BLOG Kosovska policija: Kod Zvečana zaplijenjena značajna količina naoružanja, municije i vojne opreme

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja tvrdi da Radoičić nije djelovao sam, već uz podršku predsjednika Srbije

64004 pregleda 66 reakcija 66 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2023. 21:54h
Završeno
21:18h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema namjeru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom, dodajući da će povući dio srpskih snaga iz tog područja.

20:40h

Pripadnici Kosovske policije su tokom kontrole i "prečešljavanja terena" posle nedjeljng oružanog sukoba u selu Banjska, našli i zaplijenili u selu Brezne u opštini Zvečan veće količine teškog naoružanja, municije i razne vojne opreme, saopšteno je večeras.

U saopštenju Kosovske policije piše da su tokom akcije zaplijenjeni pancir-prsluci, šaržeri sa 120 metaka, maska zelene boje, druge maske, gornji djelovi uniformi, duga puška sa šest šarzera sa po 30 metaka.

Zaplijenjena su i dva šaržera sa po 30 metaka, dugačak pištolj i dva pištolja sa po 15 metaka, crni sanduk sa pet šaržera od 30 metaka i ručna bomba, dva duga pištolja sa deset šaržera po 30 metaka, dva komada dugog oružja sa dva šaržera sa po 30 metaka, "motorole"- i druga oprema radio-veze i još neke manje količine oružja i opreme.

Dodaje se da su to sve materijalni dokazi koji su sada kod forenzičara da bi se nastavilo postupanje u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima.

Policija Kosova navodi da će nastaviti aktivnosti u interesu očuvanja ustavnog poretka i obezbijeđivanja bezbjednosti građana bez razlike.

(BETA)

19:26h

Pripadnici "specijalnog odreda kosovske policije (premijera) Aljbina Кurtija" danas su "brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok", saopštila je večeras Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija je navela da su se M.R, M.S. i M.J. jutros uputili do svoje stare šumske kuće u siječu drva za ogrijev, "kada su ih po povratku zaustavili pripadnici FiT, pretukli, šutirajući ih i udarajući po tijelu, uz vulgarne psovke i uvrede na nacionalnoj osnovi".

"Кurtijevi specijalci su, prema svjedočenju povrijeđenih, Srbima poručili da na sjeveru Кosova i Metohije nemaju šta da traže. Povrijeđeni su, nakon incidenta sami zatražili ljekarsku pomoć, a težina povreda će se utvrditi", piše u saopštenju.

Time je, piše u saopštenju, "nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na sjeveru Кosova i Metohije".

(BETA)

18:29h

Radio Slobodna Evropa (RSE) uočio je kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije, iz pravca Vranja ka Nišu, kod mjesta Predejane, u subotu 30. septembra, a nakon što je u Vašingtonu i Briselu iskazana zabrinutost zbog raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom.

16:23h

U Institutu za sudsku medicinu u Prištini danas je završena obdukcija tijela trojice Srba ubijenih u sukobu sa kosovskom policijom 24. septembra u Banjskoj kod Zvečana, a članovi porodica stradalih preuzeli su tijela.

Jedan od pravnih zastupnika porodica ubijenih Srba rekao je tokom preuzimanja tijela da će obdukcioni nalaz biti poznat za 15 dana, prenijela je Radio-televizija Srbije.

(BETA)

15:44h

Milan Radoičić odazvao se pozivu državnih organa Srbije i u pratnji advokata, u prostorijama MUP-a Srbije, u svojstvu građanina dao je izjavu na okolnosti tragičnog događaja u mestu Banjska, saopštio je MUP.

"Radoičić je danas, u 10 časova, u pratnji svog advokata, pristupio u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi u svojstvu građanina dao izjavu na okolnosti tragičnog događaja u mjestu Banjska, rano ujutru u nedjelju, 24. septembra 2023. godine", navedeno je u saopštenju MUP-a..

MUP navodi da će u formi izvještaja biti obaviješteno Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje će preduzeti dalje procesne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

(RTS)

15:06h

Tijela tri osobe ubijene u selu Banjska tokom sukoba grupe Srba sa kosovskom policijom biće danas predata porodicama, potvrdili su izvori iz prištinskog Instituta za sudsku medicinu portalu "Zakletva za pravdu".

Dva dana ranije, isti portal je objavio da je obavljena obdukcija tijela napadača, ali da neće biti predati porodicama bez naučne identifikacije.

(BETA)

12:37h

Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

"Raspoređivanje vojske duž Administrativne pogranične linije (sa Kosovom) je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mjesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbjednosnih snaga. Snage treba da se povuku", izjavio je Borelj u subotu 30. septembra, grupi novinara iz međunarodnih medija.

On je potvrdio da je u redovnom kontaktu sa partnerima i saveznicima, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD), te razgovaraju o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova koja prije svega zahtijeva deeskalaciju i stabilizaciju bezbjednosne situacije.

"Prošlonedjeljno otkrivanje oružja i vojne opreme je veoma ozbiljno", ocijenio je Borelj u izjavi tim novinarima, kako prenosi Radio Slobodna Evropa.

Borelj, koji je napad 24. septembra u Banjskoj ranije nazvao "terorističkim aktom", ponovio je da se napadači moraju suočiti sa pravdom.

09:30h

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan razgovarao je u petak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i izrazio zabrinutost zbog srpskih vojnih mobilizacija blizu granice sa Kosovom, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Saliven i Kurti razgovarali su o dijalogu između Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije, za koji je Saliven istakao da je „jedino dugoročno rješenje za obezbjeđivanje stabilnosti na cijelom Kosovu“, saopštila je Bijela kuća, kako je prenio Rojters.

Kurti je telefonski poziv Salivana ocijenio kao „ohrabrujući” i zahvalio mu na podršci Prištini i „obezbjeđivanju granica”.

On je, kako je naveo u objavi na platformi Iks, zatražio „povećanu pomoć protiv ratnih planova Srbije” Kurti je dodao i da je američkog zvaničnika „uvjerio u nastavak saradnje” kosovske policije sa Kforom i da je rekao Salivanu da je Priština „nepokolebljiva u posvećenosti zaštiti svih građana”.

09:25h

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je danas da je mnogo pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj, kao i da Beograd mora da doprinosi istrazi jer za napade na policiju nema nikakvog opravdanja.

On je, na pitanje lista Nova koliko događaji u Banjskoj mogu da utiču na spoljnopolitičku poziciju Srbije, rekao da oni predstavljaju stvarnu prijetnju regionalnoj stabilnosti, a da tako nešto u današnjem svijetu niko ne želi.

"Međunarodni partneri Srbije prate situaciju i nadaju se da će Srbija, imajući u vidu njen značajan uticaj na zajednice na sjeveru Kosova, odigrati odgovornu ulogu - i na smirivanju trenutne situacije i u pomaganju da se pronađe put ka stabilnijem odnosu sa komšijama", rekao je Ferguson.

On je dodao da međunarodna zajednica nastavlja da radi sa Vladom Srbije i organizacijama civilnog društva na poboljšanju izbornog sistema i uvođenju novih medijski zakona jer iz redova opozicije stižu kritike, naročito na slobodu medija, ali i pravičnost izbora i korupciju u Srbiji.

(BETA)

08:51h

Šefica kosovske diplomatije Donika Gervala - Švarc izjavila je da je bliski saradnik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, Milan Radojičić priznao da je rukovodio terorističkim napadom na kosovsku policiju i da je time potvrdio da je srpska država "uključena" u taj napad.

"To potvrđuje dokaze koje je Kosovo pružilo da je srpska država u potpunosti uključena u teroristički napad", napisala je Gervala na platformi Iks.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da sankcioniše Vučićev režim", zatražila je Gervala.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić juče je preuzeo odgovornost za napad na kosovsku policiju u selu Banjska i podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste.

Njegov advokat Goran Petronijević je kao punomoćnik Radoičića pročitao njegovo pismo javnosti, u kojem je Radoičić naveo da je "lično" organizovao napad na policiju Kosova u selu Banjska 24. septembra, kada je ubijen jedan policajac, a nekoliko povrijeđeno.

"Lično sam obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora, a ovaj moj čin nema veze sa ranijim političkim angažmanom", navodi se u pismu.

U napadu naoružane grupe na kosovsku policiju u Banjskoj u opštini Zvečan ubijen je policajac Afrim Bunjaku. Potom su u sukobu policije i oružane grupe poginula trojica napadača srpske nacionalnosti.

(BETA)

08:49h

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa da će kosovski nadležni organi, preko međunarodnih partnera, tražiti izručenje iz Srbije „svih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji akcije terorista“ u Banjskoj.

Odgovornost za organizaciju tog napada preuzeo je bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, ali Svečlja tvrdi da on nije djelovao sam, već uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tvrdi i da je dosadašnja istraga pokazala da je u napadu na Banjsku učestvovalo „više od 80 terorista“, a sumnja da je u to bila umiješana i Rusija.

"Količina i vrste oružja koje je zaplijenjeno u Banjskoj nemoguće je da prikupi pojedinac, čak i ako je izuzetno moćan kao Radoičić. Tu ima naoružanja koje je proizvedeno 2021. i 2022. godine, što pokazuje da to nisu ostaci rata iz devedesetih, već je to oružje koje je stiglo direktno iz magacina od armije", rekao je Svečlja.

On je istakao da će nadležni organi nastaviti da detaljno istražuju napad, da identifikuju sve koji su učestvovali u njemu, da istraže cijelu hijerarhiju Severne brigade i Civilne zaštite, koje je kosovska vlada već proglasila za terorističke organizacije, ali i da „dokumentuju direktne veze sa Vladom Srbije“.

"Istovremeno ćemo, preko naših partnera, tražiti od Srbije da svi ranjenici koji su uspjeli da pobjegnu sa Kosova, kao i oni koji su pobjegli nepovrijeđeni, budu predati kosovskoj pravdi, jer samo na taj način možemo dovesti do normalizacije situacije na Kosovu", kazao je Svečlja.

Svečlja je rekao da ne vjeruje da su u toj grupi bili plaćenici, jer je to, kako tvrdi, „bio politički projekat Srbije i Rusije, koji koriste svoje strukture od povjerenja“.

"Svjedoci smo da u Nišu postoji ruski humanitarni obavještajni centar, za koji je opštepoznato da je obavještajni, preko kojeg špijuniraju cijeli region i u kom se takođe odvijaju razne vježbe, bilo za obavještajne službe, bilo za terenske operacije, a vjerujemo da je i taj centar bio uključen u napad", naveo je Svečlja.

Bonus video: