Mještani Banjske na Kosovu: „Pravi mali rat“ tokom noći

Vatra i detonacije su trajali više sati

11481 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Noćas je ubijen kosovski policajac u selu Banjska u zvečanskoj opštini, dvojica su ranjena, ali van životne opasnosti. Prema navodima Kosovske policije, ubijeni su u zasjedi, kada je otvorena vatra na tri redovne policijske jedinice iz Zvečana, koje su došle zbog prethodno postavljene blokade od dva kamiona na mostiću pri ulazu u selo.

Vatra i detonacije su trajali više sati, a prema svjedočenju mještana, kako prenosi Kossev, sve je utihnulo oko sedam časova jutros. Mještani Banjske su kazali da se noćas vodio „pravi mali rat“.

Navode da se prva pucnjava začula jutros oko pola tri, da su uslijedile i detonacije već oko četiri ujutru. Pucnjava je, prema njihovim svjedočenjima, trajala nekoliko sati, uveliko po svitanju.

„Pravi mali rat. Red rafala, pa utihne, puškaranje. Detonacije“, rekla je jedna od mještanki tog sela.

Ona situaciju opisuje kao „potpuno čudnu“, ništa nalik na prethodne. Kao primjer navodi i upadljivo sporo prolaženje manjeg konvoja oklopnih vozila kosovske policije u selu, u jednom od intervala kada je vatra utihnula. Vidjela je, kako se navodi, i najmanje jedno vozilo Euleksa, ali ne i Kfora.

Osim što su zatvoreni u svoje kuće i na ulicama se ne odvija saobraćaj, mještani su za Kossev rekli i da se plaše da i telefonom razgovaraju, zbog navodnog prisluškivanja veza. Potvrdili su da se šire glasine o navodno uniformisanim licima sa jedne strane, a sa druge jačim snagama kosovskih specijalaca koji su koncentrisani posebno kod Balabana.

Zamjenik komandira kosovske policije za region Sjever Veton Eljšani potvrdio je da mještani mogu da napuste selo ako im je potrebna medicinska njega, ili hitna pomoć u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Eljšani navodi da je neophodno da dođu svojim vozilom do raskrnice ka magistralnom putu, nakon čega će im policija i obezbijediti pratnju do zdravstvene ustanove.

"Vjernici ne mogu da napuste manastir"

Eparhija raško-prizrenska SPC je osudila napad na policiju Kosova, te ukazala da ovaj događaj može imati "velike posljedice" i da je zato važno sačuvati mir.

Dodaju da je Eparhija zabrinuta jer je "grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u sam manastir (Banjska), pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju".

"Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji. Eparhija najoštrije osućuje otvoreno nasilje koje se primjenjuje u vjerskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane da što prije prekinu sukob", navodi se u saopštenju.

Ne precizira se ko su "naoružana maskirana lica" ali Radio Slobodna Evropa je objavio kako ima saznanja da je riječ o pripadnicima specijane jedinice policije Kosova.

Kossev je prenio ranije, pozivajući se na informacije iz crkvenih krugova bliskim manastiru, da nisu tačne informacije pojedinih kosovskih medija, koji su objavili fotografije manastira Banjska uz navode da su „napadači zabarikadirani u manastiru“.

„Nikakvih napadača niti ima, niti ih je bilo. Juče je u manastir pristigla grupa od pedesetak vjernika iz Novog Sada sa sveštenikom svojim. Još su tamo, blokirano je sve pa ne mogu da napuste manastir, preplašeni su. Njih su jutros oko dva probudile jake detonacije, bilo je mnogo pucnjave sa okolnih brda, sve se treslo“, rekao je ranije izvor Kosseva.

Bonus video: