Mještani Banjske u strahu, traže objašnjenje

Više članica EU traži mjere protiv Srbije ako se utvrdi povezanost sa napadom na Kosovu, ambasador SAD kazao da je zaplijenjena oprema “vojne klase koja nije dostupna običnom građaninu”

23373 pregleda 275 reakcija 17 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Borba između policije i naoružanih napadača pretvorila je u nedjelju mirno selo Banjska, u opštini Zvečane na sjeveru Kosova, u ratnu zonu, kazali su juče policija i mještani u prvim izjavama o sukobima koji su šokirali region. Kosovske vlasti juče su, prvi put nakon četvorodnevne blokade, dozvolile novinarskim ekipama da uđu u Banjsku.

“Na glavnom putu, kojim ste vi došli, ubijen je moj policajac. Na njega je pucano i ubijen je. Cijela oblast koju ovdje vidite je korištena kako bi na nas pucali i zasipali minobacačkom paljbom”, kazao je za Rojters Veton Eljšani, komandir policije na sjeveru Kosova.

“Istraga će duže potrajati jer nas zanima zašto je upravo ovo mjesto izabrano i koji je bio cilj napadača, što su pokušavali da postignu”, kazao je Elšani.

Kosovske vlasti tvrde da su desetine naoružanih muškaraca u nedjelju upale u pravoslavni manastir prije nego što je kosovska policija preuzela kontrolu nakon sukoba u kojima su stradala trojica napadača i jedan policajac. Naknadno je, kako su objavili mediji, nađeno tijelo još jednog napadača.

Kosovske vlasti tvrde da je većina napadača uspjela da se iskrade iz manastira i pobjegne.

foto: Rojters

Stanovnik Banjske Radosav Marković kazao je za Rojters da su mještani ozbiljno doživjeli sukobe i da je izgledalo kao “ratno stanje”. “Ja sam u velikoj mjeri optimista da će sve biti kao nekada, da ćemo živjeti bez straha, voditi normalan život i da nećemo morati da odemo”, kazao je on.

“Preplašeni smo, treba neko da nam kaže šta je bilo”, izjavila je jedna mještanka za Radio Slobodna Evropa (RSE). “Ni kad je rat bio nije bilo ovako, prvi mrak i svi smo u kući”, dodala je ona.

Drugi mještanin je kazao da je njega i njegovu porodicu u noći sa subote na nedelju probudila pucnjava. “Grmjelo je sa svih strana”, kazao je on za RSE. “Nijesmo imali pojma šta se dešava. Samo sam čekao da neko upadne u kuću. To je užas”.

Policija je upozorila građane da pri kretanju kroz Banjsku budu oprezni i da, iz bezbjednosnih razloga, izbjegavaju planinske predjele, prenio je KoSSev. Naglasili su i da pored toga što je policijska operacija u selu zvanično završena, i dalje postoji opasnost od neeksplodiranih eksplozivnih naprava.

Do sada je protiv trojice muškaraca podignuta optužnica za učešće u napadu. Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost niti objasnila motive napada. Specijalno tužilaštvo na Kosovu saopštilo je juče da su juče, zbog nedostatka dokaza, oslobodili četvoricu osumnjičenih.

Juče nije bilo mnogo vidljivih dokaza o razmjerima borbe u nedjelju, osim rasutih čaura municije za automatsko oružje. Teško naoružana kosovska policija sa puškama zauzela je pozicije pored oklopnih vozila, prenio je Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja juče je objavio da je među ubijenim napadačima u Banjskoj i Bojan Mijailović koji je, po njegovim riječima, 2013. godine prilikom posjete Aleksandra Vulina bio jedan od njegovih tjelohranitelja.

“Juče smo kroz video-snimke bili svjedoci prisustva glavnog kriminalca i vođe terorističke akcije Milana Radoičića. U međuvremenu, danas je potvrđeno da je jedan od ubijenih Bojan Mijailović, tjelohranitelj šefa srpske BIA Aleksandra Vulina tokom njegove posjete Republici Kosovo 2013. godine”, napisao je juče Svečlja na Fejsbuku, ponovivši optužbe da je vođa napada potpredsjednik Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Ocijenio je da to “dokazuje da je država Srbija u potpunosti uključena u taj teroristički napad sa ciljem destabilizacije Kosova”, prenijela je Beta.

Svečlja je juče takođe objavio papir koji je, kako je kazao, potvrda koju je Vojska Srbije dala grupi povodom predaje bacača granata, a što je zvanični Beograd demantovao.

Petar Petković
Petar Petkovićfoto: Beta/AP

Portal KoSSev je prenio da je Svečlja predstavio papir koji liči na listu pakovanja iz sanduka, odnosno navodni dokument koji je izdat sa štoka vojske sa oznakama M93.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Beogradu Petar Petković sinoć je to negirao i odbacio, kao i sve ranije navode Svečlje o oružanom sukobu Srba i policije Kosova.

Petković je izjave i objave Svečlje nazvao "lažima", te naveo da je "potpuna neistina" da su u sukobu u Banjskoj učestvovali Srbi iz centrale Srbije.

"Već četvrti dan nastavlja da laže kako su u događajima u selu Banjska učestvovali Srbi iz centralne Srbije što je potpuna neistina", naveo je Petković u saopštenju.

Ocijenio je da je namjera Svečlje "da Beograd optuži za navodnu umiješanost u ta dešavanja" koja je, kako je naveo, "svojom antisrpskom politikom proizveo Aljbin Kurti".

Petković je negirao da je papir koji je Svečlja objavio "nekakav dokaz o umiješanosti Vojske Srbije u događaje iz Banjske".

Dodao je da "to nije papir ni o kakvoj primopredaji oružanog sredstva", već je reč o "običnom tehničkom listu" i kako je naveo, "nije nikakav revers o zaduženju sredstva".

"Isto je tako Svečlja lagao za preminulog Srbina u Novom Pazaru, da je Milan Radoičić smješten na VMA (u Beogradu), da je u Banjskoj zaplijenio navodno vozilo Žandarmerije", rekao je Petković.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer je kazao da je oprema koju su kosovske vlasti zaplijenile, uključujući raketne bacače, mine i oklopni transporter, oprema "vojne klase koja nije dostupna običnom građaninu"

Sjedinjene Države su zaključile da je napad u nedjelju imao za cilj da destabilizuje region i upozorile na potencijalnu dalju eskalaciju između dugogodišnjih neprijatelja, objavio je juče “Politiko”. “Znamo da je to bilo koordinisano i sofisticirano”, rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer za briselski portal. On je naveo da se čini da su naoružani ljudi prošli vojnu obuku.

“Količina oružja sugeriše da je ovo bilo ozbiljno, sa planom da se destabilizuje bezbjednost u regionu”, dodao je. Hovenijer je rekao i da SAD tek treba utvrde da li je Srbija odgovorna za napad, kako tvrdi Kosovo, ali je dodao da je oprema koju su kosovske vlasti zaplijenile, uključujući raketne bacače, mine i oklopni transporter, oprema “vojne klase koja nije dostupna običnom građaninu”.

On je naveo da SAD nemaju razloga da sumnjaju da oružje i druga oprema koju je kosovska policija predstavila na konferenciji za novinare u ponedjeljak nije ono što je pronađeno na licu mjesta.

Ukoliko se dokaže povezanost države SRbije sa napadima u Banjskoj ili uloga u slanju oružja nađenog tokom policijske akcije na teritoriji Kosova mnoge zemlje članice Evropske unije (EU) traže uvođenje mjera protiv Srbije, naveli su diplomatski izvori RSE, bez preciziranja o kojem broju država se radi.

Na sastanku Komiteta za politiku i bezbjednost koji čine ambasadori država članica EU preksinoć se raspravljalo o novonastaloj situaciji na Kosovu. “Ono što se desilo u nedjelju na sjeveru Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu sa lica mjesta, mijenjaju igru”, rekao je izvor iz EU.

Sastanku je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kao i predstavnici evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks. Zemlje članice su, na ovom sastanku, osudile napad na kosovsku policiju i zatražile da se nastavi istraga o tome šta se tačno desilo u Banjskoj i da se otkriju sve činjenice. Izvori RSE, upućeni u sastanak su spomenuli da su ambasadori nekih država članica zahtijevali da EU ima “balans” u pristupu Kosovu i Srbiji. Zahtjev o uravnoteženom pristupu je bio prisutan na raznim sastancima na nivou EU i prije napada u Banjskoj.

Naime, neki diplomatski izvori RSE su i ranije upozoravali da je “više od polovine” država članica zahtijevalo od EU posrednika da se ne može samo Kosovo smatrati odgovornim za eskalaciju situacije na sjeveru.

Bonus video: