Vučić će se sastati s Putinom tokom posjete Kini?

Lideri Srbije i Rusije već su javno potvrdili dolazak na kineski samit, ali ostaje otvoreno pitanje da li će doći i do sastanka, što bi bio njihov prvi susret oči u oči od početka rata u Ukrajini

4303 pregleda 13 komentar(a)
Putin i Vučić, Foto: Shutterstock
Putin i Vučić, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić namjerava da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u oktobru, na marginama foruma "Pojas i put", koji će se održati u Kini, saznaje Demostat iz diplomatskih krugova.

Lideri Srbije i Rusije već su javno potvrdili dolazak na kineski samit, ali ostaje otvoreno pitanje da li će doći i do sastanka, što bi bio njihov prvi susret oči u oči od početka rata u Ukrajini.

Vučić je nedavno najavio da će se tokom samita sastati sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, navodeći da je on veliki prijatelj Srbije i da se raduje susretu, piše Demostat.

"Do kraja godine očekujem ozbiljne i važne razgovore s našim vrlo, vrlo važnim partnerima. U oktobru ću ići u važnu posjetu Kini. Veliko je pitanje šta će se tamo dogoditi, jer se očekuje i dolazak Putina", rekao je Vučić u avgustu.

Demostat navodi da bi sastanak sa Putinom nesumnjivo donio Vučiću poene u predizbornoj kampanji, ali ne bi poslao dobru poruku Zapadu, posebno u trenutku kada nije jasno da li je i ruski faktor umiješan u posljednje događaje na sjeveru Kosova, prenosi N1.

Nakon oružanog sukoba u Banjskoj i dalje je mnogo otvorenih pitanja.

Više zemlja članica Evropske unije već je zatražilo uvođenje mjera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost države sa napadom u Banjskoj, što je dodatni pritisak, piše Demostat.

Bonus video: