BLOG Stejt department: Blinken rekao Vučiću da odgovorni za napade, koji su sad u Srbiji, moraju odgovarati

Vašington traži da Srbija povuče trupe sa granice, Kurti optužio Vučića da je naredio napad u Banskoj, rekavši da je Radoičić "samo egzekutor"

75720 pregleda 62 reakcija 62 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2023. 22:10h
Završeno
22:07h

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakao važnost deeskalacije tenzija sa Kosovom nakon nedavnog nasilja i smrti kosovskog policajca, saopštio je Stejt department.

„Sekretar je istakao da odgovorni za napade koji su sada u Srbiji moraju da odgovaraju“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Izmjena: 22:12h
21:44h

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je isplanirao i naredio napad na sjeveru Kosova 24. septembra.

"Milan Radoičić, čelnik Srpske liste, samo je egzekutor nedjeljnog napada na sjeveru Kosova, dok ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić isplanirao i naredio", kazao je Kurti u razgovoru za Al Džaziru.

Kazao je da Vučić "voli rat": "On želi rat, on hoće rat, jer on hoće Republiku Srpsku na Kosovu".

On je naveo kako „u Beogradu danas za predsjednika imate malog Putina“, te kako su napadači u selu Banjska u nedjelju imali opremu koja je proizvedena u Srbiji i koja se ne može kupiti na slobodnom tržištu.

Na pitanje da li veruje Milanu Radoičiću da je sam organizovao napad, Kurti je rekao da je Radoičić dobio logističku, vojnu opremu i pripremu od Beograda, „a takođe je dobio i političke naredbe od Vučića“.

"Ima bezbroj fotografija gdje je Milan Radoičić blizu Vučiću na raznim sastancima u Beogradu i meni nije uopšte nikakva sumnja da je Radoičić samo egzekutor. Onaj koji je planirao i naredio ovaj teroristički, zločinački napad na našu državu, da bi prekršio naš teritorijalni integritet, nacionalnu sigurnost i državnu bezbjednost, jeste niko drugi no predsjednik Vučić.  Znate, oni pokušavaju da nas vremoplovom vrate u devedesete, kad smo imali Miloševića i Arkana. Sada, Slobodan Milošević je Aleksandar Vučić, dok Željko Ražnjatović Arkan jeste ovaj Milan Radoičić, koji je inače veoma poznat po raznim zločinima po Kosovu, pogotovo na sjevernom dijelu, ali i krijumčarenju tamo“, rekao je Kurti.

Upitan šta onda misli da je bio krajnji cilj napada u nedjelju, rekao je:

„Oni su htjeli da u manastir Banjska uđe naša policija, pa potom da po svijetu dijele fotografije gdje se vide meci po zidovima manastira. To se nije desilo, jer je naša policija veoma jaka i veoma profesionalna i oni su pobjegli. Trojica terorista su ubijena od strane naše policije, nekoliko njih je zatvoru, a mi želimo ekstradiciju onih drugih koji su pobjegli, jer oni su sada u Srbiji, neki po bolnicama tamo, a neki možda i slobodni građani“, dodao je.

Kako je rekao, oni moraju da se suoče „sa licem pravde" na Kosovu.

Na pitanje kako su izašli iz kruga manastira, premijer Kosova kaže da je teren tamo veoma brdovit.

„Još istraživanja nisu dala svoju posljednju riječ, pa da mi znamo koliko tačno su bili tu, ali naše preliminarne informacije govore da su oni jedna grupa od najmanje 30 ljudi. Mi dosta njih poznajemo, iako su imali maske, jer su oni postavili 16 borbenih barikada u decembru prošle godine. To su isti koji su takođe ranjavali vojnike KFOR-a, našu policiju i novinare krajem maja ove godine. Mi poznajemo, to su Severna brigada i Civilna zaštita, ali pod direktnom kontrolom i vođstvom službenog Beograda. Znači, ove paramilitarne formacije imaju i svoju opremu i pripremu od Srbije, ali takođe, od države Srbije dobijaju i naredbe, kao što je bilo ove nedjelje, za destabilizaciju Kosova“, rekao je Kurti.

Kazao je da još prikupljaju informacije, ali i iznio podatak da su zaplijenili pet miliona (eura) vrijednosti municije i oružja i da je "sve to proizvedeno u fabrikama Sloboda i Zastava u Srbiji".

Kurti je rekao da su ručni bacači, mitraljezi koji su zaplijenjeni proizvedeni u Srbiji i da se ne mogu naći na tržištu. "Očigledno da je Vojska Srbije dala ovim paravojnim informacijama", tvrdi Kurti.

21:19h

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je prebacilo komandovanje jednog bataljona vojske u nadležnost NATO-a, kako bi pružili podršku na Kosovu, ukoliko je potrebno, prenio je Rojters.

"Zbog trenutne situacije na Kosovu, prebacili smo komandovanje Prvim bataljonom Kraljevskog puka princeze Velsa, koji je rezervna snaga za KFOR, u nadležnost NATO-a kako bi pružio podršku, ukoliko je potrebno", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

20:44h

Koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država(SAD) Džon Kirbi (John Kirby) izrazio je zabrinutost Vašingtona zbog, kako je rekao, "velikog razmještanja" srpskih trupa duž granice sa Kosovom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Pratićemo veliko srpsko raspoređivanje duž granice sa Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije", rekao je Kirbi tokom razgovora sa novinarima 29. septembra.

On je rekao da je i američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) tokom razgovora koji je vodio ranije tokom dana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zatražio da Srbija smanji tenzije.

19:21h

Ministar kosovske policije Dželjalj Svečlja objavio je video snimke vile sad već bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića na obali jezera Gazivode i tom prilikom ga nazvao "Pablom Eskobarom regiona".

17:49h

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je policija, po nalogu Suda, i u saradnji sa misijama Euleks i Kfor, na pet mjesta danas oduzela "određene materijalne dokaze", u vezi, kako je navelo, s "terorističkim napadom" u nedjelju ujutro u selu Banjska.

Tužilaštvo je saopštilo da je jutrošnja akcija sprovedena na osnovu naredbe za pretres imovine osumnjičenih M.R. i V.R.

Navedeno je da su oduzeta dva "mercedesa", 4,84 kilograma srebra, dva motocikla, jedan čamac-brod, sedam "DVR" uređaja, dvije neprobojne ploče, tri noža, dva rutera, pet ketriža, jedan dron, pet "USB" uređaja, GoPro i video kamera s karticama, optička meta, sprej i sedam mobilnih telefona.

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo i će sudu podnijeti zahtjev za izricanje zabrane prilaska određenim nekretninama, "uključujući vilu pored jezera Gazivode, koja je u vlasništvu Milana Radoičića".

Istaklo je da će policija Kosova nastaviti rad za, kako je navelo, očuvanje ustavnog poretka i osiguranje bezbjednosti svih građana, bez obzira na nacionalnost ili porijeklo.

Kosovska policija, kako je saopšteno, "zahvalila je građanima na ukazanom povjerenju i saradnji u cilju poboljšanja javne bezbjednosti i sprečavanja kriminalnih aktivnosti u tom dijelu Kosova".

(BETA)

Izmjena: 17:58h
17:37h

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je na američkoj televiziji Njuzmaks (NewsMax) da Srbija vidi kao jedini put naprijed vidi to da snage NATO-a - KFOR preuzmu kontrolu nad sjeverom Kosova, prenio je danas list Danas na svom sajtu.

"Jedini put koji vidimo naprijed, iako će vam možda zvučati čudno što to čujete od ambasadora Srbije, jeste da tražimo od NATO-a da preuzme nadležnost na sjeveru Kosova umesto Kurtijevih specijalnih snaga. Takođe zahtijevamo nezavisnu internacionalnu istragu o tome šta se dogodilo, jer srpski manastir je napadnut, tri lokalna Srbina su stradala, kao i jedan kosovski policajac, ali koji prema postojećim sporazumima nije trebalo da bude tu", rekao je Đurić.

Đurić je ocijenio da je kosovski premijer Aljbin Kurti prije svega slanjem svojih specijalaca na sjever Kosova "počinio nasilje nad postojećim sporazumima".

"Ne želim da spekulišem ko stoji iza incidenta i napada, samo želim da kažem da su tri kosovska Srbina nažalost mrtva kao rezultat tog napada. To su lokalni ljudi, a ne kako to govori prištinski ministar spoljnih poslova. Ništa se od ovoga nije dešavalo dok aktuelni premijer Kosova Kurti nije došao na vlast", rekao je Đurić.

(BETA)

15:04h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Sjevernoatlantski savet odorbio slanje dodatnih snaga na Kosovo zbog aktuelne situacije.

Poslijedanašnjeg sastanka Severnoatlantskog saveta o situaciji na Kosovu, Stoltenberg je rekao da su predstavnici članica alijanse "izrazili duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija na sjeveru Kosova", objavljeno je na sajtu NATO-a.

"Od maja jačamo prisustvo snaga Kfora. Sjevernoatlantski savjet je juče odobrio dodatne snage za bavljenje trenutnom situacijom", kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naveo da NATO poziva "sve strane na hitnu deeskalaciju".

"Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rješavanje otvorenih pitanja i postizanje rješenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost u regionu", dodao je.

On je naveo i da misija Kfor, predvođena NATO-om, nastavlja da održava "vidljivo i agilno prisustvo" širom Kosova i da blisko sarađuje sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa Misijom EU za vladavinu prava (Euleks), OEBS-om, Misijom UN na Kosovu (Unmik) i diplomatskom zajednicom.

"Uvijek ćemo preduzimati sve neophodne radnje da održimo bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom dobijenim od UN", dodao je Stoltenberg.

Situacija na sjeveru Kosova je izrazito napeta od 24. septembra, kada je grupa naoružanih Srba napala kosovsku policiju u selu Banjska. U napadu je poginuo kosovski policajac Afrim Bunjaku, a u razmjeni vatre koja je uslijedila i trojica Srba.

Kosovska policija je jutros izvršila pretrese u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, Zvečanu i Zubinom Potoku.

(BETA)

14:18h

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je na sebe cjelokupnu odgovornost za dešavanja u selu Banjska na sjeveru Kosova, navedeno je u izjavi koju je medijima pročitao njegov advokat Goran Petronijević.

(N1)

14:18h

NATO je danas saopštio da je odobrio slanje dodatnih snaga na Kosovo zbog trenutne situacije.

Alijansa nije precizirala koliko će novih vojnika biti raspoređeno na Kosovu ni iz kojih zemalja, prenosi Rojters.

(BETA)

13:47h

Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahtjeve EU u vezi sa smirivanjem napetosti na sjeveru Kosova i ukoliko procijeni da ih Beograd ne poštuje, spremna je da razmotri uvođenje kaznenih mjera i protiv vlasti u Srbiji, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

“Mjere su preduzete u vezi sa Kosovom. Riječ je o političkim i finansijskim mjerama, među kojima su obustava posjeta i događaja na visokom nivou, osim Dijaloga koji vodi EU. Te mjere takođe imaju uticaja i na finansijsku podršku Kosovu. Suspenzija je privremena i reverzibilna i ona će biti ukinuta čim dođe do deeskalacije na terenu. Istovremeno, pomno pratimo da li Srbija ispunjava zahtjeve EU i u slučaju nepoštovanja, EU je spremna da razmotri mjere“, naveo je Borelj.

(N1)

10:49h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izavio je da treba podržati rukovodstvo Srbije u namjeri da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji, ocijenivši da Zapad ne poštuje minimum dogovora.

Dodik je rekao da Srbi ne smiju da odustanu od odavanja pošte za Srbe koji su nedavno stradali na sjeveru Kosova.

"Ne možemo prihvatiti matricu o tome da se radi o teroristima... Za Sarajevo i Amerikance nisu teroristi oni koji su pucali po ambasadi i odsijecali glave, ali jesu oni koji brane svoje kuće i suprotstavljaju se Aljbinu Kurtiju koji ih napada", kazao je on za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da NATO brani interese Prištine radi sopstvenih interesa, između ostalog i zato što na Kosovu ima jednu od svojih najvećih vojnih baza.

(BETA)

09:47h

Misija Euleks na Kosovu je saopštila da ni na koji način nije bila spriječena da prisustvuje ili posmatra operacije koje je sprovela Kosovska policija 24. septembra, poslije incidenta u selu Banjska.

Kako je preneo portal KoSSev oni su odgovorili na izjave Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića koji je u četvrtak na konferencij iza medije ponovio ono što je prethodne večeri rekao predsjednik Aleksandar Vučić na RTS-u, da je Euleks bio "odbijen da učestvuje u istrazi o Banjskoj, kako bi Priština uspela da sakrije dokaze o brutalnom ubistvu dvojice Srba".

Euleks je odgovorio da su njihove mobilne patrole policijske jedinice, rezervne policijske jedinice i drugi članovi osoblja bili u bliskom kontaktu sa Kosovskom policijom, kao i da su stigli u okolinu manastira Banjska na sjeveru Kosova, prenosi Kossev.

Podsjetili su i da ova misija nema izvršni mandat da vodi istrage, a da je misija Euleksa pratila i nastavlja da prati aktivnosti kosovskih vlasti u vezi sa napadom, kao što su istrage, zapljene i pretresi.

(BETA)

09:38h

Jutros oko šest sati specijalne antiterorističke jedinice kosovske policije upale su sa dugim cijevima u krug Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici, rekao je direktor te ustanove Zlatan Elek.

Elek je na konferenciji za medije u mitrovačkom KBC-u izjavio da su specijalci došli sa 15 džipova i nasilno razbili ulazna vrata vešernice i kotlarnice.

"Mi smo došli, doktor Dragiša Milović i ja, zatražili smo objašnjenje Euleksa koji je bio nijemi posmatrač ovih nemilih događaja, uputili su nas na antiterorističke jedinice koje su tad bile ispred vešernice i kotlarnice. Prilikom mog pitanja šta se dešava, jedan određeni broj je pričao na engleskom, jedan dio na albanskom. Bilo je civila u policijskim prslucima sa dugim cijevima", naveo je Elek.

U tom trenutku su, kako je naglasio, radnici KBC-a i učenici Srednje medicinske škole dolazali na posao, odnosno na praksu, i bili su vidno uznemireni. Elek je istakao i da je jedan broj ljudi na ijlečenju mogao, sa prozora svojih soba, da vidi šta se dešava, i da čitavi timovi KBC-a od jutros rade na smirivanju pacijenata.

(BETA)

Izmjena: 09:48h
08:59h

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije izvršili su pretres zgrade u Sjevernoj Mitrovici u kojoj je živio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić.

Kako su zabilježile kamere ekipe N1 oko zgrade je bio raspoređen veliki broj oklopnih vozila s dugim cijevima.

Kosovska policija je zaplijenila dva luksuzna vozila marke "mercedes" sa beogradskim tablicama i jedan kvad bez tablica.

Kako se vidi na snimku, vozila su iz prostora oko zgrade odvezena u pratnji blindiranih vozila Kosovske policije.

U prizemlju zgrade se nalazi restoran Grej, a istoimeni hotel sa identičnim logom postoji i na Kopaoniku. Taj hotel dovodio se u vezu sa Zvonkom Veselinovićem. Međutim, prema javno dostupnim podacima, vlasnica restorana u Mitrovici je Ema Radoičić.

Kossev prenosi da su kosovski specijalci iz restorana odnijeli dvije papirne kese, koje su stavili u službeno vozilo.

(N1)

08:15h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je do prije pet dana bio u udobnoj poziciji. U očima pregovarača Evropske unije i Sjedinjenih Država uključenih u napore za rješavanje kosovskog problema, on je bio taj koji se ponašao odgovorno.

08:13h

U sjevernom dijelu Mitrovice, Zvečanu i Zubinom Potoku u toku su kosovska policija pretresa više zgrada, a kako je za portal KoSSev potvrdio zamjenik komandira Kosovske policije regiona Sjever, ove operacije u vezi su sa posljednjim dešavanjima u selu Banjska.

Kako KoSSev saznaje, pretres se vrši u zgradi kod restorana Grej, kao i u jednom od djelova, odnosno servisa KBC unutar bolničkog kruga.

Pomenuta zgrada povezuje se sa potpredsjednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, kojeg su kosovske vlasti sada označile kao vođu grupe koja je u nedjelju u Banjskoj napala policiju i jednog usmrtila.

U ovoj je zgradi već vršen pretres 2018. odakle je, kako se vjeruje, Radoičić uspio da kosovskim organima pobjegne.

Osim Kosovske policije, na ulicama je primijećen veći broj vozila EULEX-a.

U zgradi u kojoj je vršen pretres nalaze se i pripadnici ove misije, tako da se pretpostavlja da su i oni dio operacije, naveo je KoSSev.

(BETA)

Bonus video: