalogu".

(BETA)

14:28 Kurti ponovo optužio Srbiju

Ubistvo i nasilje na sjeveru Kosova počinile su naoružane i organizovane profesionalne snage, u oklopnim vozilima bez registarskih tablica, objavio je premijer Kosova Aljbin Kurti na mreži Iks.

"Dopustite mi da ponovim: ove terorističke napade ne izvode obični građani, kosovski Srbi, već trupe koje podržava država Srbija", kazao je.

14:07 Lajčak: Osuđujem napad, vratiti se dijalogu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak najoštrije je osudio, kako je naveo, stravičan napad na kosovsku policiju.

"Nasilje u bilo kom obliku je apsolutno neprihvatljivo. Moje srce je uz žrtve, njihove porodice i kolege. Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Svi se moraju odmah vratiti dijalogu", poručio je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

14:00 Svečlja: Manastir u selu Banjska izvor oružanih napada

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da je manastir u selu Banjska na sjeveru Kosova "izvor oružanih napada" u okolnom području.

Od posljedica napada u nedjelju je na tom dijelu ubijen službenik kosovske policije.

"Napad je došao i još traje od pripremljenih profesionalnih jedinica u čijem sastavu je više od 30 uniformisanih, maskiranih i vojno opremljenih osoba, sa oklopnim vozilima i teškim naoružanjem raznih vrsta", kazao je on, kako prenosi RSE.

Istakao je da su te osobe opkoljene unutar manastira.

"Ovi teroristi su okruženi policijskim jedinicama i krajnje je vrijeme da se predaju", naglasio je.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je ranije danas da je zabrinuta jer je "grupa naoružanih, maskiranih ljudi upala blindiranim vozilom u manastir u Banjskoj, razbivši zatvorenu kapiju manastira".

“Naoružane i maskirane osobe kreću se dvorištem i povremeno se čuju pucnji. Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se sprovodi u vjerskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane na što hitniji prekid sukoba", navodi se u saopštenju, ne precizirajući o kome se radi.

13:47 Borelj osudio napad na Kosovu

Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbjednosnu politiku, izjavio je da EU najoštrije osuđuje napad na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na sjeveru Kosova.

"Odgovorni počinioci moraju se suočiti s pravdom", napisao je na društvenoj mreži Iks.

13:45 Zvaničnici Albanije traže reakciju međunarodne zajednice

Predsjednik Albanije Bajram Begaj i premijer te zemlje Edi Rama osudili su ubistvo policajca na sjeveru Kosova.

Begaj je rekao da je to "organizovani kriminalni čin i teško kršenje reda i bezbjednosti na Kosovu", prenosi RSE.

"Pozivam međunarodnu zajednicu na odlučnu reakciju prema nalogodavcima i sprovodiocima ovog izuzetno ozbiljnog čina za stabilnost Kosova i za mir u regiji Zapadnog Balkana", poručio je Begaj na Fejsbuku.

Rama je rekao da je "tragedija gubitka kosovskog policajca zvono za uzbunu zbog postojećeg rizika od eskalacije dugotrajne krize u oružani sukob".

Poručio je da međunarodna zajednica "mora skupiti svu snagu i nepovratno smjestiti Kosovo i Srbiju za sto za razgovor o dijalogu i normalizaciji odnosa.

13:30 Vučić će se obratiti medijima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se medijima danas popodne povodom situacije na Kosovu, prenosi RTS.

Takođe, otkazana je konferencija za medije Petra Petkovića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, koja je bila najavljena za 14 časova.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će razobličiti sve laži i podvale Aljbina Kurtija", saopšteno je iz Kancelarije.

13:25 Direktor policije: Postojale informacije da će Vagner napasti, za sada nemamo ništa argumentovano

Direktor kosovske policije Fehmi Hoti govorio je u nedjelju na konferenciji za novinare, zajedno sa premijerom Albinom Kurtijem povodom ubistva policajca na sjeveru Kosova.

Na pitanje da li postoji mogućnost da su se pripadnici ruske plaćeničke grupe Vagner infiltrirali na sjever Kosova, Hoti je rekao da ništa nije dokazano, prenosi RSE.

"Što se tiče Vagnerove grupe, imali smo informacije i ranije, imali smo informacije da se pojedinci Vagnerove grupe kreću, da će da napadnu. Ali za sada nemamo ništa argumentovano, dokazano. Znate da sudovi traže da sve bude dokumentovano", rekao je Hoti uz napomenu da se sve informacije provjeravaju.

Kosovo policija
foto: Reuters

13.15 Objavljena fotografija maskiranih muškaraca

Na fotografiji objavljenoj na profilu manastira Visoki Dečani, vidi se najmanje jedno oklopno vozilo, kao i dvojica maskiranih muškaraca u blzini manastira Banjska.

12:55 Kurti: Napadi na sjeveru se nastavljaju

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na konferenciji za novinare da je nedjelja težak dan za Kosovo.

"Ubistvo policajca treba pretvoriti u još veći angažman u borbi protiv bandi, ilegalnih struktura, kriminala i terorizma, koji ugrožavaju sigurnost građana i ustavni poredak".

Kazao je, takođe, da napadi na području gdje je policajac ubijen i dalje traju.

Kurti je naveo da se u mjestu Banjska, gdje je ubijen kosovski policajac, i dalje nalaze najmanje 30 teško naoružanih ljudi, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

On tvrdi da se radi o profesionalnoj policiji i vojsci, da se nalaze unutar i okolo manastira Banjska i da se čeka njihova predaja.

Policija Kosova ih drži pod opsadom, naveo je.

Kurti je pokazao fotografije na kojima se, kako on tvrdi, nalaze profesionalne uniformisane snage ali nije jasno rekao čije. U tom kontekstu je naveo da lokalno srpsko stanoviništvo "nema vozila koja se vide na slici".

"Naši organi bezbjednosti i tužilaštvo će svakako sprovesti istragu kako bi bolje razumjeli ove uniforme", rekao je Kurti.

Na fotografijama koje je pokazao vide se blindirana vozila bez jasnih oznaka i naoružane osobe.

(Radio Slobodna Evropa)

sl
foto: Reuters

12:35 Eparhija raško-prizrenska SPC osudila napad

Eparhija raško-prizrenska SPC je osudila napad na policiju Kosova, u kome je jedan policajac ubijen, te ukazala da ovaj događaj može imati "velike posljedice" i da je zato važno sačuvati mir.

Dodaju da je Eparhija zabrinuta jer je "grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u sam manastir (Banjska), pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju".

"Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištu i čuju se povremeno pucnji. Eparhija najoštrije osućuje otvoreno nasilje koje se primjenjuje u vjerskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane da što prije prekinu sukob", navodi se u saopštenju.

Ne precizira se ko su "naoružana maskirana lica" ali prema saznanjima RSE, kako navodi taj medij, riječ je o pripadnicima specijane jedinice policije Kosova.

Početkom jula britanska poslanica Ališa Kerns je izjavila da se na sjeveru Kosova "švercuje oružje vozilima Hitne pomoći i potom skladišti u crkvenim objektima", podsjeća RSE.

12:30 Kosovska policija: U toku razmjena vatre između policajaca i „teško naoružanih uniformisanih lica“

Vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sjever, Veton Eljšani, izjavio je da je u Banjskoj, gdje je noćas ubijen kosovski policajac, u toku razmjena vatre između policajaca i "teško naoružanih uniformisanih" lica.

„Vidimo naoružane ljude, radi se o teškom naoružanju, puca se na nas, pucamo mi. Mislimo da su strani ljudi u uniformi sa teškim naoružanjem“, naveo je Eljšani za Radio kontakt plus.

On, međutim, nije mogao da precizira ko su uniformisana lica, ali je naveo da imaju blindirana vozila.

Takođe, nije mogao da potvrdi da li ima novopovrijeđenih.

Novinarka radija sa lica mjesta javila je da se sporadično čuju pucnji i rafali.

rtl
foto: Reuters

12.15 Blokiran put koji vodi ka selu

Policija je blokirala glavni put koji vodi ka selu Banjska sa magistralnog puta Priština – Raška. Novinari Radija Slobodna Evropa javili su da je saobraćaj blokiran i da nema puno ljudi.

Takođe, ekipa RSE koja se nalazi na terenu javili su da se čuju pucnji na dionici sa koje se skreće prema mjestu Banjska, na području opštine Zvečan. U Rudaru kod Zvečana su prisutne specijalne jedinice kosovske policije.

12:13 UNMIK osudio napad i pozvao sve strane da se suzdrže

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Misije privremene administracije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Ziade osudila je napad na pripadnike kosovske policije i od "svih strana" zatražila da se suzdrže.

U objavi na društvenohj mreži Iks napisala je da "izražava dubok bol i saučešće zbog gubitka života kosovskog policajca i nedvosmisleno najoštrije osuđuje ovaj tragični incident". U reagovanju se navodi i da UNMIK "pomno prati situaciju i traži od svih strana da se uzdrže".

12:12 Povrijeđeni policajac van opasnosti

Policajac koji je ranjen na sjeveru Kosova je van opasnosti, izjavio je kosovski ministar zdravstva Arben Vitia nakon posjete Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova.

Nakon ubistva u Banjskoj, ta bolnica je podigla stanje pripravnosti u toj medicinskoj ustavnovi kao i u opštim bolnicama, posebno onima u Mitrovici i Vučitrnu.

12:09 Kurti tvrdi da se nastavljaju napadi na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je u 11:25 sati na platformi Iks da se napadi na kosovsku policiju nastavljaju na sjeveru Kosova.

"To je razlog zašto smo pozvali Srbiju da ne sponzoriše terorističke napade na sjeveru", kazao je Kurti.

"Dok oplakujemo gubitak našeg palog oficira, ponovo potvrđujemo našu posvećenost očuvanju vladavine prava i bezbjednosti na cijeloj našoj teritoriji. Sponzorisanje nasilja i terorizma od strane Srbije je grubo kršenje naše nacionalne bezbjednosti i međunarodnog prava, principa i vrijednosti", dodao je on.

12:05 Članovi porodice potvrdili identitet ubijenog policajca

Afrim Bunjaku policajac je koji je ubijen u nedjelju na sjeveru Kosova, potvrdili su članovi njegove porodice. Oni su na društevnim mrežama naveli da je Bunjaku bio poručnik u kosovskoj policiji.

12:00 Osude napada iz međunarodne zajednice

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer osudio je "orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju".

"Kosovska policija ima punu i legitimnu odgovornost za provođenje vladavine zakona na Kosovu. Počinitelji moraju i bit će pozvani na odgovornost i privedeni pravdi", objavio je Hovenijer na društvenoj mreži Iks.

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rode takođe se oglasio na društvenim mrežama, poručujući da se moraju pronaći počionioci ubistva te izvesti pred lice pravde.

"Vladavina prava treba da se sprovodi na Kosovu", napisao je Rode na društvenoj mreži Iks.

sl
foto: Reuters

11:38 "Kurti pojurio da optuži Srbe", poruka iz Beograda

Prva reakcija na ubistvo policajca na sjeveru Kosova u nedjelju je stigla od predsjednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, inače funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke koji je izjavio da je premijer Kosova "odmah prvi pojurio da optuži Srbe".

"Ako ćemo da pričamo o onima koji su sve samo ne to, onda ste vidjeli i reakciju Aljbina Kurtija koji je odmah krenuo, pojurio prvi da optuži Srbe, da kaže da je to neka organizovana ne znam šta akcija i da su to profesionalci neki izveli. Sigurno ih je u međuvremenu lično već legitimisao pa zna ko su i šta su, dakle jasno vam je sve", rekao je Orlić za Prvu TV.

10:34 Zatvoren granični prijelaz Brnjak

Na veb stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova navedeno je da je zatvoren granični prelaz Brnjak, između Kosova i Srbije.

Taj prelaz je nekoliko puta zatvaran u proteklom periodu, zajedno s prelazom Jarinje, u vrijeme povećanih napetosti između Kosova i Srbije.

10:00 Policija tvrdi da je napadnuta ručnim granatama i bombama

Objašanjavajući okolnosti napada u kome je ubijen policajac, policija Kosova saopštila je da je u nedjelju u 2:34 sati primijećeno da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

"Jedinice iz Zvečana stigle su u blizinu mjesta blokade, a tamo su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe", saopštila je policija.

Iz policije ističu da su reagovali u samoodbrani i uspjeli da odbiju početni napad kako bi stvorili uslove za pružanje pomoći i povlačenje ranjenih policajaca.

"Na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice koje su s vremena na vrijeme napadnute sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa", kaže se u saopštenju.

Policija Kosova tvrdi da preduzima korake s ciljemu održavanja reda i javne bezbjednosti, kao i privođenje odgovornih za napad.

U Torakalnoj klinici za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno ranije da je ranjenom policajcu izvađen dio municije koji mu je pogodio lijevu ruku i probio dio pluća.

9:30 Osude napada

Više kosovskih zvaničnika osudilo je ubistvo policajca i za taj slučaj okrivili Srbiju. Vlasti u Srbiji za sada se nisu zvanično oglašavale.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su ubistvo na sjeveru "planirale, orkestrirale i izvršile srpske kriminalne grupe".

"Ovi napadi još jednom dokazuju destabilizujuću moć kriminalnih bandi, organizovnih od Srbije, koje već duže vrijeme, što je dokazano i napadima na pripadnike KFOR-a, novinare i građane, imaju za cilj destabilizirati Kosovo i regiju", navela je Osmani na društvenim mrežama.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da osude, kako je rekao, "ovu otvorenu agresiju na Kosovo".

Šef kabineta predsjednice Kosova Blerim Vela rekao je da su "mali zeleni" Srbije s oklopnim vozilima ušli 15 kilometara unutar teritorije Kosova, ističući da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić "pokrenuo neviđenu agresiju na Kosovo", ali da "neće uspjeti".

8:30 Kurti optužio Beograd

Povodom ubistva policajca, u nedjelju ujutro se oglasio premijer Kosova Aljbin Kurti, navodeći da u objavi na Fejsbuku da je kosovska policija napadnuta u selu Banjska i nazivajući taj napad terorističkim.

Kurti je naveo da organizovani kriminal uz "političku, finansijsku i logističku podršku službenog Beograda napada Kosovo". Takođe je kazao da je ubijeni policajac bio narednik, dok je naveo da je u napadu povrijeđen jedan policajac koji je van životne opasnosti.

"U ovom trenutku nastavlja se pucnjava iz vatrenog oružja različitih kalibara po našoj policiji. Napadači su profesionalci s maskama i naoružani teškim oružjem", napisao je Kurti u nedjelju oko 7.30 sati, najavljujući da će u nedjelju biti održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Kosova.

Na sjeveru Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore, a kao rezultat toga na vlast u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću došli su albanski načelnici.

Oni su potom krajem maja, uz pomoć policije, ušli u opštinske zgrade, što je izazvalo revolt lokalnog srpskog stanovništva i podiglo tenzije.

Došlo je i do eskalacije situacije 29. maja u Zvečanu, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

Bonus video: