Kosovski mediji objavili video: Policija navodno juri napadače koji bježe iz manastira Banjska

Autentičnost snimka i šta je tačno na njemu zabilježeno još nisu potvrđeni

29950 pregleda 19 komentar(a)
Detalj sa snimka, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj sa snimka, Foto: Screenshot/Youtube

Kosovski mediji objavili su snimak na kome je navodno zabilježen trenutak kada grupa muškaraca napušta manastir Banjska, dok ih policija Kosova juri, prenosi televizija N1.

Kako prenosi televizija Klan Kosova, dronom su snimljeni trenuci u kom napadači bježe, a nakon što je došlo do sukoba sa policijom u kojem je poginuo narednik Kosovske policije.

Autentičnost snimka i šta je tačno na njemu zabilježeno još nisu potvrđeni.

Od prištinskih i beogradskih zvaničnika javnost je čula da su Srbi prvobitno napravili barikadu, koju su pripadnici policije Kosova pokušali da razbiju. Potom je došlo do oružanog sukoba u kojem je nastradao kosovski policajac, a prema jučerašnjoj informaciji i četvoro Srba.

Prema nezvaničnim informacijama, stradali Srbi su stanovnici sjevera Kosova. Neki su povrijeđeni, dok se za drugima još traga.

Generalni direktor policije Kosova Gazmend Hodža izjavio je juče da su osobe osumnjičene za nedjeljni napad na Kosovsku policiju u mjestu Banjska, koje nisu neutralisane ni uhapšene, uspjele da odu pješke iz prostora "u i oko manastira Banjska".

On je na konferenciji za novinare u kampu "Belvedere" u Južnoj Mitrovici na kojoj je izloženo oružje navodno zaplijenjeno iz ovog slučaja, rekao da ih je bilo oko 30, te da su napadači ostavili vozila koja su koristili tokom napada.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja zatražio je od Srbije da preda Kosovu lica koja su napala Kosovsku policiju, kako bi, kako je rekao, odgovarala pred pravosudnim organima za terorističke akte. On je rekao da su i u jednom od vozila marke mercedes sa BG tablicama pronađena i dokumenta Milana Radoičića, zamenika Srpske liste.

Najmanje dvojica nepoznatih muškarca zbrinuta su juče tokom popodneva u Opštoj bolnici u Novom Pazaru zbog prostrelnih rana, nezvanično saznaje Beta. Ulaz u hirurško odjeljenje čuvala je policija.

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje.

Selo Banjska i dalje je potpuno zatvoreno i niko ne može da uđe ili da ga napusti.

Manastir Banjska, u kome su do juče popodne bili zatvoreni i hodočasnici iz Novog Sada, posjetio je juče episkop raško-prizrenski Teodosije i podvukao da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima.

Kosovska policija uhapsila je dvije osobe u hotelu u selu Banjska, u kojem je pronašla i oružje, potvrđeno je sinoć za KoSSev iz Kosovske policije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije oglasila se tek sinoć, Srpska lista je čekala do juče popodne, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom i premijerka Ana Brnabić rekli su da je isključivi krivac za događaje na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti (premijer Kosova).

Šta se desilo u Banjskoj?

Policiju Kosova je u nedjelju u ranim jutarnjim satima napala grupa maskiranih i naoružanih osoba, nakon što su organi reda pokušali da uklone barikade postavljene u Banjskoj i Zvečanu.

Usljed sukoba ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povrijeđeno.

Naoružana grupa se potom sklonila u manastir Banjska odakle su se sukobili sa kosovskom policijom.

Vlasti su saopštile da su tri napadača ubijena.

U međuvremenu, uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su povezane sa oružanom grupom.

Premijer Kosova Aljbin Kurti opisao je naoružane napadače kao "organizovanu profesionalnu jedinicu koja je došla da se bori na Kosovu".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više nisu mogli da trpe teror Aljbina Kurtija".

Vučić je osudio ubistvo kosovskog policajca te negirao da Beograd ima bilo kakve veze sa napadom.

Bonus video: