Poslanik iz BiH Zildžić se nakon presude u Srbiji pojavio na sjednici parlamenta u Sarajevu

Zildžića je prošle sedmice uhapsila granična policija Srbije na prelazu Bajina Bašta nakon što je kod njega pronađen pištolj

6901 pregleda 3 komentar(a)
Zildžić, Foto: Printscreen YouTube
Zildžić, Foto: Printscreen YouTube

Salko Zildžić, poslanik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, došao je 27. septembra na sjednicu nakon što je u Srbiji osuđen na uslovnu jednogodišnju kaznu kućnog pritvora.

Zildžića je prošle sedmice uhapsila granična policija Srbije na prelazu Bajina Bašta nakon što je kod njega pronađen pištolj. Ovaj poslanik Stranke demokratske akcije osumnjičen je za krivično djelo "nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija"

Zildžić je 22. septembra sklopio sporazum o priznanju krivičnog djela s Višim tužilaštvom u Užicu. Tri dana poslije, Viši sud je prihvatio sporazum, donio presudu i pustio Zildžića iz pritvora u Istražnom zatvoru u Užicu. Minimalna kazna za to krivično djelo u Srbiji je dvije godine zatvora.

Zildžić je na konferenciji za medije 27. septembra u Sarajevu kazao da će se, kad iz Srbije dođe pravosnažna presuda, u BiH "boriti za svoja prava". Više puta je ponovio da "nije nikakav kriminalac".

"Ja nisam po zakonima BiH učinio nikakvo krivično djelo, po zakonima Srbije jesam", kazao je Zildžić.

Također, više puta je ponovio da je "previdio" da pištolj, za koji ima dozvolu, nije ostavio u stanu u Sarajevu, "a svako može pogriješiti".

"Pištolj imam od 2009. godine. Volim da pucam kad imam za to vrijeme i jedno vrijeme sam posjećivao klubove streljaštva. S druge strane mi treba za zaštitu. Vidite kakva su vremena? Volim da imam mogućnost da branim sebe i svoju porodicu", kazao je Zildžić.

Dodao je da je "od građana dobio mandat" te da će, "ako ga po zakonu BiH budem morao vratiti, ja ću naravno to da uradim".

Zildžić je kazao kako kod njega nije pronađena počasna iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te da je "možda u medije plasirana neka slika iz Viber grupe 'državna bezbjednost' gdje ima nas pet-šest prijatelja, zezamo se, da nisu odatle nešto izvukli", budući da mu je mobitel izuzet u Srbiji zbog vještačenja.

Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine su za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazali da još nisu dobili presudu iz Srbije protiv Zildžića te da je očekuju uskoro.

"Obavijesti o osuđenim državljanima Bosne i Hercegovine, Republika Srbija kao i sve druge države potpisnice Evropske konvencije o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima dostavljaju BiH bez posebnog zahtjeva, s tim da se iste dostavljaju periodično", rečeno je za RSE iz Ministarstva pravde BiH.

Šta predviđa Izborni zakon BiH nakon što Srbija pošalje presudu?

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je kazao da izabranom zvaničniku prestaje mandat prije vremena na koji je izabran danom podnošenja ostavke, danom smrti ili danom prelaska na funkciju koja je u suprotnosti s zakonodavnom funkcijom.

"Mandat prestaje i ako je izabrani zvaničnik pravosnažno osuđen na zatvor od šest mjeseci i duže", kazao je Arnautović za RSE.

Arnautović je dodao da bi Ministarstvo pravde BiH "trebalo da primijeni odredbe Zakona o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i pribavi dokumentaciju iz Srbije".

"Sve što je došlo do Centralne izborne komisije, došlo je iz medija, međutim, državni organ kao što je CIK BiH, ne može na osnovu toga postupati. Čekamo dokumentaciju i vidjet ćemo o kakvom se aktu uopće radi kako bismo mogli donijeti odgovarajuću odluku", rekao je Arnautović.

Salko Zildžić je poslanikStranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH.

Pored toga obavlja i funkciju predsjednika Gradskog odbora SDA u Tuzli. Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih ove stranke, koja je nakon izbora održanih u oktobru 2022. u opoziciji.

Bonus video: