Vučić gubi kontrolu na sjeveru Kosova?

Ako lokalni polukriminalni akteri vuku konce unutar srpske zajednice, to je problem i za Evropsku uniju, kaže analitičar Dimitar Bečev

30957 pregleda 123 reakcija 25 komentar(a)
Vučić, Kurti, Borel i Lajčak u Briselu 14. septembra, Foto: Beta/AP
Vučić, Kurti, Borel i Lajčak u Briselu 14. septembra, Foto: Beta/AP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je do prije pet dana bio u udobnoj poziciji. U očima pregovarača Evropske unije i Sjedinjenih Država uključenih u napore za rješavanje kosovskog problema, on je bio taj koji se ponašao odgovorno.

Na posljednjoj rundi pregovora 14. septembra, srpski lider je prihvatio nacrt sporazuma za autonomiju Srba koji su predložili šef diplomatije EU Žozep Borel i njegov izaslanik za Balkan Miroslav Lajčak. Premijer Kosova Aljbin Kurti je bio taj koji ga je odbio. Brisel je do tada već bio toliko frustriran Kurtijevom tvrdoglavošću da je razmatrao uvođenje sankcija Kosovarima, piše Dimitar Bečev, gostujući saradnik Karnegi Evropa i ekspert za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu.

Zapadnim prijestonicama se nije svidjela ni Kurtijeva odluka da pošalje policiju za suzbijanje nereda i specijalne snage u sjeverne opštine sa srpskom većinom da postave gradonačelnike koje je izglasalo manje od dva odsto lokalnog stanovništva. Bečev kaže da SAD nisu bile oduševljene i da je postojala prigušena pohvala za Vučića, koji je takođe preuzeo zasluge za navodnu dostavu municije Ukrajini - putem trećih zemalja - kao i za približavanje smjeni šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Međutim, događaji od 24. septembra su sve to promijenili.

Kosovska policija se borila sa 30 teško naoružanih Srba koji se su zabarikadirali u manastiru u selu Banjska. U pucnjavi je ubijen jedan policajac i trojica napadača. Policija je privela šest Srba i zaplijenila veliku količinu oružja iz obližnjeg manastira Banjska. Ostatak grupe se izgleda povukao u Srbiju, moguće nakon pregovora sa vlastima, navodi Bečev. On smatra da je ovaj incident preokrenuo situaciju na Vučićevu štetu.

Vučić rizikuje da od promotera regionalne stabilnosti bude viđen kao neko ko narušava mir, ako ne i ratni huškač

Kurti je prozvao Vučića kao glavnog krivca za smrtonosni događaj. "Organizovani kriminal sa političkom, finansijskom i logističkom podrškom zvaničnog Beograda napada našu državu", napisao je na društvenim mrežama. Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je rekao da je količina oružja koja je nađena u manastiru oprema za nekoliko stotina napadača. Vučić je rekao da Kurti snosi odgovornost za krvoproliće.

Dodajući ulje na vatru, vlada Srbije je proglasila 27. septembar za dan žalosti, kaže Bečev, pitajući se da li Beograd zapravo priznaje da stoji iza napadača koje Priština opisuje kao teroriste. "Suština je u tome da Vučić rizikuje da od promotera regionalne stabilnosti bude viđen kao neko ko narušava mir, ako ne i ratni huškač", kaže Bečev.

On navodi da je jedna od teorija koje kruže u Beogradu da lideri kosovskih Srba žele da se oslobode Vučićeve čvrste kontrole, iz čega proizilazi da je Srbija uvučena u eskalaciju koju nije izabrala.

Kosovski policajci u selu Banjska
Kosovski policajci u selu Banjskafoto: Beta/AP

Kosovske vlasti ispituju ulogu potpredsjednika Srpske liste Milan Radoičića. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja prikazao je snimke dronom rekavši da se na njima vidi Radoičić naoružan u Banjskoj. Prema navodima kosovskih bezbjednosnih vlasti, Radoičić je organizovao i učestvovao u napadu na policiju. Radoičić je, međutim, misteriozno nestao iz manastira zajedno sa većinom napadača. Postoje spekulacije da je povlačenje dogovoreno, uz posredovanje američkih ambasada između kosovskih snaga reda i dobro naoružanog srpskog kontingenta, navodi Bečev.

Vučić je rekao da se Radoičić nalazi u Srbiji i da će biti saslušan.

"Međutim, ako se potvrdi priča o tome da je Radoičić djelovao samostalno, to će značiti da je Vučić izgubio kontrolu nad svojim bivšim posrednicima koji sada uništavaju čitavu strukturu koju je izgradio. Militantni nacionalizam koji Vučić gaji sada je izrodio snage koje više ne može obuzdati. Moćnik možda popušta lokalnim igračima koji su ranije tražili njegovu zaštitu", kaže Bečev.

Jedna od teorija povodom tragičnih događaja na Kosovu je da lideri Srba žele da se oslobode kontrole Beograda

On ističe da je u slučaju da ljudi poput Radoičića vuku konce unutar srpske zajednice na sjeveru Kosova, to problem za Vučića, ali i za EU, koja pokušava da izdejstvuje sporazumno rješenje na Kosovu.

"Ako Beograd ne bude u koordinaciji sa lokalnim Srbima, Brisel je u problemu. Lokalni polukriminalni akteri nemaju nikakvu motivaciju da prihvate bilo koji plan EU za rješenje. Oni profitiraju od statusa kvo i vjerovatno će se boriti svim sredstvima da ga očuvaju. Vučić je pod prijetnjom da postane nevažan, što bi moglo okončati dijalog u Briselu", navodi se u analizi koju je objavio Karnegi Evropa.

Bečev kaže da u svjetlu rata u Ukrajini, EU radi na tome da riješi status Kosova jednom za svagda. Tome su se približili Ohridskim sporazumom u martu 2023, koji na kraju nisu potpisali ni Kurti ni Vučić.

Što je više nasilnih incidenata, manje su šanse da će Beograd i Priština napraviti kompromis. Brisel bi trebalo da pojača pritisak na obje strane da sklope sporazum

Sada postoji još jedna mini-kriza koja zaokuplja pažnju EU. "Sve dok ove ponavljajuće krize budu dominirale naslovnicama, Borel i drugi u Briselu će igrati "udari krticu", tj. suzbijati nasilje tu i tamo, sprečavati izbijanje još većeg sukoba i držati Srbe i Albance razdvojenima", ocijenio je Bečev.

"Velika nagrada - priznanje Kosova od strane Srbije u zamjenu za neki oblik autonomije za Srbe - ostaje, kao i ranije, van domašaja. Što se više takvih incidenata događa, to je manje vjerovatno da će Srbija i Kosovo biti spremni ili u mogućnosti da postignu kompromis. EU neće moći da riješi problem, možda samo da ga drži pod kontrolom. Taj negativni scenario je vrlo vjerovatan i zato Brisel mora da uloži sve napore i izvrši pritisak na Srbiju i Kosovo kako bi se rukovali, finalizovali i sproveli sporazum. EU mora zadržati svoj fokus na toj nagradi", zaključuje Bečev.

Srbija će istražiti ubistvo policajca

Srbija će istražiti događaje koji su doveli do okršaja u manastiru, rekao je juče Vučić i ponovo negira bilo kakvu umiješanost njegove vlade u incident.

On je u intervjuu za Rojters rekao da Beograd osuđuje ubistvo policajca i dodao da će Srbija "pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima" i istražiti osumnjičene.

Vučić tokom intervjua za Rojters
Vučić tokom intervjua za Rojtersfoto: Reuters

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad niti su poznati motivi napadača.

Vučić je negirao navode kosovske predsjednice Vjose Osmani da je Beograd podstakao nasilje, rekavši da Srbija ne bi imala koristi od toga jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

"Zašto bi to bilo od koristi za Beograd? Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju gradimo godinu dana? Da ovo uništimo za jedan dan? ... Srbija ne želi rat", rekao je Vučić.

On je obećao da će Srbija istražiti porijeklo oružja koje je kosovska policija zaplijenila nakon incidenta.

Predsjednik Srbije je rekao i da će Milan Radoičić dobiti poziv tužioca.

Bonus video: