BLOG Svečlja: Jedan od ubijenih Srba u Banjskoj bio Vulinov tjelohranitelj; Petković: Hoće za sve da optuže Beograd

Do pretresa kuća i prostorija manastira Banjska je došlo nakon napada na policiju koji se dogodio u nedjelju 24. septembra, kada je ubijen narednik policije Afrim Bunjaku i tri policajca povrijeđena

89877 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Policija Kosova na putu za Banjsku, Foto: Reuters
Policija Kosova na putu za Banjsku, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2023. 21:49h
Završeno
21:47h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Dan žalosti u zemlji proglašen zbog smrti svih osoba u oružanom sukobu na sjeveru Kosova, a ne samo Srba, osporivši stav albanskog premijera Edija Rame da je to neprihvatljiv i neevropski potez.

Vučić je za RTS rekao da je Dan žalosti u Srbiji proglašen zbog ubistva i trojice Srba i kosovskog policajca Afrima Bunjakua u sukobu na području sela Banjska 24. septembra, dodajući da Rama "ne govori istinu" i da to "nije prvi put da ne govori istinu".

"Dan žalosti je proglašen zbog smrti svih ljudi, svi oni su državljani Srbije iz ugla Ustava Srbije. Mislim da je to civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka. Rama nije govorio istinu, tačno je da su srpske opštine na sjeveru (Kosova) proglasile žalost samo zbog ubijenih Srba, ali to ovde nije slučaj", kazao je Vučić.

Povodom Ramine izjave da je proglašenje Dana žalosti u Beogradu "najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje u ovom trenutku", Vučić je naveo da albanski premijer ni bilo ko iz Evrope "nije držao pridike" kada su "albanski teroristi" 2015. u Kumanovu napali tadašnju Makedoniju.

"To nije bilo 1998. nego 2015. godine. Napali su zemlju koja je članica UN, poginulo je osam makedonskih policjaca. Državna komemoracija svim Albancima ubijenim u Kumanovu održana je u Prištini, hala je bila prepuna. Bio je prisutan tadašnji premijer (Kosova) Isa Mustafa", rekao je Vučić.

Dodao je da je "jednom od ubijenih terorista", Begu Rizaju, podignut spomenik u Dečanima, koji je obišao Ramuš Haradinaj kada je bio premijer Kosova.

(BETA)

21:27h

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da Kosovo treba da pripremi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Osmani je u intervjuu za Radio-televiziju Kosova rekla da Sporazum o normalizaciji odnosa - koji su Kosovo i Srbija postigle ranije ove godine - nije "savršen" za Kosovo, već je međunarodna obaveza, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ona je rekla da i dalje postoje nedoumice o tome kako se neki njeni dijelovi mogu primijeniti u praksi, pozivajući se na članove 7. i 10. Član 7. govori o obezbjeđivanju odgovarajućeg nivoa samodovoljnosti srpske zajednice, u skladu sa ranije postignutim sporazumima u u okviru dijaloga.

U međuvremenu, sljedeći član zahtijeva od strana da implementiraju sve dogovore postignute u dijalogu, uključujući i onaj za Zajednicu.

"Mislim da je rješenje sljedeće: treba da sjednemo sa SAD, da pripremimo naš nacrt, nacrt Republike Kosovo. U početku (samo sa SAD), mislim da je ovo rješenje, da sjednemo sa našim partnerima u SAD, da američkom državnom sekretaru (Antony Blinken) predstavimo naš nacrt, koji je u skladu sa Ustavom Kosova, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, u skladu sa pismom (bivše šefice diplomatije EU Federike) Mogherini da garantuje da neće biti izvršnih ovlašćenja i u skladu sa pisanim američkim stavom u mišljenju (napisanog) od strane (višeg DASH-a savjetnik Derek) Cholleta i (izaslanik Washingtona za Zapadni Balkan Gabriel) Escobara koji pojašnjava da će takvo tijelo biti koordinaciono tijelo, bez izvršnih ovlasti", rekla je Osmani.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigli sporazum o Zajednici, a potom 2015. godine i sporazum o principima za njeno osnivanje. Međutim, 2015. godine Ustavni sud Kosova je utvrdio da sporazum nije u potpunosti u skladu sa najvišim pravnim aktom i zahtjevao je da se uskladi kroz podzakonske akte.

Za implementaciju sporazuma za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu trenutno postoje četiri nacrta statuta i nacrt vizija: Nacrt statuta Upravljačkog tima, nacrt vizije premijera Kosova Albina Kurtija, nacrt statuta premijera Albanije Edija Rame i nacrt statuta Udruženja koji je izradila njemačka organizacija Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su više puta tražile od Kosova da formira Zajednicu, što je i glavni zahtjev Beograda.

Vlada Kosova strahuje da bi etničko udruženje moglo da ugrozi funkcionalnost države. Ali SAD insistiraju da neće dozvoliti da Udruženje liči na entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

EU i SAD su takođe zatražile od Kosova i Srbije da odmah sprovedu Sporazum u pravcu normalizacije.

Ovaj sporazum od 11 članova, između ostalog, obezbeđuje nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda se traži da takođe sprovode sve prethodne sporazume iz dijaloga.

20:01h

Američka senatorka Džin Šahin (Jeanne Shaheen), članica Spoljnopolitičkog odbora Senata, osudila je nedjeljni napad naoružane grupe Srba na kosovsku policiju i izrazila žaljenje što lideri Srbije i Kosova i dalje ne pokazuju spremnost da traže trajno rješenje.

"Ne smijemo da dozvolimo da još nevinih života plati cijenu političke paralize. Pozivam obojicu lidera (Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija) da rade zajedno sa SAD i Evropskom unijom na tome da prioritet budu diplomatski napori kako bi se izbjeglo dalje nasilje i da se odmah vrate dijalogu", navela je Šahin za Glas Amerike.

Šahin, senatorka Demokratske stranke iz savezne države Nju Hempšir, predsjedavajuća Pododbora Spoljnopolitičkog odbora Senata za Evropu, navela je u pisanom odgovoru da "tragedija koja se desila u nedjelju ukazuje na realnu opasnost od nečinjenja".

(BETA)

19:54h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Radioteleviziji Vojvodine da Beograd nema veze sa naoružanom grupom koja je u nedjelju vodila oružani sukob s kosovskom policijom u selu Banjskoj na sjeveru Kosova i da ne zna ko je organizovao tu grupu, ali je ukazao da "onaj ko ih organizuje u borbi za slobodu srpskog naroda.., mora da vodi računa o efektima".

Dačić je u emisiji "Pravi ugao" rekao da sukob u Banjskoj, u kojem je poginuo jedan albanski policajac i trojica Srba, "nije u interesu Beograda", a da su rješenje za nastalu situaciju deeskalacija, veće prisustvo Kfora na sjeveru Kosova i tamošnji novi izbori.

Po njegovim riječima, kosovska policija "nema pravo" da bude na sjeveru Kosova, jer tamošnji Srbi i Srbija ne priznaju Kosovo kao državu.

Na pitanje o tome što Priština tvrdi da je Beograd direktno organizovao i naoružao tu grupu, rekao je da ne zna ko ju je organizovao, ali da je "zvanična koncepcija" Prištine da se za sve optuži Beograd.

Upitan da li je potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić predvodio naoružanu grupu u Banjskoj, Dačić je rekao da ne može da odovori.

Takođe je rekao da ne zna da li se Radoičić liječi u Beogradu, a nije direktno odgovorio na pitanje novinarke Ljubice Gojgić o video-zapisu na kojem se navodno pojavljuje Radoičić i na pitanje da li je taj zapis direktna veza naoružane grupe sa Beogradom s obzirom da se potpredsjednik Srpske liste pojavljivao u društvu predstavnika vlasti Srbije.

Dačić je potom pitao zašto Srbima sa Kosova "niko ne dozvoljava da se bune a riječ je o autohtonim Srbima koji imaju legitimno pravo da iskažu svoje mišljenje i nezadovoljstvo" ponašanjem kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Isto pravo su imali Albanci (tokom 1990-ih godina), da formiraju svoje oružane formacije, a njihov predvodnik Hašim Tači bio je na pregovorima u Rambujeu", rekao je Dačić.

Upitan da li bi Beograd procesuirao Radoičića ako bi se utvrdilo da je on organizovao naoružanu grupu, Dačić je pitao: "Za šta?" i ocijenio da su "na djelu dvostruki standardi".

"Kažu (vlasti u Prištini) to su teroristi i govore o teritorijalnom integritetu Kosova, a šta je sa teritorijalnim integritetom Srbije?", rekao je Dačić i pitao "Zašto su oni (naoružani Srbi) teroristi, a OVK (Oslobodilačka vojska Kosova) su borci slobodu?" i "Zašto su se oni (Srbi sa Kosova) uopšte organizovali?".

Radi se, kako je rekao, o "autohtonom pokretu Srba", ali je ukazao da je rješenje "u deeskalaciji", u povećanju broja pripadnika Kfora na sjeveru Kosova i u novim izborima na Kosovu.

Dačić je rekao da Srbiji nije u interesu da dolazi do gubitaka ljudskih života ni Srba ni Albanaca, i da bi bilo najbolje kada bi se cio proces vratio na ono što je prije 10 godina postavljeno: da se dijalogom pokuša doći do normalizacije svakodnevnog života, ne ulazeći u statusna pitanja.

"A tu dolazimo do ključnog problema, a to je da Kurti uopšte ne prihvata da su pregovori statusno neutralni. Da smo se toga držali, ne bi došlo do ovih incidenata", ocijenio je Dačić.

(BETA)

Izmjena: 20:03h
18:55h

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je danas, povodom oružanog sukoba Srba i kosovske policije u Banjskoj, objavio papir koji je, po njemu, potvrda koju je Vojska Srbije dala grupi povodom predaje bacača granata, a što je zvanični Beograd demantovao.

Svečlja je na Fejsbuku pokazao papir koji je, kako je rekao u opisu objave, potvrda koju je Vojska Srbije dala grupi o predaji bacača granata, a policija ga je zaplijenila istog dana, piše KoSSev.

Taj portal piše da Svečlja predstavio papir koji liči na listu pakovanja iz sanduka, odnosno navodni dokument koji je izdat sa štoka vojske sa oznakama M93.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je danas to negirao i odbacio, kao i sve ranije navode Svečlje o oružanom sukobu Srba i policije Kosova, u nedjelju ujutro kod Banjske.

Svečlja je objavio i da je među ubijenima kod sela Banjska i B.M. koji je, po njegovim riječima, 2013. prilikom posjete Aleksandra Vulina bio jedan od njegovih tjelohranitelja.

"Juče smo kroz video-snimke bili svjedoci prisustva glavnog kriminalca i vođe terorističke akcije Milana Radoičića" napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Ocijenio je da to "dokazuje da je država Srbija u potpunosti uključena" u taj, kako je kazao" teroristički napad sa ciljem destabilizacije Kosova".

Petković je u saopštenju izjave i objave Svečlje nazvao "lažima", te naveo da je "potpuna neistina" da su u sukobu u Banjskoj učestvovali Srbi iz centralne Srbije.

"Već četvrti dan nastavlja da laže kako su u događajima u selu Banjska učestvovali Srbi iz centralne Srbije što je potpuna neistina", kazao je Petković.

Ocijenio je da je namjera Svečlje "da Beograd optuži za navodnu umiješanost u ta dešavanja" koja je, kako je naveo, " svojom antisrpskom politikom proizveo (premijer Kosova) Aljbin Kurti".

Petković je negirao da je papir koji je, kako je kazao, Svečlja objavio "nekakav dokaz o umiješanosti Vojske Srbije u događaje iz Banjske".

Dodao je da "to nije papir ni o kakvoj primopredaji oružanog sredstva", već je riječ o "običnom tehničkom listu" i kako je naveo, " nije nikakav revers o zaduženju sredstva".

"To nije papir ni o kakvoj primopredaji oružanog sredstva, kako to obmanjuje Svečlja, već je riječ o običnom tehničkom listu koji ide uz svako oružano sredstvo i koji se zvanično zove 'lista pakovanja' ", kazao je on.

Prema njegovim riječima, ona isključivo sadrži nomenklaturni broj i vrstu sredstva "i nije nikakav revers o zaduženju sredstva".

"Isto je tako Svečlja lagao za preminulog Srbina u Novom Pazaru, da je Milan Radoičić smješten na VMA (u Beogradu), da je u Banjskoj zaplijenio navodno vozilo Žandarmerije", rekao je Petković.

(BETA)

Izmjena: 20:04h
17:23h

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je ocijenio danas da je Beograd odgovoran za oružani sukob Srba i policije Kosova u nedjelju ujutro kod Banjske.

U saopštenju je taj sukob okarakterisao kao "upad banjske grupe na sjever Kosova", te ocijenio da se taj upad mogao očekivati s obzirom na ponašanje Beograda tokom posljednjih mjeseci.

Naveo je da to "predstavlja pokušaj Beograda da izazove sukobe" kako bi srpska vojska ušla da zaštiti srpski narod na sjeveru i tako ostvarila podjelu Kosova".

"Govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u UN, pojačano prisustvo Vojske Srbije u blizini granice sa Kosovom, grafiti 'Kad se vojska na Kosovo vrati', samo su neki od znakova koji su ukazivali na napade kao ovaj u Banjskoj", piše u saopštenju.

Helsinški odbor je naveo da je Srbija, "iako se krivac u Beogradu, koji je direktno odgovoran za ovaj napad, još ne zna, prešla crvenu liniju, koju, kako je dodao, Zapad ne može tolerisati.

Ocijenio je i da je "brutalna kampanja dehumanizacije kosovskih Albanaca i diskreditacija kosovskog rukovodstva od dolaska Aljbina Kurtija na vlast" radikaliozovala javno mnjenje u Srbiji, mobilšući, kako je ukazao, tako građane za nove sukobe.

Iz Helsinškog odbora navode da je "gotovo stvoren konsenzus u javnom mnjenju", koji definišu ne samo političari na vlasti i njihovi mediji, već i, kako ukazuju, većina akademske elite stavom da je Kurti isključivo odgovoran za neuspjeh svih pregovora.

Ocijenjeno je da su "kosovski Srbi, na koje Vučić pokušava da prebaci odgovornost, sve vrijeme njegovi taoci", kao što su, kako se navodi u saopštenju, Srbi u regionu bili taoci, a potom i žrtve" režima Slobodana Miloševića iz deveedesetih godina prošlog vijeka.

"Ukoliko Vučić zaista, kako tvrdi, nije znao šta se dešava, postavlja se pitanje ko je ključna figura u Beogradu", piše u saopštenju.

Dodaje se da je upad banjske grupe na sjever Kosova "ozbiljan pokazatelj u kojem pravcu stvari mogu krenuti" ukoliko se, kako se navodi, politika Zapada na Balkanu ne resetuje.

"Pozivamo zemlje Kvinte (SAD, Italija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija) da od Srbije dosljedno zahtijevaju sprovođenje već postavljenih zahtjeva – uvođenje sankcija Rusiji i priznanje Kosova, stoji još u saopštenju Helsinškog odbora.

(BETA)

17:21h

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je Evropsku uniju da izađe sa drugim saopštenjem i da osudi dan žalosti koji je Srbija objavila zbog tragičnih događaja na Kosovu ili "neće biti na istoj liniji sa njom".

On je tokom konferencije za medije sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem u Rimu, gdje boravi u službenoj posjeti, rekao da je nemoguće da podrže prvu izjavu EU o dijalogu Kosova i Srbije, a da nemaju drugu izjavu kojom osuđuju postupke Srbije.

U suštini, Rama kaže da prva izjava nema problema jer se odnosi na ono što je ranije rečeno.

Međutim, po njemu, proglašenje dana nacionalne žalosti od strane Srbije je neopravdano, neprihvatljivo i ti postupci moraju biti kažnjeni.

"Prvi put u najmanje poslednjih 10 godina, naš stav je u suprotnosti sa spoljnopolitičkom izjavom EU. Ovakav stav je povezan sa činjenicom da je izjava EU izjava koja sama po sebi nema problem, jer se odnosi na sve ono što je ranije rekao visoki predstavnik (EU Žozep) Borelj u vezi sa obavezama Kosova u vezi sa dijalogom, ali postoji veliki problem da to ne odgovara stvarnosti posljednjih dana", kazao je Rama.

Dodao je da je "nemoguće da se pridružimo EU, a da ne vidimo drugu izjavu koja se bavi problemom posljednjih dana, kada se dogodio dramatičan razvoj nakon što je kosovski policajac ubijen od strane kriminalne grupe koja je očigledno bila uključena u teror na sjeveru Kosova, nakon čega je uslijedilo proglašenje dana nacionalne žalosti u Beogradu".

(BETA)

17:00h

Britanski ministar za evropska pitanja Leo Dokerti danas je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima u Beogradu snažno osudio napade na Kosovsku policiju u blizini manastira Banjska i pozvao vlasti u Beogradu i u Prištini da zajedno rade na tome da se izvršioci privedu pravdi.

"Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da ohrabruje konstruktivno ponašanje u dijalogu Srbije i Kosova, kao ključ za regionalnu stabilnost i bezbjednost. Najoštrije osuđujemo nasilni napad na Kosovsku policiju 24. septembra i pozivamo vlasti u Beogradu i u Prištini da zajedno rade na tome da se izvršioci privedu pravdi", rekao je Dokerti, prenela je Britanska ambasada.

Dokerti je posjetio Beograd u sklopu regionalne turneje po Zapadnom Balkanu, a razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, kao i sa predstavnicima parlamenta.

Događaji od 24. septembra predstavljaju istinske rizike po regionalnu stabilnost. Oni proističu iz nekontrolisanog gomilanja oružja, i neuspjeha da se ostvari napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, čiji je cilj i da se sve zajednice osjećaju sigurno i bezbjedno, rekao je Dokerti.

On je pozvao Srbiju da u potpunosti sarađuje sa kosovskim vlastima i međunarodnim partnerima kako bi se odgovorni priveli pravdi, kao i da iskoristi svoj uticaj na sjeveru Kosova kako bi se de-eskalirale tenzije i obeshrabrilo dalje nasilje, kao i da se uzdrži od bilo kakvih poteza ili retorike koja bi zakomplikovala povratak dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

(BETA)

16:11h

Liga socialdemokrata Vojvodine (LSV)-Vojvođani saopštila je danas da se, kod sela Banjska na Kosovu dogodio teroristički napad i zatražila objelodanjivanje svih detalja s tim u vezi.

Ta stranka je u saopštenju osudila teroristički napad i pozvala nadležne državne organe da hitno upoznaju javnost sa detaljima ovog zločina.

"Javnost mora da zna ko stoji iza ovog napada, ko je organizator, a ko izvršilac", naveli su iz LSV.

Ocijenila je da bi brza istina o događajima u Banjskoj spriječila eskalaciju nasilja i nove tragične događaje.

(BETA)

15:24h

Predsjednik pokreta "Evropski put - Basta" Rade Basta zatražio je danas da se Beograd i Priština vrate dijalogu pod pokroviteljstvom članica Kvinta.

Basta je na društvenim mrežama pozvao na odgovornost političara i pomirenje Srba i Albanaca i ocijenio da država nije igračka da bi se pojedini političari iz vlasti njome igrali.

"Srbija je ozbiljna država. Najbolja politika je politika pomirenja na Balkanu", naveo je Basta.

(BETA)

15:08h

Vršilac dužnosti direktora kosovske policije za region sjever, Veton Eljšani izjavio je danas da cilj policije nije bio da ubije naoružane osobe u selu Banjska već da oslobodi teritoriju od "kriminalne grupe".

Obraćajući se medijima sa mjesta gdje se u nedjelju dogodio napad u kom je ubijen jedan pripadnik kosovske policije i najmanje troje Srba sa sjevera Kosova, Eljšani je rekao da će istraga o tom slučaju "potrajati".

"Planiranje policijskih službenika na mjestu događaja bilo je veoma dobro. Nemamo namjeru da ubijemo 30 ljudi. Cilj nam je da oslobodimo našu teritoriju od kriminalnih grupa. Ako je bilo povrijeđenih i žrtava to je bio dio procesa. Smatramo da smo uspjeli da sa što manje štete dođemo do cilja", rekao je Eljšani.

On je kazao da je i policiji interesantno zašto je selo Banjska "izabrano za napad" i šta je bila namjera grupe od oko 30 naoružanih Srba.

Eljšani je rekao i da su okončani pretresi i kontrole na području sela Banjska.

"Prilično smo dobro provjerili okolno područje ali postoji mogućnost da ima neeksplodiranih naprava i zato smatramo da opasnost još nije prošla iako smo našli veliku količinu naoružanja i opreme", rekao je Eljšani.

Dodao je da je policajac Afrim Bunjaku poginuo na glavnom putu kod mosta na kom su postavljene barikade.

"Tu je počela razmjena vatre, stigle su druge jedinice i sve je krenulo odatle", rekao je Eljšani i dodao da su tokom policijske akcije mještani Banjske bili "kooperativni".

On je dodao da je policija u tom selu djelovala "u koordinaciji" sa misijom Euleks i naveo da je kosovska policija spremna da reaguje ukoliko dođe do sličnih incidenata.

(BETA)

15:07h

Specijalno tužilaštvo na Kosovu saopštilo je danas da su juče oslobodili četvoricu osumnjičenih za slučaj u Banjskoj, jer nije bilo dovoljno dokaza za njihovu umiješanost u slučaj.

"Obavještavamo vas da su četiri osobe koje su uhapšene tokom akcije Kosovske policije, u selu Banjska u opštini Zvečan, daleko od mjesta događaja, juče puštene na slobodu od strane Specijalnog tužilaštva u nedostatku dokaza kosovske policije“, saopštilo je danas Tužilaštvo.

Kosovska policija uhapsila je osam osoba u vezi sa oružanim napadom koji se dogodio u nedjelju u Banjskoj u Zvečanu, od toga dvojicu napadača, četiri osobe za koje se sumnjalo da su bili logistička podrška preko radio veze i dvojicu u jednom ugostiteljskom objektu zbog sumnje da su imali veze sa napadom.

(BETA)

13:47h

Uz pune generalije i sliku, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja prvi je zvaničnik koji je potvrdio identitet jednog od trojice, prema dosadašnjim informacijama, ubijenih Srba tokom sukoba koji je u Banjskoj u nedjelju eskalirao nakon što je u zasjedi preko noći ubijen pripadnik Kosovske policije

Izuzev snimaka i pronađenih dokumenata potpredsjednika Srpske liste, Milana Radoičića, zbog kojih ga je ovaj ministar direktno povezao sa grupom koja je u nedjelju napala policiju, rekavši da je on bio zapravo njihov vođa, identitet jednog od trojice ubijenih – posebno Svečlji dokazuje uključenost države Srbije u „teoristički napad“ u Banjskoj, prenosi portal KoSSev.

A radi se o licu B.M. inače, kako tvrdi, licu koje je bilo tjelohranitelj aktuelnog  direktora Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina tokom njegove posjete Kosovu prije deset godina, u vrijeme kada je Vulin bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

„Juče smo kroz video-snimke bili svjedoci prisustva glavnog zločinca i vođe terorističke akcije Milana Radoičića. U međuvremenu, danas je potvrđeno da je jedan od ubijenih koji je bio i učesnik tog čina B.M, tjelohranitelj šefa srpske BIA Aleksandra Vulina tokom njegove posjete Republici Kosovo 2013. godine“.

Podsjeća na to da su i Radoičić i Vulin – na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država:

„Država Srbija je u potpunosti uključena u ovaj teroristički napad sa ciljem destabilizacije Republike Kosovo. Zbog toga već postoji formalna i strukturna veza umješanosti Aleksandra Vučića u napad na Banjsku i Zvečan 24. septembra: Milan Radoičić, kao potpredsjednik Srpske liste i tjelohranitelj Aleksandra Vulina, šefa BIA. Oba su takođe sankcionisana na američkoj crnoj listi. Obojica su među najbližim ljudima predsjednika Srbije“.

„Ove činjenice su još jedan dokaz da se namjere Srbije prema Republici Kosovo uopšte nisu promijenile od vremena Miloševićevog režima, bivšeg ministra propagande tog režima, sada predsjednika sadašnjeg režima u Srbiji. I najveći optimisti koji su do sada sami sebe lagali o promjenama u ovoj zemlji, vjerujem, ovih dana su se uvjerili u suprotno“, dodao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Ponovo se zahvalio Kosovskoj policiji na „neviđenom profesionalizmu“, naročito zbog toga što, istakao je, u cijeloj akciji od nedjelje – nije povrijeđen ni jedan civil.

12:29h

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputio je danas saučešće porodicama ubijenih u nedavnom oružanom obračunu grupe naoružanih Srba i kosovske policije u selu Banjska na sjeveru Kosova i Metohije.

Sinod je u saopštenju pozvao vjernike SPC da se "mole Gospodu za sve postradale, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji" i odbacio navode iz Prištine, djela međunarodne zajednice i "što je daleko tragičnije, iz Beograda" po kojima je Crkva prikazana kao "učesnik, čak i vinovnik" sukoba oko manastira Banjska.

"Cilj tih koji po svaku cijenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da SPC sa svojim vjernim narodom nestane sa Kosova i Metohije", stoji u saopštenju.

Sinod je uputio "molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu" episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, "braći sveštenicima, monasima i vjernicima".

"Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska Crkva će, gdje god da živi i pastirski djeluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebljivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji željeći da vam u i ovim teškim danima pruži utjehu, toplinu i nadu", piše u saopštenju.

Navodi se da se SPC "uvijek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji riješavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive" ali i da su za Crkvu, Kosovo i Metohija "neodvojivi dio države Srbije".

"SPC je, naročito velikim silama, mnogo puta ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku djecu. Posljednjih mjeseci hapšeni su ljudi, bez kakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posjedu Srba, ukratko, Кosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe", stoji u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

11:40h

Policija Kosova je u redovnom dnevnom izvještaju objavila da je tokom uviđaja u četiri kuće Srba u Banjskoj, kod Zvečana, prijavljeno oružje za koje vlasnici nisu imali dozvolu, kao i da postupak za njihovo ilegalno posjedovanja ide u redovnu proceduru.

U jednoj od kuća vlasnik je prijavio da posjeduje pušku "karabin" sa 87 metaka i vazdušnu pušku bez dozvole, a u drugoj vlasnik je takođe prijavio lovačku pušku sa 74 metaka, za koju nije imao važeću dozvolu.

U trećem slučaju je takođe pronađen karabin, bez metaka, koji nije imao dozvolu, dok u četvrtom slučaju vlasnik je takođe prijavio lovačku pušku i deset metaka.

Odlukom tužioca u sva četiri slučaja pronađeno oružje je oduzeto, a predmet se nastavlja u redovnom postupku.

(BETA)

11:34h

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da napad u Banjskoj svjedoči o opasnosti, svrsi i potencijalu, kako se izrazio, "srpskih kriminalnih i terorističkih grupa na sjeveru".

Kurti je na sjednici Vlade rekao da su u nedjelju narušeni suverenitet, integritet i nacionalna bezbjednost Kosova.

On je predložio svim građanima Kosova da se zahvale kosovskoj policiji gdje god ih sretnu.

Kurti
Kurtifoto: Screenshot/Youtube

"S obzirom na to, pokazala se izuzetna profesionalnost Kosovske policije i bezbjednosnih institucija uopšte. Dokazana je puna sposobnost zaštite Republike. To je najveći uspjeh od nezavisnosti, uspjeh koji nas sve čini ponosnim. Zato danas pozivam sve ovdje, sve građane Kosova, da se zahvale policiji u uniformi gdje god i kad god je vide", rekao je.

Dodao je da je u Banjskoj oduzeta količina naoružanja u vrijednosti većoj od pet miliona eura.

Prema njegovim riječima, napad je pokazao potrebu za većom međunarodnom saradnjom u zaštiti i kontroli granice sa Srbijom.

"A sa tim i potreba za otvorenim kažnjavanjem jasnim i konkretnim jezikom i zahtjevima međunarodne zajednice prema Srbiji", rekao je Kurti.

On je rekao da se nakon dokumentovanja učešća potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića u napadu na Banjsku pokazuje da je oživljavanje političkog pluralizma od vitalnog značaja za Srbe na Kosovu.

Ministar kulture Hajrula Čeku rekao je da je pored ubistva policajca Afrima Bunjakua oružani napad na Kosovo imao za cilj i narušavanje međuvjerskih i međunacionalnih odnosa, budući da je grupa koja je izvršila taj čin koristila manastir Banjska u Zvečanu, kojem je, kako je rekao, učinjena velika šteta.

Rekao je da Vlada čeka stvaranje neophodnih uslova da ekipe izađu na teren radi procene štete.

(BETA)

10:18h

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je sinoć oko 22.30 časova kamenovana srpska Osnovna škola "Braća Aksić" u Lipljanu.

"Ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti, a pojedini roditelji danas iz straha za njihovu bezbjednost nisu dozvolili mališanima da dođu u školu. Mještani su više nego zabrinuti zbog napada na ovu školu i novih incidenata koje albanski ekstremisti mogu da sprovedu osokoljeni agresivnom retorikom i politikom Prištine", navodi se u današnjem saopštenju.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju ističe da će preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu, ali da je "neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbjegli i predupredili bilo kakvi incidenti i Srbi osjetili bezbjednije".

(BETA)

09:31h

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, povodom oružanog sukoba na sjeveru Kosova u kome su u nedjelju ubijeni kosovski policajac i četvorica Srba, da je komunikacija srpskih vlasti sa KFOR-om po tom pitanju "na najnižem tehničkom nivou".

Vučević je za RTS rekao: "komunicramo sa Kforom, ne možemo prekinuti saradnju, ali taj nivo je bukvalno sveden na elementarni, tehnički nivo".

Povodom oružanog sukoba u nedjelju, 24. septembra, kod manastira Banjska Vučević je rekao da "ono što nam slijedi je tačno utvrđivanje svega što se desilo".

Istakao je da "od 1999. godine Srbija nema faktičku vlast na Kosovu i Metohiji", i da je "za naše organe teško da utvrde činjenice".

"Ono što smo čuli, vodi u pravcu da je Srbija pokretač ili sponzor ne znam kakvih terorističlkih akata", rekao je Vučević, koji je to negirao i dodao je da je ono što najviše brine jeste pozicija Srba na Kosovu i Metohiji, posebno na sjeveru koji je kosovski premijer Aljbin Kurti "proglasio zonom terorističkih aktivnosti".

On je rekao da je "ključno pitanje ko je dozvolio da kosovska policija, etnički čista, albanska, dođe na sjever Kosova i Metohije, što je suprotno Briselskom sporazumu".

"Srbija je osudila ubistvo albanskih policajca, mi ne želimo nikakve sukobe. Naravno da ono što se posle toga dešavalo bilo je užas, što su Srbi lovljeni kao zvijeri", kazao je Vučević.

Na pitanje da li je pozicija Beograda u pregovorima sa Prištinom nakon oružanog sukoba teža, Vučević je rekao da "svakako jjeste" jer se u međunarodnoj zajednici čuje narativ da je "Srbija pokrovitelj terorizma".

"Vjerujem da imamo snage da sačuvamo mir i vjerujem da ćemo sačuvati Srbe na Kosovu i Metohiji. Sve činjenice koje treba da nam pokažu i dokažu šta se tačno desilo u ranim jutarnjim satima 24. septembra je na nadležnim organima da utvrde, uz ograničavajući faktor da ne možemo da pristupimo terenu", rekao je Vučević.

O tome ko je organizator veće grupe naoružanih Srba koja je bila uključena u sukob sa kosovskom policijom kod manastira Banjska, Vučević je rekao da su "špekulacije". "Ne želimo da dajemo lake zaključke" jer će biti potrebno "pažljivo prikupiti sve činjenice", ocenio je ministar.

"Interesantan i čudan momenat je da je kosovska policija bila raspoređena za vatreno dejstvo za tako kratko vreme", rekao je Vučević.

Upitan o Sajmu naoružanja koji se održava u Beogradu, kazao je da je taj veliki sajam "u senci onoga što se desilo" pre tri dana. Pozvao je zainteresovane da ga posjete u četvrtak, kada je otvoreni dan za posjetioce.

Najavio je da će na Sajmu naoružanja u Beogradu sjutra biti potpisan "rekordan ugovor za naoružanje Vojske Srbije".

07:57h

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je za Radio televiziju Srbije (RTS) da je suštinska deeskalacija nove krize na Kosovu i Metohiji (KiM) povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa sjevera Kosova.

Ukazuje da se od početka eskalacije na sjeveru traži povlačenje specijalnih jedinica, jer njihovo prisustvo na sjeveru KiM pojačava tenzije i izaziva mnogo problema.

"Od kada je počela eskalacija na sjeveru govorimo – ljudi sklonite specijalne jedinice, ostavite međunarodno bezbjednosno prisustvo i garancije Kfora i tog Euleksa kakav god da je", kaže Odalović.

Ukazuje da je Euleks preuzeo dva stuba – pravosuđe i policiju i neselektivno ih prenio Prištini.

"I ovo što imamo danas je ustvari nešto što je Euleks trebao da radi i Kfor. Da podsjetim, kad je bila prošla eskalacija, Italijani su poslali 150 karabinijera. Znači, može ako hoće, znači sada nisu htjeli. Dozvolili su Kurtiju da radi ovo što je radio, tolerisali su ga. Ovo se može tretirati kao otpor Srba prema teroru koji Kurti sprovodi i na koji niko ne reaguje", navodi Odalović.

(RTS)

07:30h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne zna da li je potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić na snimku koji je objavio ministar policije Kosova, ali da je "očigledno" da to nije snimak od dana napada na sjeveru Kosova.

"Ne raspolažem bilo kakvim informacijama da li je on (Radoičić) na snimku ili ne, ja zaista ne znam", rekao je Dačić 26. septembra za Radio televiziju Srbije (RTS), navodeći da snimak "nije od toga dana" i da je riječ o "podvali".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja objavio je 26. septembra video navodeći da se na njemu vidi da je Radoičić bio među naoružanim osobama koji su se sukobili sa policijom Kosova u manastiru Banjska u opštini Zvečan na sjeveru Kosova.

"Oni stalno pokušavaju da govore da su to kriminalne grupe, a OVK su borci za slobodu. I ovi su borci za slobodu ako je već tako", rekao je Dačić.

Naveo je i da Kosovo "pokušava da dokaže i pokaže da su Milan Radoičić ili Zvonko Veselinović ti koji su sprovodili ove akcije".

"Oni bi najviše voljeli da su naišli i na (Milana) Mojsilovića (načelnik Generalštaba Vojske Srbije) jer im treba veza sa Beogradom. Oni hoće da kažu da neko to uvozi sa strane", rekao je Dačić.

On je rekao i da je kosovski premijer Aljbi Kurti "jedini krivac za sve što se desilo" i dodao da Beograd ne opravdava bilo kakve nasilne akcije.

"Žalimo zbog ubistva policajca, gubitka života Srba, što je došlo do takvog incidenta koji nije u interesu Srbije", rekao je Dačić.

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: