Stoltenberg: NATO će rasporediti dodatnih 700 vojnika na Kosovo

"Dodatni bataljon rezervnih snaga takođe je stavljen u stanje visoke pripravnosti, a biće iskorišćen po potrebi", rekao je Generalni sekretar NATO-a

16542 pregleda 15 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da će ta organizacija rasporediti dodatnih 700 vojnika na Kosovo "kako tenzije sa etničkim Srbima rastu".

Tenzije su se rasplamsale nakon što su albanski zvaničnici, izabrani na izborima koje su Srbi u velikoj većini bojkotovali, ušli u zgrade opština, javlja Skaj Njuz.

"NATO će rasporediti dodatnih 700 vojnika na Kosovo usled rastućih tenzija sa etničkim Srbima. Dodatni bataljon rezervnih snaga takođe je stavljen u stanje visoke pripravnosti, a biće iskorišćen po potrebi", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da napadi na Kosovu "moraju prestati", te upozorio da će trupe NATO-a "preduzeti sve neophodne radnje da održe bezbjedno i sigurno okruženje za sve građane Kosova".

Stoltenberg je pozvao obje strane da preduzmu korake za deeskalaciju, uzdrže se od "daljnjeg neodgovornog ponašanja" i da se vrate razgovorima o poboljšanju odnosa koje podržava EU.

Bonus video: