AP: Strah na Zapadu od oživljavanja rata na Kosovu, malo je vjerovatno da će Srbija krenuti bez ruske podrške

Tenzije između Srbije i Kosova ponovo su se rasplamsale tokom vikenda kada se tridesetak teško naoružanih Srba zabarikadiralo u pravoslavnom manastiru na sjeveru Kosova, započevši cjelodnevni oružani sukob sa policijom u kojem su poginuli jedan policajac i četiri napadača

31308 pregleda 61 reakcija 61 komentar(a)
Juče na Kosovu, Foto: Reuters
Juče na Kosovu, Foto: Reuters

Nedjeljni sukob na sjeveru Kosova bio je jedan od najgorih od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008, ocjenjuje danas agencija AP dodajući da na Zapadu vlada strah od oživljavanja rata na Kosovu.

Tenzije između Srbije i Kosova ponovo su se rasplamsale tokom vikenda kada se tridesetak teško naoružanih Srba zabarikadiralo u pravoslavnom manastiru na sjeveru Kosova, započevši cjelodnevni oružani sukob sa policijom u kojem su poginuli jedan policajac i četiri napadača.

Do sukoba je došlo u trenutku kada Evropska unija i SAD pokušavaju da posreduju i finalizuju višegodišnje razgovore o normalizaciji odnosa između dvije balkanske države, piše AP.

AP navodi da na Zapadu postoji bojazan da Rusija, djelujući preko svog saveznika Srbije, pokušava da destabilizuje Balkan i tako bar malo pažnje skrene sa svoje agresije na Ukrajinu.

Podsjećajući da su pregovori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova pokrenuti 2012. ali da još nije postignut sveobuhvatan sporazum, AP ukazuje da pored poteškoća u pronalaženju rešenja, i Kosovo i Srbija imaju nacionalističke lidere.

Međunarodni posrednici često optužuju premijera Kosova Aljbina Kurtija za poteze koji izazivaju nepotrebne tenzije. Sa druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je bivši ultranacionalista koji insistira da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da se prije sklapanja novih sporazuma prvo mora primijeniti raniji dogovor da se kosovskim Srbima da neki nivo nezavisnosti, dodaje agencija.

Vučić je prećutno priznao gubitak kontrole Srbije nad Kosovom, ali kaže da Beograd ne pristaje na nagodbu ako nešto ne dobije.

Međunarodni zvaničnici se i dalje nadaju da Kosovo i Srbija mogu postići sporazum koji bi omogućio Kosovu da dobije stolicu u UN, a da Srbija ne mora eksplicitno da prizna njegovu državnost, piše AP dodajući da Srbija i Kosovo moraju normalizovati odnose ako žele da napreduju ka članstvu u EU.

Izostanak napretka u pregovorima uz posredovanje EU značio bi produženu nestabilnost, ekonomski pad i stalni potencijal za sukob.

Svaka srpska vojna intervencija na Kosovu značila bi sukob sa tamošnjim mirovnim snagama i malo je vjerovatno da će Srbija krenuti, osim ako ne dobije neku vrstu ruske podrške, navodi AP.

Bonus video: