Srpska lista: Tražimo istragu o ubistvu najmanje dvojice Srba, KFOR i Euleks da se rasporede na sjeveru

Reakcija Srpske liste dolazi nakon što su ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja i šef policije Gazmend Hodža optužili potpredsjednika ove stranke Milana Radoičića da je organizovao i učestvovao u napadu.

15244 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Detalj sa Kosova, Foto: Reuters
Detalj sa Kosova, Foto: Reuters

Najveća srpska stranka na Kosovu, Srpska lista, izrazila je saučešće porodicama poginulih Srba i kosovskoj policiji tokom oružanog napada na policiju Kosova u selu Banjska kod Zvečana, 24. septembra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U jučerašnjem sukobu između naoružane grupe i kosovske policije poginuo je policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko je ranjeno. Kosovske vlasti saopštile su da su četiri osumnjičena napadača ubijena tokom sukoba u manastiru u Banjskoj.

"Tražimo istragu o ubistvu najmanje dvojice Srba, koji su hladnokrvno ubijeni iako su se predali. Pitamo međunarodnu zajednicu zašto u operaciji nije učestvovao Euleks, već samo policija (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija?", saopštila je Srpska lista ne navodeći dokaze u prilog ovim tvrdnjama.

Ova stranka, koja ima podršku zvaničnog Beograda, pozvala je na uzdržanost i mir.

"S tim u vezi, hitno nam je potrebno da se KFOR i Euleks rasporede na sjeveru kako bi se spriječila dalja eskalacija situacije i političke zloupotrebe ovog tragičnog događaja", saopštila je Srpska lista.

Ova reakcija Srpske liste dolazi nakon što su ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja i šef policije Gazmend Hodža optužili potpredsjednika ove stranke Milana Radoičića da je organizovao i učestvovao u napadu.

Šta se desilo u Banjskoj?

Policiju Kosova juče u ranim jutarnjim satima napala grupa maskiranih i naoružanih osoba, nakon što su organi reda pokušali da uklone barikade postavljene u Banjskoj i Zvečanu.

Usljed sukoba ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povrijeđeno.

Naoružana grupa se potom sklonila u manastir Banjska odakle su se sukobili sa kosovskom policijom.

Vlasti su saopštile da su tri napadača ubijena, dok je 25. septembra saopšteno da je pronađeno mrtvo tijelo drugog osumnjičenog napadača.

U međuvremenu, uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su povezane sa oružanom grupom.

Premijer Kosova Aljbin Kurti opisao je naoružane napadače kao "organizovanu profesionalnu jedinicu koja je došla da se bori na Kosovu".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više nisu mogli da trpe teror Aljbina Kurtija".

Vučić je osudio ubistvo kosovskog policajca te negirao da Beograd ima bilo kakve veze sa napadom.

Dan nakon sukoba na sjeveru, situacija na ovom području Kosova - naseljenom većinom Srbima - je mirna, ali je pristup selu Banjska u opštini Zvečan i dalje zatvoren od strane kosovske policije.

Napad na kosovsku policiju osudile su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Bonus video: