Ko je Milan Radoičić: Bio osumnjičen za ubistvo Olivera Ivanovića, Vučić ga otvoreno branio...

Radoičića je Američko ministarstvo finansija stavilo na crnu listu decembra 2021. godine zbog umiješanosti u međunarodni kriminal i korupciju

29200 pregleda 94 reakcija 15 komentar(a)
Radoičić, Foto: Screenshot/Youtube
Radoičić, Foto: Screenshot/Youtube

Milan Radoičić je potpredsjednik najveće partije Srba na Kosovu i biznismen, koga su vlasti u Prištini i Beogradu pominjale u potpuno drugačijem kontekstu.

Za Kosovo je "bjegunac" za kojim se traga, neko ko "kontroliše srpske kriminalne grupe na sjeveru", te "stoji iza nemira i kriza" u tom regionu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ga je, sa druge strane, opisao kao nekoga ko "čuva Srbiju na Kosovu" i "prvi stoji na braniku" Srba na sjeveru Kosova.

Radoičića je Američko ministarstvo finansija stavilo na crnu listu decembra 2021. godine zbog umiješanosti u međunarodni kriminal i korupciju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja optužio je Radoičića da je organizovao i učestvovao u napadu na policiju Kosova 24. septembra, kada je ubijen jedan policajac. U prilog svojim tvrdnjama, Svečlja je 26. septembra objavio i video snimak uz navode još to "jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo".

Kako se čulo za Milana Radoičića?

Milan Radoičić je inače rođen u Đakovici na jugozapadu Kosova.

Pravosudnim organima u Srbiji poznat je od 2011. godine. Tada je protiv njega i Zvonka Veselinovića, drugog biznismena sa sjevera Kosova, podignuta optužnica za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga.

Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa sjevera Kosova da uklone barikade. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016. godine.

Tako je Milan Radoičić kao slobodan čovjek započeo poslovanje u Srbiji.

Suvlasnik je građevinske firme INKOP iz Ćuprije sa braćom Veselinović u kojoj ima 40 posto vlasništva.

INKOP je kupio posljednjih godina takođe građevinske firme Novi Pazar – put i Betonjerku Aleksinac.

U vlasništvu INKOP-a je i hotelijerska firma Dolly Bell koja ima hotel Grej na Kopaoniku.

Veze sa kosovskim vlastima

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj je Radoičića 2017. godine pominjao kao čovjeka sa sjevera Kosova "koji se pita za sve".

Prema navodima nekih medija, Radoičić se 2017. sastao sa liderom Alijansa novo Kosovo Bedžetom Pacolijem.

Objavljena je fotografija na kojoj je Pacoli bio u društvu predsjednika Srpske liste Gorana Rakića i Radoičića na luksuznoj jahti u Crnoj Gori.

Takođe, 2018. godine, Radoičića je u svom kabinetu primio tadašnji premijer Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je priznao i da je jednom prilikom sa njim bio kod bivšeg predsjednika Kosova Hašima Tačija u kabinetu.

I sam Radoičić je govorio o svojim kontaktima sa kosovskim zvaničnicima. On je u martu 2019. za Televiziju Klan Kosova rekao da se sastajao sa Tačijem i Haradinajem.

"Sreo sam se sa obojicom, a sreo sam se i sa drugima. Obećali su Srbima kule i gradove, da će oni biti na njihovoj a ne na drugoj strani. Ali, srpske vitalne interese ne možemo da narušavamo", rekao je Radoičić.

Milan Radoičić je potpredsjednik Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, postao je nekoliko mjeseci nakon ubistva srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića. Mandat mu je produžen u julu 2021.

Nedavno pominjanje Radoičića u Skupštini Kosova dovelo i do tuče među poslanicima jula ove godine.

Do toga je došlo usljed oštrih kritika opozicije nakon objavljivanja audio snimaka u kojima se spominje da je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari Ljilja razgovarala sa Milanom Radoičićem.

Raniji pokušaji hapšenja Radoičića na Kosovu

Policija Kosova je dva puta pokušala da uhapsi Milana Radoičića na osnovu dvije različite potjernice ali bezuspješno.

Prvi put je akcija izvedena 23. novembra 2018. godine sa ciljem hapšenja Radoičića kao osumnjičenog za ubistvo srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića. Tada je uhapšeno nekoliko osoba ali Milan Radoičić se nije nalazio u svom stanu.

Potom se saopštenjem javnosti obratio i sam Radoičić uz navode da "nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića", te "da su došli u njegov stan samo sa jednim ciljem – da ga ubiju".

Takođe je poručio i da i se neće predati kosovskoj policiji, a povodom spekulacija o tome gdje se nalazi, napisao je: "Reći ću samo da sam blizu, da čekam i posmatram".

U međuvremenu je kosovsko tužilaštvo 2019. raspisalo potjernicu za Radoičićem jer se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića ali je ona 2021. povučena bez ikakvog obrazloženja.

Početkom februara 2022. godine Milan Radoičić je uspio da izbjegne hapšenje i po drugi put tako što je pobjegao sa graničnog prelaza Brnjak na sjeveru Kosova. Policija Kosova je tada saopštila da su Radoičića zamolili da parkira vozilo radi dalje istrage, a da se on potom automobilom brzo udaljio nazad ka teritoriji Srbije.

Zbog tog događaja su tri pripadnika Policije Kosova suspendovana.

Tada je za Radoičićem ponovo raspisana potjernica koja je i dalje na snazi.

Poruke Radoičića i prisustvo na barikadama

Početkom jula 2022. Milan Radoičić se obratio javnosti video porukom iz okoline Leposavića, jedne od četiri opština na sjeveru Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Mom narodu na sjeveru, a i svim Srbima, samo da kažem, a i onima drugima, tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači. Jer odavde nazad nema, živjela Srbija", rekao je Radoičić.

Poručio je da "pravi teror nad srpskim narodom tek počinje".

Već krajem istog mjeseca Radoičić je prisustvovao barikadama koje su podigli lokalni Srbi zbog odluke Vlade da izdaje potvrde za ulaz na Kosovo sa srpskim ličnim dokumentima i ukine registarske oznake koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Tako nešto je potvrdila njegova Srpska lista nakon optužbi kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje da je ta partija "politički obezvrijeđena" i da sarađuje sa kriminalnim grupama".

"Radoičić se pridružio na protestima i bio sa građanima i rukovodstvom Srpske liste svo vrijeme, na opšte oduševljenje svih prisutnih koji su se tada osjetili sigurnije i zaštićeno, jer je, kao i uvijek kada je teško bio sa njima, vodeći računa o bezbjednosti i sigurnosti svakog", naveli su.

Kako je pominjan u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno je stajao u odbranu Milana Radoičića uz navode da je on jedan od onih "koji čuvaju Srbiju na Kosovu".

Predsjednik Srbije je, pozivajući se na informacije Bezbjednosno informativne agencije, redovno tvrdio da Radoičić nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića.

"Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima ne može uvijek da se ponosi i kojima niko od nas nije srećan, bio uvek prvi na braniku Sjeverne Mitrovice", rekao je Vučić 2018. za RTS.

Potom je septembra 2021. tvrdio i da nikada nije razgovarao sa potpredsjednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

"Sa Milanom nikada nisam razgovarao, osim ako je bio prisutan na sastancima kada sam prenosio poruke ljudima sa Kosova, pa su tu sjedjeli i ljudi iz Srpske liste", rekao je Vučić.

Radoičić je bio prisutan na gotovo svim sastancima Srpske liste sa srpskim zvaničnicima iz Beograda.

Pod američkim i britanskim sankcijama

U decembru 2021. Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo je Radoičića, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, njegovim bratom Žarkom i još deset osoba povezanih s njima.

U pojašnjenju je navedeno da je Radoičić bio zamjenik Zvonka Veselinovića i vođa organizovane kriminalne grupe, kada je Veselinović otišao u penziju. Takođe, rečeno je da je Radoičić odgovoran za šverc oružja Veselinovićevoj organizovanoj kriminalnoj grupi. Radoičić se nije izjasnio na ove optužbe.

Prema američkim vlastima, Veselinovićeva kriminalna grupa je umiješana u opsežnu šemu podmićivanja, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbjednosnim zvaničnicima, koji omogućavaju ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Godinu dana kasnije, 2022., Radoičić je takođe sankcionisan od strane Ujedinjenog Kraljevstva, kao dio svoje šeme za borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

Bonus video: